Antioksidanti

Kaj so antioksidanti in zakaj so pomembni?

Zdravje

Celice našega telesa se vsakodnevno soočajo z grožnjami, kot so virusi in druge okužbe. K temu bistveno pripomorejo tudi prosti radikali, katerih učinek pa zelo uspešno nevtralizirajo antioksidanti. Izdelki, ki vsebujejo antioksidante, se že dolgo tržijo z obljubami o boljšem zdravju in uspešnem boju proti mnogim boleznim.

Toda, kaj v resnici so antioksidanti in kakšno vlogo imajo v našem telesu?

Kaj so antioksidanti?

Antioksidanti zajemajo široko paleto molekul, ki druge molekule ščitijo pred kemičnim procesom, imenovanim oksidacija. Nekontrolirano oksidacijo v našem telesu običajno povzročijo zelo reaktivne molekule, ki jih imenujemo prosti radikali. Ti lahko poškodujejo zdrave celice, vključno z DNA in beljakovinami, ki so odgovorne za številne procese v organizmu.

Molekule, kot je DNK, so ključnega pomena za pravilno delovanje celic. Če so te preveč poškodovane, lahko tudi odmrejo. Zato so pomembni antioksidanti, ki s svojim delovanjem preprečijo in zmanjšajo škodo.

Kako delujejo antioksidanti?

Prosti radikali, ki se nahajajo v našem telesu, so molekule z enim ali več neparnimi elektroni. Ker so elektroni radi v parih, v telesu poiščejo molekulo zdrave celice, in se na ta način med seboj vežejo.

Ko molekula izgubi elektron, se oksidira in tudi sama postane prosti radikal. Temu ponovno sledi iskanje prostega elektrona v telesu, zaradi česar se sproži verižna reakcija, ki povzroči nepopravljive poškodbe zdravih celic.

Kakšno vlogo imajo pri tem antioksidanti?

Kadar je v telesu prisoten antioksidant, lahko ta prostemu radikalu nameni svoj elektron. Prosti radikal postane stabilen, njegovo delovanje pa je nevtralizirano. Antioksidant se na nek način žrtvuje in se oksidira namesto druge zdrave molekule ter postane prosti radikal. Vendar v tem primeru antioksidant stabilizira neparni elektron, zate ne postane zelo reaktiven.

Pri tem je dobro vedeti, da proste radikale naravno proizvaja naše telo, njihovo količino pa povečajo različni dejavniki življenjskega sloga, kot so stres, slaba prehrana, različni toksini, kajenje in alkohol. Telo se je sposobno spopasti z nekaterimi prostimi radikali, če pa jih je preveč, to lahko resno ogrozi naše zdravje.

Vsi antioksidanti niso enaki

Glede na to, da antioksidanti nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, bi pričakovali, da je pridobivanje večje količine antioksidantov dobro. Na žalost pa situacija ni tako preprosta. Res je, da sta visoka raven antioksidantov in nizek oksidativni stres povezana z zdravjem, vendar niso vsi antioksidanti enaki.

Antioksidanti prihajajo iz različnih virov. Nekateri se naravno proizvajajo v telesu, druge pa v telo vnesemo s pomočjo določenih hranil. Poleg tega lahko antioksidante zaužijemo tudi v obliki prehranskih dopolnil, vendar je zdrava prehrana še vedno najbolj učinkovit način, da telo dobi potrebno količino antioksidantov.

Antioksidanti v prehrani

Najboljši način za pridobivanje antioksidantov je uživanje določenih živil in vitaminov. Večino od njih dobite z zdravo prehrano, ki naj vsebuje veliko sadja in zelenjave, polnozrnata živila, semena in oreščke. Takšna vrsta prehrane je osnova, da zadovoljite potrebe po nekaterih najpomembnejši antioksidantih, kot so:

  • Vitamin A, ki je v mleku, maslu, jajcih in jetrih.
  • Vitamina C, ki je v večini sadja, še posebej pa v jagodah, pomarančah, kiviju, dinjah in papaji. Ne pozabite na uživanje zelenjave, kot je brokoli, paprika, paradižnik, cvetača in brstični ohrovt.
  • Vitamin E, ki je v nekaterih oreščkih in semenih. To so na primer mandlji, sončnična semena, lešniki in arašidi. Vitamin E najdete tudi v listnati zelenjavi, kot sta špinača in ohrovt.
  • Beta karoten, ki je v svetlem sadju in zelenjavi. Zato uživajte breskve, marelice, papaje, mango in dinje. Jejte tudi zelenjavo, kot je korenje, grah, brokoli, buča in sladki krompir.
  • Likopen, ki je v rožnatem in rdečem sadju in zelenjavi. Zato jejte grenivke, lubenico, marelice in paradižnik.
  • Lutein, ki je v zeleni listnati zelenjavi, kot so špinača, ohrovt, brokoli, koruza in grah.
  • Selen, ki je v testeninah, kruhu in v žitih (koruza, pšenica, riž). Najdete ga tudi v živalskih proizvodih, kot so govedina, ribe, puran in piščanec. Prav tako pa je prisoten v oreščkih, stročnicah, jajcih in siru.

Čarobne tablete za odpravo zdravstvenih težav zaenkrat še ne poznamo, vendar je zdrava prehrana tista, ki vam lahko zagotovi vse antioksidante, ki jih potrebujete za boj proti prostim radikalom. Vsak antioksidant ima drugačno kemično sestavo, zato vsak od njih prinaša drugačne koristi za zdravje. Preveč enega antioksidanta lahko povzroči tudi težave, zato bodite pozorni predvsem na njihov enakomeren vnos.