Športna masaža

5 koristi športne masaže po vadbi

Zdravje

Strokovnjaki vam priporočajo, da si morate vsaj enkrat na mesec vzeti čas za masažo. Na splošno vam masaža omogoča boljši spanec, okrepitev imunskega sistema, izboljševanje prebave ter lajšanje kroničnih obolenj. Obstaja več vrst masaž, ki pa se med seboj ločijo tudi po intenzivnosti. Za športnike je izjemno koristna športna masaža, ki okrepi pretok skozi poškodovana območja, kar omogoča hitrejšo regeneracijo.

Športna masaža prav tako pospešuje odstranjevanje mlečne kisline, vzdržuje fleksibilne mišice in jih pripravi na nove izzive ter napore. Poznamo več podkategorij športne masaže, na primer masažo po treningu, masažo po tekmovanju, vmesno masažo in masažo za počitek.

Glavne prednosti športne masaže

Pri športni masaži se osredotočamo na masiranje različnih delov telesa. Za vse vrste športnih masaž je značilno, da:

 1. pomagajo vzdrževati boljšo telesno in psihično pripravljenost;
 2. zmanjšujejo možnost poškodb in izgubo sposobnosti gibanja;
 3. pomagajo pri zdravljenju poškodb mišic in ponovnem pridobivanju gibljivosti;
 4. izboljšujejo športnikovo izvedbo ter vzdržljivost;
 5. podaljšujejo obdobje optimalnega zdravja in športne kariere.

Dodatna oblika zdravljenja

Nekatere poškodbe mehanskih tkiv ter sklepov zahtevajo mirovanje in nadzor strokovnjakov. Z nepravilno masažo poškodbe lahko celo poslabšamo. Potrebna je namreč še dodatna oblika zdravljenja, ki poteka v obliki terapevtske masaže. Izvaja se pod strogim nadzorom zdravnika ali fizioterapevta.

Tovrstna masaža ima še posebej ugodne učinke na odloženo mišično bolečino, okorelost, napetost, na nateg mišice, ponovitveni nateg, prožilne točke, vnetje kit, brazgotine mehkih tkiv ter na akutne in kronične otekline.

Športna masaža torej lahko odlično pomaga odpravljati določene težave, nikakor pa ne more popolnoma nadomestiti zdravstvene oskrbe.

Masažne tehnike

Predstavljamo vam še šest masažnih tehnik, ki se jih športni maserji poslužujejo najpogosteje. To so glajenje, gnetenje, vtiranje, udarjanje, tresenje ter gibi v sklepih.

 1. Glajenje. Tehnika glajenja je lahko globinska ali površinska. Z njo povečate prekrvavitev, pospešite krvni in limfni obtok.
 2. Gnetenje. Tehnika je namenjena zlasti dolgim trebušastim mišicam. Vpliva na krvni in limfni obtok, deluje tudi v globino; vse do mišice.
 3. Vtiranje. Tehnika je podobna glajenju, deluje pa še globlje, in sicer na vezi, mišice ter podkožno tkivo.
 4. Udarjanje. Pri tej vrsti metode gre za serijo udarcev, ki so na začetku in koncu počasnejši in manj intenzivni. Pomembno je, da udarjate samo dovolj dobro sproščene mišice.
 5. Tresenje. Gre za skupino maserskih prijemov. Ti omogočajo sproščanje mišičja ter stimulacijo. V mišicah se s pomočjo tresenja v veliki meri izboljša prekrvavitev.
 6. Gibi v sklepih. Tehnika se uporablja na koncu športne masaže. Namenjena je predvsem izboljšanju prekrvavitve ter gibljivosti sklepov.

Namen športne masaže torej je, da s pravilno pripravo ter obdelavo mišic izboljšate telesno zmogljivost in s tem povečate splošno dobro počutje. Masaža je vsekakor odvisna tudi od vrste športa, s katerim se ukvarjate, ker so pri vsaki dejavnosti obremenjene določene skupine mišic in tetiv. Namenjena je tako vrhunskim kot rekreativnim športnikom.