Tekaška oblačila

5 napak pri izbiri tekaških oblačil

Tek in treking

Ko gre za športna oblačila, je veliko pravil in vodičev, ki se jim lahko odločite slediti. Dejstvo pa je, da vsem tekačicam in tekačem ne ustrezajo enaka oblačila. Glede na vaše potrebe in želje lahko danes izbirate med veliko ponudbo raznolikih izdelkov. Vedno pa morajo biti v ospredju funkcionalnost, udobje in varnost.

Neprimerna oblačila vas lahko pri treningu ovirajo ali celo dvignejo možnosti za poškodbo. Nasprotno pa lahko dobra izbira oblačil pripomore k temu, da boste bolj motivirani in se z veseljem lotevali novih tekaških izzivov.

1. Neustrezno prileganje

Morda ste oblačila naročali preko spleta in ste velikost določali glede na lastno oceno, ne pa na dejanske meritve s šiviljskim metrom. Ali pa ste se nalašč odločili za manjšo številko, ki bo bolje poudarila vaše telo, ali za večjo, ki bo telo zakrila. Pri izbiri tekaških oblačil je ustrezna velikost zelo pomembna in odloča o tem, če vas bodo oblačila omejevala ali omogočala svobodo gibanju.

Tekaška oblačila Odlo: majica, hlače in pulover
Tekaška oblačila Odlo: majica Performance Light / hlače Element Light / pulover Carve Ceramiwarm FZ (Extremevital.com)

Kompresijska oblačila so zasnovana tako, da se dobro prilegajo vašemu telesu in vas zaščitijo pred mišičnimi krči ter spodbujajo krvni pretok. A preozki kompresijski kosi lahko slabijo pretok zraka in odvajanje vlage. Ista velikost tudi ne pomeni, da vam bodo ustrezali kosi te velikosti različnih znamk in stilov, zato vedno oblecite kos in preverite prileganje, preden z njega odstranite etikete.

2. Izbira bombaža

Kljub »naravnosti« majice ali nogavice iz bombaža ne omogočajo odvajanja vlage, zato se bodo bombažni kosi ob vadbi napojili z znojem ter ostali mokri in težki do konca vadbe. Problematični so tudi plastični materiali, ki so nepropustni za zrak in vas lahko hitro prekomerno ogrejejo. Priporočljivi materiali za tekaška oblačila so poliester, Thermax in podobni sintetični materiali, ki omogočajo dobro zračenje in namesto kopičenja, vlago odvajajo.

3. Spregledovanje spodnjega perila

Seveda ob tekaških oblačilih najprej pomislimo na majice in hlače, a dejstvo je, da se oprema začne že pri izbiri spodnjega perila. Pri spodnjih hlačkah se osredotočite na materiale, ki odvajajo vlago. Naslednji kriterij naj bo prileganje telesu. Dobro prileganje, ki ne omejuje gibanja in lepo objame telo, bo pozitivno vplivalo na vašo samozavest. Lahko izberete tudi brezšivne modele in s tem poskrbite za gladek videz, ko nadenete še druge plasti.

Aktivno perilo Devold: spodnje hlače in majica
Aktivno perilo Devold: spodnje hlače Breeze Boxer / majica Breeze (Extremevital.com)

Prav tako je za tekačice pomemben športni nedrček. Običajen modrček navadno ne nudi zadostne opore med aktivnim gibanjem, pa tudi materiali in oblikovanje niso nujno najbolj udobni. Z optimalno podporo prsim lahko preprečite povešanje prsi ter se izognete bolečinam v hrbtu. Tudi tu so ključni zračni in raztegljivi materiali, ki bodo preprečevali nastanek trenja in drgnjenja z drugimi oblačili.

4. Ista oblačila za vse sezone

Razen če trenirate v fitnesu ali doma, je preko leta potrebno upoštevati spreminjanje letnih časov in temu prilagoditi tudi izbor tekaških oblačil. Medtem ko je za poletni tek ključna lastnost materialov odvajanje vlage, je za jesenske in zimske vadbe potrebno poskrbeti za plasti, ki vas bodo ohranjale tople.

Ker se pri fizični aktivnosti segrevamo, so primerni kosi, ki jih lahko plastimo in tako dnevno prilagajamo svojo garderobo. Če pa vas ne ustavita niti dež in veter, je ključno, da imate na voljo kvalitetno jakno iz lahkih materialov.

5. »Bolje, da nisem vpadljiv«

Seveda je izbira barv tekaških oblačil stvar okusa tega ali onega tekača, a tudi tisti, ki imate najraje nekričeče barve ali celotno črno opravo, ne pozabite na prednosti odsevnikov ali odsevnih trakov na oblačilih. Sploh če ste jutranji ali večerni tekač, vam lahko odsevni trak pomembno zniža tveganje za nesrečo, ker bi vas nekdo spregledal.

Tekaška oblačila Dynafit: jakna in trak
Tekaška oblačila Dynafit: jakna TLT Light Insulated Hooded / trak Performance Dry (Extremevital.com)

Namesto kvantitete naj bo pri izbiri tekaških oblačil vodilo kvaliteta, zato izbirajte kose, ki bodo z vami še dolgo in vas bodo pri treningu spodbujali, ne pa ovirali.