Kolesarske rokavice

Kako izbrati prave kolesarske rokavice?

Kolesarjenje

Kolesarji morajo imeti ves čas na razpolago pravi par kolesarskih rokavic, ki so bistvenega pomena za udobno in varno vožnjo. Ne le, da ščitijo roke pred odrgninami in žulji, temveč zagotavljajo tudi boljši oprijem in roke v hladnejših dneh ohranjajo tople.

Kolesarske rokavice imajo lahko tudi varnostne elemente, kot je denimo posebna ojačitev na delu dlani, ki je pogosto tarča poškodb, ko pride do padca. Toda kako vedeti, katere rokavice so primerne za vas, ko pa je na izbiro toliko različnih vrst?

Materiali so pomembni

Ko gre za kolesarske rokavice, so na voljo različni materiali, ki zagotavljajo različne ravni udobja in zaščite. Usnje je priljubljena izbira, saj je trpežno in zagotavlja odličen oprijem. Vendar je lahko usnje togo in zahteva redno vzdrževanje, da ostane prožno.

Moške kolesarske rokavice Sportful Matchy
Moške kolesarske rokavice Sportful Matchy (Extremevital.com)

Sintetični materiali, kot sta likra ali spandeks, zagotavljajo večjo prožnost, vendar morda niso tako trpežni kot usnje. Pri izbiri materiala je treba upoštevati svoje potrebe; če nameravate rokavice pogosto uporabljati, izberite nekaj, kar bo trajalo dlje, če pa potrebujete le občasno zaščito, bi bilo primerneje izbrati nekaj lažjega.

Prilagajanje kolesarskih rokavic

Pomembno je, da se kolesarske rokavice pravilno prilegajo, da med daljšimi vožnjami ne bi prišlo do odrgnin ali žuljev, ki so posledica trenja roke ob krmilo kolesa. Večina proizvajalcev določa velikost rokavic glede na obseg dlani. To meritev je treba opraviti okoli najširšega dela dlani (tik pod členki).

Ženske kolesarske rokavice NorthWave Fast
Ženske kolesarske rokavice NorthWave Fast (Extremevital.com)

Prepričajte se, da se rokavice dobro prilegajo, vendar ne pretesno. Če so preohlapne, med vožnjo ne bodo zagotavljale zadostne podpore ali zaščite, pretesne pa bodo močno zmanjšale gibljivost prstov in občutek pri držanju krmila.

Dodatne lastnosti, ki pridejo še kako prav

Pri izbiri kolesarskih rokavic pazite tudi na druge lastnosti, ki posamezne modele med seboj močno razlikujejo. Da se dlani v njih ne bi potile, je pomembno, da so dobro prezračene, za kar poskrbijo prezračevalne plasti in ustrezni materiali, ki med vožnjo v vročem vremenu pomagajo ohlajati roke. Dodatno oblazinjene dlani skrbijo za boljše blaženje udarcev na razgibanem terenu.

Moške kolesarske rokavice Alpinestars Aspen Pro
Moške kolesarske rokavice Alpinestars Aspen Pro (Extremevital.com)

Nekateri modeli kolesarskih rokavic imajo tudi odsevne elemente za boljšo vidljivost v temnejših obdobjih dneva. V hladnejšem obdobju, ko se uporabljajo tudi rokavice z dolgimi prsti, je dobrodošla možnost uporabe zaslona na dotik za uporabo telefonov ali drugih naprav, ne da bi morali pri tem, sneti rokavice. Razmislite o tem, kakšen način kolesarjenja vam je najbližji in izberite rokavice z lastnostmi, zasnovanimi posebej za ta namen.

Razlike med rokavicami za cestno in gorsko kolesarjenje

Če ste v dilemi, katere kolesarske rokavice izbrati za cestno in katere za gorsko kolesarjenje, poglejmo nekaj razlik. Pri cestnem kolesarjenju gre v veliki meri za dober in udoben oprijem, preprečevanje potenja in morda dodatek za podporo dlanem.

Ženske kolesarske rokavice O'Neal Element
Ženske kolesarske rokavice O’Neal Element (Extremevital.com)

Pri rokavicah za gorsko kolesarjenje pa gre večinoma za modele z dolgimi prsti, ki so izdelane iz posebej vzdržljivih materialov, obenem so rokavice ojačane na več mestih. Padci pri tej vrsti kolesarjenja so namreč pogostejši, zato je treba poskrbeti, da so roke še dodatno zavarovane. Prav tako so te izpostavljene nenehnim sunkom krmila, ki se jih blaži z dodatnim oblazinjenjem na delu dlani.

Katere kolesarske rokavice boste izbrali?

Ne glede na to, ali gre za zahtevno gorsko kolesarjenje ali lahkotno cestno pohajkovanje, imate na voljo zares veliko možnosti. Pred nakupom se prepričajte, da vam velikost rokavic v popolnosti ustreza. Ne pozabite preveriti morebitnih dodatnih funkcij, ki bi vam lahko prišle prav na naslednji vožnji, kot so:

  • odsevni elementi,
  • možnost uporabe naprav z zaslonom na dotik,
  • izboljšano prezračevanje.

Glede izbire rokavic se na prodajnem mestu posvetujte še s prodajalcem, ki vam bo znal najbolje svetovati. Kolesarske rokavice kupujte v specializiranih trgovinah s kolesi in kolesarsko opremo, prek spleta pa zgolj v primeru, ko posamezen model rokavic in velikost že dobro poznate.