Oksidativni stres

Oksidativni stres: kaj je in kako ga omejiti?

Zdravje

Za oksidativni stres je značilno, da deluje po principu hormeze. Slednje pomeni, da so učinki zmernih rekreativnih kisikovih vrst koristni za delovanje mišic in zdravje. Po drugi strani pa so večje koncentracije ter dolgotrajna izpostavljenost škodljive ter lahko povzročajo vnetje in poškodbe mišic.

Najpogosteje oksidativni stres povezujemo z različnimi boleznimi, kot so na primer diabetes, rak in kardiovaskularna obolenja. Merjenje tovrstnega stresa na ravni organizma pogosto sploh ne pokaže stanja v posameznih celicah ali tkivih. Posledično so takšne metode preveč grobe za oceno oziroma za določanje škodljivosti oksidativnega stresa.

Simptomi in vzroki oksidativnega stresa

Oksidativni stres torej lahko že v zgodnjih obdobjih življenja vpliva na pojave najrazličnejših kroničnih bolezni. Prav tako se lahko kaže tudi pri manjših bolezenskih znakih, na primer kot utrujenost, pomanjkanje energije, depresija, migrena, angina. Razlogov za njegov nastanek pa je veliko.

Vpliv prostih radikalov na celico
Slika prikazuje vpliv prostih radikalov na celico in nastanek oksidativnega stresa.

Med najpogostejše razloge za oksidativni stres sodita hiter in nezdrav življenjski slog ter onesnaženo okolje. Prav tako ga lahko povzroča prekomerna telesna dejavnost, umetno predelana hrana, kajenje, alkohol, prekomerno izpostavljanje sevanju in še bi lahko naštevali.

Učinkovita zaščita pred oksidativnim stresom

Daleč najboljšo zaščito proti oksidativnem stresu si lahko zagotovimo s pomočjo uživanja ustreznih vrst živil. Ta morajo vključevati antioksidativne snovi, karotenoide, polifenolne spojine in vitamine. V tem primeru je še zlasti pomembno uživanje sadja ter zelenjave. Dokazano namreč je, da omenjeno bistveno zmanjšuje možnost za nastanek prostih radikalov v telesu. Posledično to pomeni precej manj oksidativnega stresa.

Različne vrste raziskav kažejo, da višje uživanje zelenjave in sadja daje boljše rezultate. Poleg sadja in zelenjave imajo ključno vlogo še rastlinska olja, domači čaji, začimbe in semena. Pri živilih je poglavitno tudi to, da je hrana domača oziroma lokalno pridelana.

Za še učinkovitejše zmanjševanje oksidativnega stresa je priporočljivo uživati prehranska dopolnila z antioksidanti. V ospredju sta zagotovo zeleni čaj in kurkuma. Pametno je poseči tudi po dodatkih, ki vključujejo resveratrol in kvercetin. Reveratrol denimo velja za enega od najmočnejših antioksidantov.

Na znižanje oksidativnega stresa zagotovo vpliva tudi spanec. Ta mora biti kar se da kakovosten, prav tako ga mora biti dovolj. V tem času se namreč organizem lahko učinkovito spočije in okreva po napornem dnevu.

V resnici se je oksidativnemu stresu precej lažje izogniti, kot se morda zdi na prvi pogled. S tovrstnim izrazom pa se bomo samo še pogosteje srečevali, predvsem na področju znanosti in prehrane. Pametno je, da se pričnemo čim hitreje zavedati, kaj oksidativni stres pomeni za naše zdravje.

Prebrali ste, da je lahko krivec za vrsto bolezni, zato je njegovo učinkovito odpravljanje ena od najboljših strategih, s katero lahko dosežemo dovolj dobro počutje in zdravje.