Energijski geli

Energijski geli – vse, kar morate vedeti

Športna prehrana

Z vse naprednejšo tehnologijo in razumevanjem športne prehrane je tudi teči hitreje in dlje postalo precej lažje. Od športnih pijač do hrane so vam na voljo različni prehranski izdelki, vendar eden od najučinkovitejših načinov za polnjenje telesa med vadbo so zagotovo energijski geli.

Kaj so energijski geli in kako delujejo?

Pri dolgotrajnih aktivnostih telo porablja dve vrsti goriv, in sicer maščobe ter ogljikove hidrate. Bistvo energijskih gelov je v tem, da pri tovrstnih aktivnostih napolnijo športnikove izčrpane zaloge ogljikovih hidratov.

Na splošno velja, da na primer hitreje kot tečete ali kolesarite, več goriva bo prihajalo iz ogljikovih hidratov in manj iz maščob. Toda vaše telo lahko shrani le določeno količino ogljikovih hidratov, ki se v obliki glikogena shranjuje v mišicah.

In tu priskočijo na pomoč energijski geli. Preprosti sladkorji, ki so v njih, se najprej v obliki glukoze absorbirajo v krvni obtok, kar povzroči porast energije, nato pa jih absorbirajo aktivne mišice in organi. To vam pomaga, da lahko brez krize premagujete tudi daljše razdalje.

Energijski geli High5
Energijski geli High5 (Extremevital.com)

En energijski gel vsebujejo približno 25 g ogljikovih hidratov v obliki enostavnih sladkorjev. To zadostuje za približno 45 minut teka, vendar to še ne pomeni, da boste z istočasnim zaužitjem dveh lahko tekli 90 minut. Namesto tega bo imel vaš organizem težave predelati toliko sladkorja naenkrat.

Energijski geli pa lahko vsebujejo tudi druge sestavine, ki povečujejo vašo učinkovitost. To so na primer elektroliti za nadomestitev izgubljenih mineralov in kofein, s pomočjo katerih se razširijo žile in tako pospešijo dostavo energije.

Kdaj je potrebno uporabljati energijske gele?

Kdaj je najbolj primeren čas za jemanje energijskih gelov, je odvisno od vas in vašega organizma. Vsak športnik namreč absorbira in predela ogljikove hidrate različno hitro, zato boste nekateri njihov učinek občutili že v treh minutah, medtem ko lahko pri drugih traja tudi 15 minut.

Upoštevati morate, da ko telo preusmeri kri iz želodca proti aktivnim mišicam, se tudi hitrost absorpcije bistveno zmanjša ali pa se delovanje želodca popolnoma ustavi. To je najpogosteje tudi vzrok za nezaželene obiske toalete med tekom ali kolesarjenjem.

Izotonični energijski gel Science In Sport
Izotonični energijski geli Science In Sport – tropsko sadje in pomaranča (Extremevital.com)

Zato je najpomembnejše pravilo, da si energijski gel privoščite, še preden ga resnično potrebujete. Pomembno je, da energijske gele zaužijete tudi med vadbo, saj boste le tako natančno vedeli, kako delujejo na vas in s tem ugotovili, katere energijske gele kupiti.

Kako pogosto je potrebno uporabljati energijske gele?

Ker se proces presnove med aktivnostjo upočasni, je pomembno, da želodca ne preobremenite. To pomeni, da naj bo razmik med posameznim zaužitjem energijskega gela približno 45–60 minut oziroma med 9–12 kilometri, s čimer boste poskrbeli, da ne boste zaužili preveč enostavnih sladkorjev. Prav tako razmislite o zaužitju kofeinskih in brezkofeinskih gelov, da ne boste zaužili preveč kofeina.

Kakšni so energijski geli?

O tem ni dvoma, da so energijski geli izjemno koristni za tekače, kolesarje in druge športnike, vendar niso vedno po njihovem okusu. Čeprav so običajno izdelani na vodni osnovi, pa se razlikujejo glede na gostoto – od gostejših do redkejših, a z močnejšim okusom.

Danes je ponudba energijskih gelov tako pestra, da lahko izbirate med najrazličnejšimi okusi, od vanilije, čokolade in kave do izrazitejših sadnih okusov, kot so pomaranče ali jagodičevje. Vsekakor vam priporočamo, da preizkusite nekaj različnih blagovnih znamk (npr. Science In Sport), da boste našli najprimernejšo gostoto in okus zase.

Ne pozabite …

Ključnega pomena je, da preden energijske gele uporabite na tekmovanju, jih obvezno preizkusite tudi na treningu. Ker med aktivnostjo vaše telo prednostno pošilja kri aktivnim mišicam, pride v prebavnem traktu do pomanjkanja krvi. Vaše telo zato težje prebavi hrano in tekočino, kar se posledično lahko odraža v draženju celotnega sistema in prebavnih motnjah.

Če boste med treningom postopno uživali energijske gele, boste s tem tudi želodec z vsakim kilometrom več privajali na občutek med tekom, to pa vam bo povzročilo bistveno manj težav na samem tekmovanju.

Za največji učinek je pomembno, da energijske gele zaužijete z vodo in ne same ali s športno pijačo, saj brez vode traja bistveno dlje, da se prebavijo in vstopijo v krvni obtok. Ker pa so energijski geli na nek način kondenzirana športna pijača, lahko pretiravanje z njimi pripelje do tega, da boste zaužili preveč sladkorjev.