Kolo za otroka

Kako izbrati ustrezno kolo za otroka?

Kolesarjenje

Slej ko prej se boste morali odpraviti po kolo za svojega malčka, ki si že želi vzpenjati po vašem, vendar mu zaradi varnosti tega ne dopustite. Že kar nekaj časa se sicer po dvorišču podi s poganjalčkom, s katerim je usvojil veliko koristnih tehnik, toda prišel je čas za naslednji korak – za nakup pravega otroškega kolesa.

Nakup otroškega kolesa vam bo vzel nekoliko več časa kot denimo nakup igrače ali česa podobnega. Še preden se boste skupaj z malim junakom, željnim vožnje s pravim kolesom, odpravili v specializirano trgovino s kolesi, pa si boste morali odgovoriti na nekaj pomembnih vprašanj.

Kakšna velikost kolesa ustreza mojemu malčku?

Pri nakupovanju otroškega kolesa je velikost eden od najpomembnejših dejavnikov. Prvo pravilo je, da se mora otrok s petami dotakniti pedalov, s prsti pa mora doseči tla, ko ima noge iztegnjene. Otrok bo na prevelikem ali premajhnem kolesu premalo gotov, obenem pa ga tudi ne bo zmogel dovolj učinkovito poganjati.

Otroško kolo Specialized Riprock 12 za fante
Otroško kolo Specialized Riprock 12 za fante (Extreme Vital)

Pravo velikost kolesa boste najlaže izbrali tako, da boste otroka vzeli s seboj v trgovino, kjer bo preizkušal različno velika kolesa. Ko bo izpolnil oba pogoja – s petami se bo dotaknil tak; s prsti bo dosegel tla, ko bodo njegove noge iztegnjene – je izbrano kolo lahko finalna izbira za vašega malčka. Ne ustavite se torej pri prvi pravi velikosti kolesa, temveč naj otrok preizkusi čim več možnih modelov otroških koles.

Kako pomembno vlogo imajo ročaji kolesa in pnevmatike?

Pomembno vlogo pri izbiri kolesa za otroka imajo ročaji. Najbolje je, da so zavarovani proti drsenju, konice krmila naj bodo odebeljene. Bodite pozorni, da boste izbirali med tistimi modeli otroških koles, ki bodo imeli gladke pnevmatike. Te se namreč med zaviranjem in zavijanjem precej bolje obnesejo kot pnevmatike z grobim profilom.

Otroško kolo Specialized Riprock 12 za deklice
Otroško kolo Specialized Riprock 12 za deklice (Extreme Vital)

Ne pozabite preveriti, ali otroško kolo vsebuje zaščito za verige ter blatnik. Preden pa se bo malček doma zares usedel na kolo ter z njim naredil nekaj otvoritvenih metrov, poskrbite, da bodo zračnice dovolj napolnjene z zrakom. Optimalen zračni pritisk je običajno naveden na pnevmatikah.

Kakšen naj bo menjalnik in kakšne naj bodo zavore?

Če za svojega malčka kolo kupujete prvič, je najbolje, da je menjalnik od 3- do 7-stopenjski. Ko ga boste učili prvih osnov vožnje, naj otrok vozi v eni prestavi. Navajanje na menjalnik pa bo seveda zahtevalo kar nekaj časa.

Kolo za otroke Scott Scale Jr 20 s prednjim vzmetenjem
Kolo za otroke Scott Scale Jr 20 s prednjim vzmetenjem (Extreme Vital)

Preden z izbranim kolesom odidete do blagajne, preverite še zavore. Najpomembneje je, da jih bo otrok dosegel in z njimi upravljal brez kakršnih koli nevšečnosti. Za najmlajše otroke svetujemo zavoro, ki jo bo upravljal z nožnim pritiskom.

Kakšen je optimalen sedež otroškega kolesa?

Otroško kolo naj bo opremljeno z oblazinjenim in vzmetenim sedežem. Takšna vrsta sedeža bo malemu junaku omogočala sedenje v pokončnem ter vzravnanem položaju. Ožji sedeži so primernejši za daljše vožnje, kjer je najudobnejši način vožnje tisti, pri katerem je otrok nagnjen malce naprej.

Kakšna naj bo vidljivost otroškega kolesa?

Le ustrezno vidljivo in osvetljeno otroško kolo ponuja največjo mero varnosti. Kolo za otroka bo vedno osvetljeno, če bo vsebovalo dinamo. Obenem lahko posežete tudi po različnih lučkah, ki jih dodatno pripnete na kolo. Odlično se obnesejo LED lučke, saj oddajajo ravno pravšnjo mero svetlobe.