Najboljša živila za športnike

8 najboljših živil za športnike

Športna prehrana

Kot ste lahko ugotovili že sami, na trgu najdete tudi številne izdelke, ki so namenjeni predvsem športnikom. Izjemno priljubljeni so najrazličnejši energijski geli, beljakovinski praški, razni nadomestki, prehranski dodatki in podobno. Skratka, za prav vsakega športnika, ne glede na to, s čim se ukvarja in v kolikšni meri, lahko dobite primeren izdelek oziroma sredstvo.

Vsekakor pa se morate kot športnik zavedati, da vas mora zdrav način prehranjevanja spremljati skozi ves čas in ne samo pred, med in po treningu. Strokovnjaki za prehrano svarijo, da je pomemben prav vsak obrok. V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili 8 živil, ki nikakor ne smejo manjkati na vašem jedilniku, sploh pa če se pogosto ukvarjate s športom.

1. Kvinoja

Ste vedeli, da ima kvinoja skoraj dvakrat več beljakovin kot vsa druga zrna in je tudi edino od živil, ki vsebuje prav vseh devet esencialnih aminokislin? Te vaše telo potrebuje za izgradnjo mišic in okrevanje po napornejši vadbi.

Kvinoja

Sicer pa je kvinoja odličen vir vlaknin ter ogljikovih hidratov. Je izjemno vsestransko živilo, ki ga lahko uživate za zajtrk v kombinaciji z medom in cimetom. Slano lahko postrežete namesto riža ali testenin.

2. Jagodičevje

Med napornimi fizičnimi aktivnostmi nastajajo prosti radikali, pred katerimi se morate primerno zaščititi. Jagodičevje je zagotovo ena od najboljših rešitev. Z njim si boste prav tako pomagali ohranjati mišično moč.

Borovnice

Priporočamo, da posežete po jagodičevju intenzivnejših barv, kot so robide, maline in borovnice. Zanje je namreč značilno, da imajo več zaščitnih snovi. Dodajate jih lahko k priljubljenim smutijem, kosmičem, lahko pa jih preprosto jeste kar same.

3. Losos

Mastne ribe, med katerimi je tudi losos, veljajo za odlične vire beljakovin in omega-3 maščobnih kislin. Na učinkovit način pomagajo pri zmanjševanju vnetja.

Losos

Najbolje je, da uživate kar divji losos, za katerega je značilno, da vsebuje veliko manj škodljivih snovi. Poleg lososa uživajte še skuše in postrvi.

4. Stročnice

Če sodite v skupino vegetarijanskih športnikov, so rastlinski viri beljakovin za vas nujni. Dobili jih boste v soji in tofuju, leči, grahu in vseh vrstah fižola.

Leča

Stročnice lahko najlaže kombinirate tudi s solatami. Skodelica črnega fižola ima približno 15 gramov beljakovin ter ne vsebuje nasičenih maščob, kot to velja za živalske beljakovine. Stročnice so izjemno dober vir vlaknin, ki pripomorejo k temu, da se dlje časa počutite site.

5. Testenine

Beljakovine so izjemno pomembne za izgradnjo mišic, vsekakor pa lahko zapišemo, da so najpomembnejši sestavni del prehrane športnika ogljikovi hidrati. Pri tem je potrebno paziti, katere vrste ogljikovih hidratov boste uživali.

Polnozrnate testenine

Priporočamo vam, da se pri prehranjevanju osredotočite na polnozrnate testenine. Te imajo več vlaknin in manj dodanega sladkorja. Tu in tam vam je dovoljeno, da se prekršite z »običajnimi« testenimami, na primer dan pred tekmovanjem.

6. Banane

En kos banane vsebuje približno 100 kalorij. Banane so odličen vir sladkorja in naravnih elektrolitov. Srednje velika banana vsebuje približno 422 mg kalija, ki ga nujno potrebujete za uravnavanje tekočin in preprečevanje krčev v mišicah.

Banana

Ker kalij izgubljate med znojenjem, je pomembno, da ga čim prej povrnete v telo, kar pa lahko naredite z zaužitjem banan.

7. Zelenjava

Vsekakor je prav vsa zelenjava zdrava. Je pa res, da imajo nekatere vrste zelenjave več koristnih snovi, na primer antioksidantov in vlaknin. Pri tem imamo v mislih predvsem temnolistnato zelenjavo, na primer brokoli, cvetačo, brstični ohrovt, ohrovt in podobno.

Brokoli

Tako kot je to značilno za uživanje sadja, je tudi za zelenjavo dobro, če jo uživate v čim različnejših barvah.

8. Oreščki in arašidovo maslo

Oreščki so eden od najpomembnejših živil za prehranjevanje športnikov, zato se večinoma znajdejo na njihovih jedilnikih. Zanje je značilno, da so lahko prebavljivi in vam lahko na učinkovit način pomagajo uravnavati krvni sladkor.

Mandlji

Nadvse priporočljivo je uživanje arašidovega masla. Če ga boste namazali na polnozrnati kruh, je to odlična malica. Po njej boste še kar nekaj časa prijetno siti.