Banana - super živilo

Banana – super živilo za športnika

Športna prehrana

Banana je pogosto označena kot eden od najpriljubljenejših sadežev na svetu. Lahko jo uporabimo kot hiter prigrizek, zelo pogosto je tudi ena od pomembnih sestavin pri pripravi okusnega peciva. Po njej posežemo tudi takrat, ko imamo težave z zgago, s povečano želodčno kislino, z zaprtjem, s predmenstrualnimi sindromi, zelo učinkovita je pri pomanjkanju energije in v stresnih situacijah. Celo njen olupek je uporaben, saj naj bi predstavljal odlično sredstvo za nego kože, zdravil naj bi tudi nadležne bradavice.

Banana je zelo cenjena tudi pri športnikih, ki jo pogosto omenjajo kot super živilo. Zakaj so ji dali tak nadimek, pa vam bomo v šestih točkah zaupali v nadaljevanju.

1. Banana za izgradnjo čiste mišične mase

Ker banane obnovijo zaloge glikogena v mišicah, obenem pa so odličen vir energije za rast nove mišične mase, so izvrsten prigrizek po vsaki športni dejavnosti. Banane spodbujajo absorbcijo beljakovin in obnovo telesa.

Ker banane vsebujejo velike količine magnezija in kalija, preprečujejo pojav mišičnih krčev, sproščajo živčne celice in mišice. Poleg tega magnezij skrbi še za hitrejšo porabo telesne maščobe.

2. Banana za obnovo energijskih zalog telesa

Banane vsebujejo sladkor, ki obnavlja energijske rezerve v mišicah in jetrih, zato tudi za športnike predstavljajo izvrsten zajtrk ali malico. Napolnijo nas z vso potrebno energijo, vitamin B6 pa pospešuje učinkovitost presnove.

3. Banana za izboljševanje čvrstosti telesa

Banana vsebuje veliko kalija, ki preprečuje zadrževanje vode v tkivih. Z uživanjem tega super živila smo zato manj zabuhli, naše telo pa je čvrstejše in lepo napeto. Sadež deluje tudi diuretično, zato poskrbi za odlično čiščenje strupov iz telesa.

4. Banana za izgubo telesne maščobe

Raziskave so pokazale, da banana vsebuje približno 12 miligramov holina. Zanj je značilno, da pospešuje izgubo telesne maščobe, in sicer predvsem na predelu trebuha.

5. Banana za oblikovanje trdih kosti

Sestava banane prispeva k boljši absorbciji kalcija iz ostalih živil, na primer špinače, kopriv, sliv, tofuja in mlečnih izdelkov. Ravno zato je banana idealen obrok po treningu z utežmi. Zaužijete jo lahko skupaj s probiotičnim jogurtom ali skuto.

6. Banana za polnjenje energije

Uživanje banan ne obremenjuje prebavnega trakta. Ravno zato so banane izvrsten prigrizek za vse športnike, tekače na dolge proge in šprinterje. Zaradi velike vsebnosti glukoze, nekaj fruktoze in škroba jih strokovnjaki priporočajo za uživanje pred, med in tudi po dolgotrajni telesni aktivnosti.

Ste si danes že privoščili super živilo – banano?