Otroške zimske aktivnosti

7 zimskih aktivnosti za otroke

Zimski športi

Na otroke imajo zimski športi in igre na snegu izjemno pozitiven vpliv. Z njimi si otroci krepijo svoj imunski sistem, izboljšujejo pa tudi telesno kondicijo in gibalne sposobnosti. Poleg tega krepijo še medosebne odnose ter dvigajo svojo samopodobo.

V današnjem prispevku vam bomo predstavili 7 nekoliko bolj nenavadnih in nadvse zanimivih zimskih aktivnosti, v katerih se lahko preizkusijo vaši otroci. Pravzaprav lahko skupaj z njimi uživate tudi vi!

1. Skrivalnice v snegu

Za igro skrivalnice v snegu potrebujete neonske svetleče palice. Te boste uporabili kot namig za sledenje. Otroci morajo slediti svetlečim palicam. Na koncu jih čaka veliko presenečenje. Igra najbolje pride do izraza zvečer ali ponoči.

2. Opazovanje živalskih sledi

Z otroki odidite v gozd ali na travnik. Skupaj z njimi nato opazujte naravo. Otrokom dajte nalogo, naj poiščejo čim več živalskih sledi. Naj tudi uganejo, kateri vrsti živali pripadajo. Skupaj z njimi lahko sledite sledem.

3. Štiri v vrsto

Verjetno ne veste, da se lahko štiri v vrsto igra tudi zunaj na prostem. In to celo pozimi. V sneg narišite primerno veliko mrežo. Za križce in krožce lahko uporabite storže in vejice ali kaj podobnega, kar vam v zimskem času ponuja narava.

4. Naravni ledeni okraski

Otrokom naročite, naj v gozdu naberejo kamenčke, smrekove iglice, storže in še kaj podobnega. Vse skupaj naj nato zložijo v naprej pripravljene modelčke za led. To naj z vašo pomočjo zamrznejo. Kasneje nastale izdelke skupaj obesite pred hišo ali na balkon.

5. Iskanje skritega zaklada

V sneg skrijte igračo ali kaj podobnega, kar poznajo vaši otroci. Nato otrokom povejte, da je njihova naloga, da v čim krajšem času poiščejo skriti zaklad. Za motivacijo jim ponudite primerno nagrado.

6. Opazovanje čarobnih snežink

Za to igro potrebujete črn papir, ki naj bo nekoliko debelejši, ter povečevalno steklo. Skupaj z otroki odidite na sneg. Na črn papir polovite nekaj snežink. Nato vsi skupaj pod steklom opazujte, kaj vse lahko ustvari mati narava.

7. Obarvano razpršilo

V razpršilnik zmešajte vodo in ji dodajte kanček prijetne barve. Po možnosti naj bo jedilna ali navadna tempera barva. Nato skupaj z otroki v sneg narišite različne podobe. Naj bodo čim bolj smešne, da bo vse skupaj še bolj zabavno.

Pozitivni učinki zimskih aktivnosti

Tako, našteli smo vam sedem nekoliko nenavadnih iger, ki jih morda skupaj s svojimi otroki še nikoli niste izvajali. Še enkrat pa vas moramo spomniti na številne pozitivne učinke zimskih aktivnosti na vaše otroke:

  1. Vaš otrok v zimskem času naravo vidi v povsem drugačni luči.
  2. Telesna vadba in razvoj gibalnih sposobnosti.
  3. Veliko svežega zraka ter dvig odpornosti.
  4. Novi izzivi in reševanje problemov.
  5. Izpostavljenost vitaminu D.