Tek pozimi

5 razlogov za tek pozimi

Tek in treking

Če zunaj sneži ali je pretirano mrzlo, to še zdaleč ne pomeni, da se morate ves čas skrivati v varnem in toplem objemu svojega doma. Tega najverjetneje ne počnete kot vneti športnik. A tudi še tako vneti in športa željni posameznik se kdaj pa kdaj ustraši manj ugodnih vremenskih pogojev. Strastni tekač se na tek poda tudi v najbolj neznosnih pogojih. Po aktivnosti pa se počuti še bolje kot v normalnih pogojih, saj je lahko ponosen nase, da se je lotil takšnega izziva.

Zimski tek je izjemno priporočljiva aktivnost; tudi s strani številnih strokovnjakov. Je pa res, da se morate v hladnejšem letnem času teka nekoliko drugače lotiti. O tem smo že pisali. Danes pa vam predstavljamo 5 odličnih in dovolj tehtnih razlogov za tek pozimi.

1. Pozimi lahko odtečete še več kilometrov

Ena od ključnih prednosti zimskega teka je zagotovo ta, da se med samo aktivnostjo ne boste kar tako pregreli. Tek v mrzlem času je veliko manj naporen kot v času višjih temperatur. Vročina in vlaga v zraku vašo aktivnost zagotovo upočasnita. Teči prenehate, še preden sploh naredite nekaj kilometrov. Tudi tek v telovadnici je lahko manj ugoden.

Svež in hladen zimski zrak vam omogoča, da lahko dlje časa uživate v aktivnosti. Vzdrževanje primerne temperature je bistveno lažje. Pri tem pa morate upoštevati dejstvo, da se je treba primerno obleči.

2. Zimski tek je lahko odlična priprava za tekmovanja

Če imate v načrtu udeležbo na velikem spomladanskem maratonu, je zimski tek v naravi odlična priložnost za najučinkovitejše treninge. Nič ni narobe, če trenirate v manj ugodnih razmerah. V resnici vas bo to še bolje pripravilo na maratonski teren. Nekoliko težji pogoji na poti vam bodo še bolj okrepili mišice. Dobro boste poskrbeli tudi za sklepe in pljuča.

3. Za še boljše fizično in duševno zdravje

Tek pri nizkih temperaturah dobro vpliva na fizično vzdržljivost tekača. Čas je, da se naučite ljubiti nabiranja kilometrov tudi pozimi. Postali boste močnejši tekač, ki mu ne more prav nič do živega. Tek na sploh pa je koristen tudi za naše mentalno zdravje. Zimski tek pa zagotovo še toliko bolj!

4. Tek na mrazu za takojšen dvig razpoloženja

Odmerek svežega mrzlega zraka je odlična terapija za dušo. Še toliko bolj pa, če boste odmerek prejeli v času teka. V hipu se vam bo dvignilo razpoloženje, da o motivaciji sploh ne govorimo. Medtem ko bodo nekateri godrnjali nad zimskimi razmerami, se boste vi samo nasmejali in se brez težav lotili še tako zahtevnega opravila.

5. Z zimskim tekom uspešno nad kilograme

Precej ljudi se spomladi spomni, da bi bilo še kako dobro izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Poleti na morju, pa tudi sicer, želijo biti v svojih opravah čim samozavestnejši. Veliko bolje od hitrih in nezdravih spomladansko obarvanih diet bi bila primerna preventiva. Namesto da pozimi počivajo in s seznama črtajo vse zunanje aktivnosti, bi morali biti ravno v tem času še toliko aktivnejši. Zimski tek je kot nalašč rešitev za topljenje kilogramov.

Ste prejeli dovolj tehtnih razlogov, da se lotite teka tudi pozimi? Četudi vas je prepričal samo eden od njih, je to dovolj, da se opremite s primerno obutvijo, oblačili in dodatki ter se že danes odpravite vsaj na krajši tek.