Izotonični napitki - vprašanja in odgovori

Izotonični napitki: pogosta vprašanja in odgovori

Športna prehrana

Hidracijske pijače, energijske pijače ali izotonični napitki. To so izrazi, s katerimi najpogosteje označujemo vedno bolj priljubljene pijače za športnike. Kaj natančno pomenijo vsi ti izrazi, zakaj in kako uživati izotonične napitke, kaj vsebujejo in še mnogo drugih vprašanj se poraja med številnimi športniki in rekreativci. Na najpogostejša vprašanja bomo odgovorili v današnjem prispevku.

Kaj so izotonični napitki?

V osnovi so izotonični napitki in pijače ter energijske pijače vse namenjene športnikom. Pijača je izotonična, kadar vsebuje enako koncentracijo delcev kot kri. V ta namen je potrebno preučiti osmolarnost pijače, ki mora biti med 270 in 330 mOsm/l. Pijača je hipotonična, kadar je manj koncentrirana kot kri, in hipertonična, kadar je koncentracija večja.

Izotonični napitek Enervit Sport Isotonic
Izotonični napitek Enervit Sport Isotonic 420 g (Extremevital.com)

Za športnike je priporočljivo, da so vse pijače, ki so namenjene lajšanju napora, izotonične ali rahlo hipotonične, vendar nikoli hipertonične.

Zakaj je uporaba izotoničnih napitkov potrebna?

Glavni namen izotoničnih napitkov je v tem, da nadomestijo vodo, minerale in hranila, ki jih telo porabi med naporom. Z njimi je rehidracija bistveno učinkovitejša, hkrati pa prispevajo k pravilni asimilaciji delcev, ki so dodatna podpora pri naporu. Med njimi so na primer glukoza, natrij, magnezij in nekateri drugi minerali.

Kaj je potrebno upoštevati pri uživanju izotoničnih napitkov?

Pri uživanju izotoničnih napitkov velja, da:

 • se izotonični napitki hitro absorbirajo in tudi hitro zapustijo želodec, kar zagotavlja optimalno učinkovitost in prebavo;
 • se hipotonična pijača lažje absorbira kot izotonična, vendar je uporabna le v vročem vremenu;
 • je hipertonična pijača preveč koncentrirana, zaradi česar lahko povzroči prebavne težave; to lahko povzroči dehidracijo, saj se za zmanjšanje koncentracije poveča potreba po vodi v želodcu.
Izotonične šumeče tablete High5 Zero
Izotonične šumeče tablete High5 Zero (Extremevital.com)

Pri uporabi izotoničnih napitkov je zato ključnega pomena, da se natančno držite odmerkov, ki so običajno navedeni na embalaži. Na ta način boste dosegli najboljši učinek, ne da bi pri tem imeli težave s prebavo.

Kaj vsebujejo izotonični napitki?

Da lahko izotonični napitki med naporom zadovoljijo vsem potrebam po energiji, vsebujejo ogromno različnih snovi:

 • Voda je glavna sestavina mnogih pijač in tudi pri izotoničnih napitkih je tako – njena glavna naloga je, da zagotavlja hidracijo med naporom.
 • Ogljikovi hidrati so pomembni za zagotavljanje energije, ki je potrebna za dolgotrajni napor – količina ogljikovih hidratov mora biti med 60 in 80 g/l.
 • Natrij je potreben za obnavljanje soli, ki ste jih izgubili med naporom. Prav tako pa je natrij eden od sprožilcev občutka za žejo, kar na nek način prepreči dehidracijo.
 • Vitamini skupine B olajšajo presnovo izotoničnih napitkov v energijo in so najučinkovitejša pomoč v boju proti utrujenosti.
 • Kalij je mineral, ki je koristen predvsem v vročem vremenu.
 • Magnezij je mineral, ki zmanjšuje utrujenost in preprečuje mišične krče.
 • Antioksidanti pomagajo telesu pri obrambi organizma pred strupenimi odpadki, ki so stranski produkt celične aktivnosti.
 • V izotoničnih napitkih so lahko tudi beljakovine, vendar le redko. Te so v pomoč predvsem pri dolgih naporih, ki so daljši od treh ur.

Kdaj je potrebno piti izotonične napitke?

Pri vzdržljivostnih športih, kot so na primer triatlon, maraton ali kolesarjenje, je tveganje za dehidracijo visoko. Glavni razlog za to je povečano znojenje, pri čemer je znano, da je znoj sestavljen iz vode in mineralov (predvsem natrija in malo kalija).

Hidracijski napitki Science in Sport Go Electrolyte
Hidracijski napitki Science in Sport Go Electrolyte 1,6 kg (Extremevital.com)

Med naporom lahko v eni uri telo izgubi 1,5 litra znoja, včasih pa celo 3 litre. Če teh izgub ne nadomestimo s pitjem, lahko telo hitro dehidrira. Prav tako pa med naporom naše mišice porabljajo energijo. Zato je med aktivnostjo potreben reden vnos ogljikovih hidratov, ki omogočajo, da z njimi nadomestimo izgube in ohranimo naše zmogljivosti.

Izotonični napitki so zato najboljša rešitev za nadomestilo izgub med dolgotrajno aktivnostjo, saj vsebujejo vodo, natrij in ogljikove hidrate. Z eno pijačo tako telo dobi vse sestavine, ki jih potrebuje med naporom.

Kakšno naj bo doziranje izotoničnih napitkov?

Zavedati se morate, da je redno pitje izotoničnih napitkov potrebno za vse aktivnosti, ki so daljše od ene ure. Strokovnjaki priporočajo od 0,5 do 1 litra napitka za vsako uro aktivnosti. To pomeni, da je potrebno od začetka napora vsakih 10 do 15 minut narediti en večji požirek.

Glede na to, da je ponudba izotoničnih napitkov danes izjemno pestra, ni odveč preveriti njihove sestave. Potrebno pa je vedeti, da so potrebe po izotoničnih napitkih zelo individualne in so odvisne od znojenja ter trajanja in intenzivnosti napora.