Električni skiro - nova pravila vožnje

Električni skiroji in nova pravila vožnje

Prosti čas

Električni skiroji so v zadnjih letih doživeli pravi razcvet. Za prihodnost okolja in prometa je to zagotovo dobra novica, se je pa potrebno ob tem zavedati, da so kljub temu še vedno novinci v prometu. Nanje se morajo privaditi tako pešci in kolesarji kot tudi vozniki, z vidika trajnostnega razvoja pa je predvsem potrebno zakonsko urediti njihovo uporabo.

Prednosti vožnje z električnimi skiroji

Glavni razlog za priljubljenost električnih skirojev je v tem, da veljajo za zelo praktično, ekološko in ekonomično alternativo mestnemu prometu. Z njimi se vsak dan na delo, v šolo ali po opravkih odpravi ogromno ljudi, da bi na ta način prihranili čas in denar.

Električne skiroje zložite in sestavite zgolj v nekaj sekundah. Zato jih lahko položite v prtljažnik in se z avtom odpeljete na rob središča mesta, nato pa svojo pot nadaljujete s skirojem. Ker je vožnja brez napora, se vam ni potrebno bati, da bi se ob tem pretirano znojili.

Čeprav njihova največja hitrost ni primerljiva z avtomobili ali motornimi kolesi, pa boste v primeru zastojev z električnim skirojem veliko hitreje na cilju. Sposobnost izogibanja prometnim zamaškom in enostavno manevriranje sta dve lastnosti, zaradi katerih so električni skiroji vedno bolj razširjeni.

Najnovejši električni skiroji so zelo zmogljivi, kar pomeni, da njihova baterija lahko zdrži tudi od 15 do 25 km. To je več kot dovolj za brezskrbno pot na delo, na voljo pa vam je tudi vedno več polnilnic, s čimer se izognete nepredvidljivim situacijam.

Električni skiroji prinašajo tudi nove skrbi

Podobno kot vse druge novosti, pa tudi električni skiroji prinašajo določene slabosti in s tem nove skrbi. Kot novinci v prometu so si nakopali veliko slabe volje tako med pešci in kolesarji kot tudi vozniki. Glavni problem je v tem, da je bila njihova vožnja pri nas do nedavnega zakonsko neurejena.

Vožnja z električnim skirojem
Od 11. 8. 2021 za vožnjo z električnim skirojem veljajo nova pravila.

Tudi če pogledamo zakone v drugih večjih mestih, se ti med seboj razlikujejo. Zato ne bo odveč, da vedno preverite, kje se z električnim skirojem lahko vozite. Ker tehnologija električnih skirojev izjemno napreduje, je pričakovati, da bodo v prihodnosti še zmogljivejši, zato je prav, da se nanje pripravimo.

Najnovejša pravila vožnje z električnim skirojem

Z razvojem električnih skirojev je bilo tako le še vprašanje časa, kdaj bo bila njihova uporaba zakonsko urejena. Zadnje spremembe zakona o pravilih cestnega prometa so prinesle veliko novosti tudi na področju vožnje z električnimi skiroji.

Tule so najnovejša določila, ki se jih morate držati v izogib kaznim:

  • skiro lahko vozi otrok od 12. do 14. leta starosti, ki ima pri sebi kolesarsko izkaznico, ali oseba, starejša od 14 let;
  • z električnimi skiroji se ni dovoljeno voziti po pločnikih, ampak le po kolesarskih stezah;
  • če kolesarske steze ni, se je dovoljeno z električnim skirojem peljati ob desnem robu cestišča – toda le v primeru, kjer je hitrost omejena na 50 km/h;
  • do 18. leta starosti je pri vožnji z električnim skirojem obvezna čelada;
  • obvezni sta sprednja in zadnja luč;
  • na skiroju se lahko vozi le ena oseba;
  • med vožnjo uporaba mobilnega telefona ni dovoljena.

Res je, da so električni skiroji ena od inovacij, ki deli mnenja ljudi. Ker pa je za pričakovati, da bodo v prihodnosti postali eden od resnejših načinov trajnostnega prevoza, pa je prav, da jim damo priložnost, da se dokažejo kot enakovredni udeleženci v prometu.