Deskar

Kaj vse potrebuje deskar?

Zimski športi

Vsakdo, ki se želi naučiti novega športa, se srečuje s kopico vprašanj o tem, kaj je zanj najbolj primerno, kaj vse potrebuje, kako naj ve, za kaj se odločiti … Tako je tudi z vsemi tistimi, ki se bodo prvič podali na deskanje na snegu. Morda vam bo v pomoč, če za začetek napišemo, da poznamo dva različna sloga bordanja, in sicer alpski slog ter prosti oz. freestyle slog. Vsak zahteva drugačno desko. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, za kakšno opremo se odločiti.

Pri alpskem slogu je deska zelo ozka, ima veliko stranskega loka, kar omogoča hitre in dolge zavoje. Deska za prosti slog je širša in simetrična. Kakšno desko boste izbrali, je odvisno predvsem od tega, ali gre za tako imenovani freeride ali freestyle način vožnje.

Freeride in freestyle deske

Freeride deske priporočamo vsem, ki se boste deskanja na snegu šele pričeli učiti ali pa ste že malo bolj izkušen začetnik. Takšna deska ima namreč srednji flex, kar pomeni srednjo trdoto. Tako omogoča izvajanje trikov kot še druge načine drsenja po snegu. Priporočamo vam, da je deska daljša, saj bo pri višji hitrosti bolj stabilna, imela bo tudi boljši oprijem. Deska naj ima srednje velik lok, privzdignjen rep in krivino, zaradi česar boste lahko delali daljše zavoje.

Freestyle deska Salomon Sight 2019 WIDE
Freestyle deska Salomon Sight 2019 WIDE (Extremevital.com)

Freestyle deske so namenjene tistim adrenalinskim navdušencem, ki si želijo skokov, trikov in različnih rotacij. Freestyle deskanje je bolj agresivno od freeride deskanja. Freestyle deska je širša, srednje trda, rep in konica pa sta mehka. Ker boste s takšno desko izvajali številne trike, mora biti kratka, lahka in tanka.

Pomembni sta še širina in višina deske. Na splošno lahko napišemo, da naj deska sega do brade ali oči. Daljše deske so stabilnejše, krajše pa seveda omogočajo boljše zavoje. Deska mora biti dovolj široka, tako da prsti in peta ne segajo čez desko.

Kaj pa snowboard vezi?

Vezi pri deskanju na snegu se delijo na mehke, poltrde in trde. Mehke vezi omogočajo dobro gibljivost, ki jo boste potrebovali pri izvajanju takšnih ali drugačnih trikov. Ker z njimi lažje izvajate zavoje, so nadvse primerne tudi za tiste, ki se deskanja šele učijo.

Vezi za snowboard Burton
Vezi za snowboard Burton Cartel 2019 (Extremevital.com)

Poltrde vezi so že nekoliko trše, medtem ko trde vezi dovolijo zelo malo premikanja. Z njimi pa boste desko lahko natančneje nadzorovali. Najbolje bo, da se pred nakupom vezi za snowboard posvetujete s strokovnjakom v specializirani trgovini z zimsko opremo.

Deskarski čevlji in ostala oprema

Matematika je tu precej preprosta. Pri mehkih vezeh uporabljamo mehke čevlje za deskanje, pri trdih vezeh pa trde. Trdi čevlji so podobni smučarskim pancerjem, so univerzalni in jih zato lahko uporabljamo na različnih terenih.

Na koncu ne smemo pozabiti omeniti še ustrezne jakne in hlač, očal, čelade, rokavic ter ščitnikov za kolena in hrbet. Tudi to seveda sodi pod obvezno deskarsko opremo. Svetujemo vam, da pred obiskom trgovine preverite ponudbo na spletu (npr. v spletni trgovini Extremevital.com), saj se boste tako lažje in hitreje odločili, katero opremo za deskanje boste kupili.

Želimo vam veliko snežnih užitkov na vaši novi snowboard deski!