Trenažer za kolo

Kaj odlikuje kakovosten trenažer za kolo?

Kolesarjenje

S prihodom pomladi se na cesto odpravi tudi vse več kolesarjev. Nekateri kolo uporabljajo za prevozno sredstvo, drugi bolj kot športni rekvizit. Slednji se radi na sezono kolesarjenja pripravijo tudi doma, saj morajo ostati v dobri fizični kondiciji, da pričetek ni preveč težaven.

V ta namen so na voljo različni trenažerji za kolo, ki so lahko nadvse enostavni. Lahko pa so tudi bolj napredni in na nek način celo pametni, saj se povezujejo s pametnimi napravami, kot so telefoni in tablični računalniki. Bi si omislili kolesarski trenažer, vendar ne veste, kje sploh pričeti?

Kako izbrati trenažer za kolo?

Izbira ustreznega trenažerja za kolo bo odvisna od kar nekaj dejavnikov. Zagotovo ne smete gledati mimo kakovostnih materialov na račun nižje cene. Dodajmo še, da lahko dober trenažer kupite že po zelo ugodni ceni. Slednja bo odvisna tudi od vrste in dodatne opreme.

Treba se bo vprašati, ali vam bo dovolj osnovni model, ki je povsem prenosljiv in dovolj majhen, da ga lahko postavite kamorkoli v stanovanju oziroma v prostor, ki ga imate na voljo. Cene se gibljejo od nekaj 100 € do nekaj 1000 €, zato bo dobro preveriti nižji, srednji in višji cenovni razred.

Nižji cenovni razred: Tacx Boost

Bi vadili na svojem kolesu tudi preko zime in v dneh, ko ni pravega časa za kolesarsko turo, hkrati pa za trenažer ne želite zapraviti celega premoženja? Tacx Boost bo več kot odlična izbira, saj sodi v rang med 200 in 300 €. Čeprav na videz cenejši, pa kljub vsemu nudi precej.

Trenažer za kolo Tacx Boost
Trenažer za kolo Tacx Boost (Extremevital.com)

V prvi vrsti lahko rečemo, da gre za trenažer z zelo tihim delovanjem, ki je opremljen z magnetno zavoro in možnostjo nastavitve upora z 10 položaji. Upor vztrajnika je 9,2 kg, maksimalen navor pa znaša 1050 W. Upor boste lahko nastavljali s prestavno ročico na krmilu kolesa.

Srednji cenovni razred: Tacx NEO 2 Smart

Za še boljši približek realni vožnji kolesa v naravnem okolju poskrbi trenažer za kolo Tacx NEO 2 Smart, ki ga odlikuje do 2200 W upora in simuliran vzpon na klanec z naklonom do 25 %. Je zelo tih in nemoteč, navduši pa z naborom pametnih funkcij, ki pridejo še kako prav.

Trenažer za kolo NEO 2 Smart
Trenažer za kolo NEO 2 Smart (Extremevital.com)

Trenažer lahko povežete s svojim računalnikom ali pametno napravo in ga ob podpori Tacx programske opreme izkoristite do najmanjših detajlov. Na tem trenažerju se boste v resnici počutili kot zunaj na kolesu, merili boste moč, hitrost in kadenco, nastavitve pa prilagajali glede na svoje fizične sposobnosti.

Višji cenovni razred: Tacx NEO Bike Plus

Če se s kolesarstvom ukvarjate precej resno in si želite doma kolesariti na skoraj povsem enak način kot na cesti, potem bo ta trenažer Tacx NEO Bike Plus prava izbira, saj bo izpolnil vsa vaša pričakovanja. Poleg ostalih reči, ki jih ponujajo drugi trenažerji, je ta zares »pameten«.

Trenažer za kolo NEO Bike Plus
Trenažer za kolo NEO Bike Plus (Extremevital.com)

Pred seboj boste na zaslonu opazovali pot, ki jo premagujete, trenažer pa zna povzročati tudi povsem realistične tresljaje glede na podlago, po kateri vozite. Ko boste prestavili v nižjo ali višjo prestavo, boste to občutili kot na svojem kolesu, pa čeravno bo šlo za virtualno prestavljanje. Nastavitev je skoraj neskončno in osnovni povzetek bi bil, da se boste s tem trenažerjem v sobi počutili kot na cesti.

Predstavili smo vam tri trenažerje za kolo priznane blagovne znamke Tacx. Za katerega se boste odločili, je predvsem odvisno od vaših zahtev in finančnega vložga, ki ste ga za napravo pripravljeni nameniti. Že veste, kateri bi vam bil pisan na kožo?