Cestno in mestno kolo

6 razlik med cestnim in mestnim kolesom

Kolesarjenje

Imate v načrtu nakup kolesa? Veste, po kakšnem terenu se boste najpogosteje vozili? Na slednje vprašanje bodite pripravljeni, saj bo to eno od prvih, na katero boste naleteli v trgovini s kolesi. Vsekakor pa bodite pripravljeni še na nekatera druga vprašanja. Če boste pred odhodom v trgovino natanko vedeli, katera vrsta kolesa je namenjena vam, boste z nakupom opravili precej lažje in hitreje.

Kolesarji imajo pri izbiri vrste kolesa najrazličnejše želje. Prodajalci trdijo, da se še vedno proda zelo veliko cestnih in mestnih koles, saj sta ti dve vrsti zelo uporabni in praktični. Med njima pa obstaja kar nekaj očitnih razlik, na katere vas nameravamo opozoriti v nadaljevanju prispevka.

Cestno kolo in njegove glavne značilnosti

Cestno kolo je namenjeno predvsem vožnji po asfaltu in drugih bolj gladkih površinah. Njegove gume so tanke, samo kolo je izjemno lahko. Vse to omogoča zelo enostavno poganjanje.

Cestno kolo se zaradi svojih specifičnih značilnosti pogosto uporablja na tekmah. Njegov sedež je v primerjavi z nekaterimi drugimi vrstami koles nastavljen nekaj centimetrov nižje. Zanj je značilno tudi krmilo v obliki rogov.

Moško cestno kolo Giant
Moško cestno kolo Giant TCR Advanced 2 2019 (Extreme Vital)

Nekateri kolesarji si s pomočjo cestnega kolesa lahko kar dobro nadgradijo svoje kolesarsko znanje. Nekateri pa cestno kolo začnejo uporabljati z namenom, da bi jim kolesarjenje pomagalo shujšati.

Dobra plat cestnega kolesa je tudi ta, da pri vožnji na njem ne obremenjujete sklepov in vezi, seveda če na njem popolnoma pravilno sedite. Nenazadnje pa s cestnim kolesom lahko prekolesarite svojo deželo, kjer boste spoznali še veliko do sedaj nevidenih krajev.

Mestno kolo in njegove glavne značilnosti

Mestno kolo je enostavna oblika kolesa, ki je namenjena predvsem pogostim, a kratkim vožnjam, večinoma po urbanem okolju. Njihov osnovni namen je torej prevažanje po mestu, na primer na delovno mesto, v trgovino ter podobno.

Za mestno kolo je značilno, da je opremljeno s simpatično košarico in prtljažnikom. Vanju lahko odložite ves material, ki ga morate prepeljati z enega konca mesta na drugega.

Žensko mestno kolo Bottecchia
Žensko mestno kolo Bottecchia 212 – zeleno (Extreme Vital)

Priporočamo vam, da pri izbiri mestnega kolesa pazite tudi na to, za koliko centimetrov je sedež kolesa odmaknjen od okvirja. Priporočena razdalja je nekje od 10 do največ 15 centimetrov.

Pri nakupu mestnega kolesa vas bodo prodajalci vprašali, ali potrebujete prestave ali ne. Nekateri menijo, da je bolje izbrati mestno kolo brez prestav, saj vam te med vožnjo lahko predstavljajo prej oviro kot prednost. Mestno kolo s prestavami bo od vas zahtevalo tudi več vzdrževanja in čiščenja. In če že ne odstopate od prestav, si izberite kolo z eno samo prestavo, če živite v ravninskem mestu. V nasprotnem primeru si priskrbite kolo z notranjimi prestavami.

Morda vam bodo prodajalci predstavili še trenutni modni hit, ki je električno mestno kolo.

Cestno ali mestno kolo? Katera izbira je prava?

Se vam zdi, da sta si cestno in mestno kolo prej zelo različni kot pa zelo podobni vrsti kolesa? Naštejmo šest ključnih razlik med njima, na podlagi katerih boste zagotovo izbrali ustrezno prevozno sredstvo.

  1. Mestno kolo je namenjeno nezahtevnim in krajšim vožnjam. Cestno kolo se uporablja za daljše vožnje.
  2. Za mestno kolo ni nujno, da vsebuje prestave. Cestno kolo vključuje prestave.
  3. S cestnim kolesom se lahko dodobra pretegnemo in izgubimo do kar nekaj kilogramov. Z mestnim kolesom v povezavi s svojo težo ne moremo delati čudežev.
  4. Cestna kolesa so namenjena tudi tekmovanjem. Z mestnimi kolesi v resnici ne moremo učinkovito tekmovati med seboj.
  5. S cestnim kolesom se lahko zapeljemo še v druge kraje in spoznavamo njihove značilnosti. Mestno kolo je omejeno na vožnjo po mestu, v katerem prebivamo.
  6. Mestno kolo je kot nalašč za mestne opravke. S cestnim pa bo kaj takšnega nekoliko težje.

Že veste, za katero vrsto se boste odločili? Dobro premislite, nato pa pričnite iskati specializirane trgovine s kolesi in preverite čim več ponudbe. Ne spreglejte ponudbe podjetja Extreme Vital, kjer boste našli številna cestna in mestna kolesa priznanih proizvajalcev.