Izbira smučarske čelade

Kako izbrati pravo smučarsko čelado?

Zimski športi

Vsak, ki se je že kdaj ukvarjal s smučanjem, se je v svoji karieri najmanj enkrat vprašal, kako izbrati pravo smučarsko čelado. Večina ima namreč pri izbiri prave čelade pomisleke in zato preveri več različnih ponudnikov čelad oziroma smučarske opreme.

V nadaljevanju prispevka smo našteli nekaj dejavnikov, na katere morate biti pozorni pri nakupu smučarske čelade, v kolikor želite, da vam bo ta kar najbolje ustrezala.

1. Čelado raje kupite, kot da si jo izposodite

Verjetno je eden boljših predlogov pri smučarski čeladi ta, da si kupite svojo, namesto da jo najamete oziroma si jo izposodite prav vsakič, ko greste na počitnice. Vedno je namreč bolje nekaj več denarja zapraviti za svojo čelado, ki vam bo služila tudi desetletje, s čimer boste privarčevali kar nekaj denarja.

2. Najpomembnejša je varnost čelade

Seveda je čelada namenjena varnosti, ki je na smučišču zagotovo na prvem mestu. Primarni razlog smučarske čelade je zagotovo varnost, vse ostalo ni tako zelo pomembno. Seveda pa danes poznamo raznorazne čelade, ki vsebujejo različno tehnologijo in dopuščajo veliko modifikacij.

Smučarska čelada Marker Consort 2.0
Smučarska čelada Marker Consort 2.0 (Extremevital.com)

Šele potem, ko boste našli pravo čelado, ki bo primarno služila varnosti, boste lahko kar najbolj uživali v smučanju po zasneženih strminah.

3. Pomemben je okvir čelade

Okvir oziroma zunanjost čelade lahko najdemo v dveh različicah. V mehkejši in trši različici. Obe imate svoje prednost in slabosti. Najprimernejše so čelade v trši različici, saj se sila ob morebitnem padcu učinkovito razporedi po celotni čeladi.

4. Izbira oblazinjenja in podloge znotraj čelade

Blazine in podloge znotraj čelade so odgovorne za udobje glave pod čelado. Seveda pa tudi za to, da je glava kar najbolje zaščitena pred zunanjimi vplivi. Primerna obloga čelade absorbira vse tresljaje in ublaži padce, v kolikor do njih pride. Pomembno je, da so blazinice in podloge znotraj čelade kar najboljše. Najboljše pa so vsekakor tiste, ki imajo blazinice iz kakovostnejših materialov.

5. Čelada z evropskim certifikatom

Pomembno pri nakupu čelade je tudi to, da je čelada potrjena s strani evropske skupnosti. Seveda je varnost glave vedno na prvem mestu in prav zaradi tega morate vedeti, kaj točno kupujete. Prav zaradi tega obstaja evropski certifikat. To je certifikat, ki potrjuje, da ima čelada vse zahteve, ki jo naredijo varno. Seveda nekatere izpolnjujejo le minimalne standarde, zaradi česar je običajno bolje kupiti nekoliko dražjo in s tem boljšo čelado.

6. Izgled čelade

Poleg smuči, pancarjev in smučarskih oblačil bodo drugi smučarji na vas seveda opazili tudi čelado. Smučarska čelada je primarno namenjena varnosti, vendar je zagotovo pomembno tudi to, kako izgleda.

Smučarska čelada Poc Auric
Smučarska čelada Poc Auric (Extremevital.com)

Izgled je sicer sekundarnega pomena, vendar za nekatere smučarje izjemno pomemben. Na trgu obstaja veliko različnih vrst in modelov čelad za smučanje. Proizvajalci pridno skrbijo za pestrost barv, oblik in vzorcev, zato težave pri izbiri všečne čelade ne bi smeli imeti.

7. Barva čelade

Specializirane športne prodajalne vam ponujajo vse od klasično črnih do vedno bolj elegantno belih čelad. Na voljo so tudi smučarske čelade v drugih barvnih odtenkih. Izberite barvo, ki vam je najbolj všeč in se kar najbolje ujema z vašimi smučarskimi oblačili.

8. Oblika čelade

Pomembna je tudi oblika čelade. Izbrati morate takšno, ki se najbolj prilagaja obliki vaše glave in vam nudi največje udobje. Poskusiti boste torej morali več modelov in oblik čelad.

9. Udobnost čelade

Medtem ko so za nošnjo čelade na prvem mestu varnostni razlogi, pa je tudi udobnost pri smučanju zelo pomembna. Nikakor se ne odločite za čelado, ki je samo varna in ni dovolj udobna. Pri nakupu upoštevajte oba dejavnika.

10. Velikost čelade

Velikost čelade je seveda odvisna od velikosti vaše glave in tudi oblike. Poznamo standardne velikosti čelad, najmanjše so tiste, ki so namenjene otrokom, večje pa so namenjene odraslim.

Smučarska čelada Smith Mission
Smučarska čelada Smith Mission (Extremevital.com)

Najpomembneje je, da vam čelada glavo lepo objame, vendar ne pretesno. Dober test za pravo izbiro je, da pri preizkušanju čelade stresate z glavo. Če čelada poskakuje, vam je zagotovo prevelika. V kolikor pa skoraj ne veste, da jo imate na sebi oziroma se premika skupaj z vami, to pomeni, da je velikost primerna.

11. Dodatki na čeladi

Čeladi lahko dodate tudi zaponke s hitrim sproščanjem in ostale dodatke, ki ne spadajo pod obvezno opremo. Če se odločite za dodatke, morate biti pozorni na to, da vam resnično ustrezajo in da so udobni, saj bodo drugače naredili več slabega kot dobrega.

12. Nadzorovanje temperature v čeladi

Dandanes lahko v čeladi nadzorujte celo temperaturo, in sicer tako da imate naprej nastavljene blazinice, ki vam to omogočajo. Blazinice po želji lahko odstranite in tako preprečite, da bi vam bilo v glavo prevroče.

13. Zračenje čelade

Če čelado na glavi nosite dlje časa, mora biti poskrbljeno za dovoljšno prisotnost zraka, tako da vaša glava ostne čim bolj sveža. Zračenje čelade je zato prav tako ključnega pomena za udobno in prijetno izkušnjo na smučišču.