Bolečina stopala med tekom

Bolečina stopala med tekom: kaj narediti?

Tek in treking

Ne glede na to, ali spadate med tekače začetnike ali pa ste bolj izkušen tekač, vas je verjetno med vadbo vsaj enkrat že presenetila bolečina v stopalu. Včasih gre za nedolžno bolečino ob nenadni napetosti ali krču stopalnih mišic, ki hitro pride in hitro zbledi. Če pa se bolečina v stopalih med tekom ponavlja in vztraja, gre morda za pokazatelj, da tekaški čevlji, ki jih nosite, ne ustrezajo vašemu stopalu in načinu koraka.

Naša stopala so različno oblikovana ter različno prenašajo težo telesa. Vse pogostejše so tudi deformacije stopal, ki ob naravnih danostih še dodatno otežujejo korak in višajo tveganje za poškodbe. Med deformacijami sta najbolj znani supinacija (zvračanje stopal navzven) in pronacija (zvračanje stopal navznoter).

Deformacije in prirojena oblika stopal lahko vplivajo na neenakomerno razporeditev sil med tekom. Za preprečitev dolgotrajnega prekomernega obremenjevanje stopala je zato potrebno izbrati športno obutev, ki ustreza obliki vašega stopalnega loka.

Tekaški vložki Sidas

Nepravilna postavitev stopala med tekom lahko vodi v bolečine, ki jih občutite v sklepih v nogah in spodnjem delu hrbta. Lahko povzroči tudi trajnejše poškodbe mišičja. A zato, da bi se izognili resnejšim tveganjem, vam še ni potrebno zavreči tekaških čevljev, ki ste jih ravnokar kupili. Dovolj je lahko že kvaliteten vložek, ki bo vašemu stopalu ponudil podporo točno tam, kjer jo potrebuje.

Vložki Sidas so oblikovani tako, da podprejo stopalo na občutljivejših predelih in poskrbijo za enakomerno porazdelitev sil. Modeli v treh različnih barvah so zasnovani glede na specifične potrebe različnih oblik stopalnega loka. Anatomsko oblikovani vložki, ki poskrbijo za optimalno podporo stopal med tekom, so na voljo v različnih velikostih. Tako lahko vsak tekač najde vložek Sidas, ki bo ustrezal višini njegovega stopalnega loka ter poskrbel za tek brez bolečin.

Sidas Run 3Feet Protect HIGH

Model vložkov Sidas Run 3Feet Protect HIGH je namenjen tistim, ki imate visok stopalni lok. Ta oblika stopala je povezana s supinacijo oziroma zvračanjem stopal navzven. Če so vaši tekaški copati ali vsakodnevni čevlji najbolj obrabljeni na zunanjem robu, je vaš stopalni lok najverjetneje visok. Posledica supinacije je, da se telesna teža prenese na kosti in sklepe, kar lahko povzroči bolečine in trajnejše poškodbe.

Vložki Sidas 3Feet Run Protect HIGH
Vložki Sidas 3Feet Run Protect HIGH (Extremevital.com)

V tem primeru vaše stopalo potrebuje pomoč pri absorpciji tekaškega koraka. Model tekaških vložkov Sidas je na voljo v rumeni barvi in poskrbi za močno blaženje. Nekoliko višji sredinski del vložka je prilagojen specifikam visokega stopalnega loka. Pritisk na sklepe in kosti med tekom je manjši, prenos energije koraka pa učinkovitejši.

Sidas Run 3Feet Protect LOW

Nasprotno od prejšnjega, Sidas Run 3Feet Protect LOW poskrbi za tekače z nizkim stopalnim lokom. Ta je največkrat povezan s prekomerno pronacijo oziroma zvračanjem stopala navznoter. Prekomerna pronacija je pogostejša pri ljudeh s ploskimi stopali, a to ni pravilo. Eden od znakov nizkega stopalnega loka je tudi največja obraba tekaškega čevlja na notranji strani.

Vložki Sidas 3Feet Run Protect LOW
Vložki Sidas 3Feet Run Protect LOW (Extremevital.com)

Model vložkov Sidas v modri barvi ima za razliko od modela HIGH nižji sredinski del vložka. Oblikovan je posebej za podporo nizkega stopalnega loka in tako zmanjšuje prekomeren pritisk na posamične dele stopala.

Sidas Run 3Feet Protect MID

Če sodite v skupino tistih z nevtralno obliko stopala oziroma srednjim stopalnim lokom, je za vas ustvarjen Sidas Run 3Feet Protect MID. Našli ga boste v zeleni barvi. Kljub nevtralni obliki so vaša stopala in mehka tkiva med tekom še vedno lahko podvržena povečanim pritiskom in potrebi po absorpciji tresljajev.

Vložki Sidas 3Feet Run Protect MID
Vložki Sidas 3Feet Run Protect MID (Extremevital.com)

Anatomsko oblikovan vložek nudi podporo in zaščito, ki jo stopalo potrebuje pri teku. Gel na predelu pete poskrbi za absorpcijo tresljajev, na sprednjem delu pa omogoči pretok energije. Vložek deluje preventivno pred poškodbami sklepov in mišic. Vaš tek bo s pomočjo vložka Sidas lahkotnejši in varnejši.