Sončna očala za tek

Kako izbrati sončna očala za tek?

Tek in treking

Sončna očala so pomemben del opreme za tek na prostem, vendar zagotavljajo učinkovito zaščito oči pred soncem le v primeru, če so pravilno izbrana. Predvsem je pomembno, da ščitijo pred UV žarki, da se obrazu dobro prilegajo in da ves čas aktivnosti ostanejo trdno na svojem mestu. V nadaljevanju preverite, kako izbrati popolna sončna očala za tek.

Upoštevajte barve in premaze leč

Verjetno ste že ugotovili, da imajo sončna očala različne odtenke leč. Pri tem ne gre zgolj za estetski vidik, ampak so različni odtenki leč primerni za različne zunanje pogoje oziroma stopnjo svetlobe. Ne glede na to, ali je zunaj oblačno, sončno ali megleno vreme, za vsako od teh situacij obstaja popoln barvni odtenek leč.

  • Polarizirana leča: Ta vrsta leče zmanjšuje bleščanje, ki je najpogosteje posledica odbijanja svetlobe od vode, avtomobilov ali asfalta. Če pogosto tečete po asfaltu ali ob morju in jezerih, boste s polariziranimi lečami bolj jasno videli.
Polarizirana sončna očala Smith Embark
Polarizirana sončna očala Smith Embark (Extremevital.com)
  • Zrcalni premaz: Leče, ki imajo zunanjo prevleko z odsevnim zrcalnim videzom, so idealne za izjemno sončne dni. Zanje je značilno, da odbijajo svetlobo in zmanjšujejo bleščanje, prav tako pa so primerne za snežne razmere, ko se svetloba odbija od belega snega.
  • Prozorna leča: Čeprav so prozorne leče praktično brez barve, pa vseeno zagotavljajo zaščito oči pred vetrom, zaradi česar se oči manj sušijo ali solzijo.
  • Rumen odtenek leč: Rumene leče izboljšajo vidljivost tako, da filtrirajo temnejšo modro svetlobo. To pomeni, da so najboljša izbira v slabih svetlobnih pogojih, kot je na primer mrak ali oblačno vreme.
Sončna očala Oakley Sutro Lite
Sončna očala Oakley Sutro Lite (Extremevital.com)
  • Temen odtenek leč (zelena / siva): Tako kot rumeni odtenki leč izostrijo pogled v slabih pogojih, pa na drugi strani temni odtenki poskrbijo za boljšo vidljivost v svetlih in sončnih dnevih. Če živite v okolju s pretežno lepim in sončnim vremenom, boste imeli največ koristi ravno od temno obarvanih leč.

Izberite ustrezen material okvirjev

Sončna očala imajo običajno kovinske ali plastične okvirje. Kovinski okvirji so lahki in trpežni, še posebej pa vas bodo navdušili s svojim elegantnim dizajnom. Čeprav so trpežni, pa je mogoče tudi kovinske okvirje upogniti, vendar s tem tvegate, da se vam sončna očala ne bodo več optimalno prilegala.

V nasprotju s kovinskimi očali pa so plastična očala zasnovana tako, da odlično absorbirajo udarce. To pomeni, da so idealna izbira za nekoliko bolj “grobo” uporabo.

Preverite UV zaščito

Čeprav so sončna očala za tek privlačen modni dodatek, pa je njihovo bistvo v tem, da čim bolje zaščitijo oči pred močnim soncem. Zato morajo imeti ustrezno UV zaščito, s čimer preprečijo marsikatero poškodbo oči.

Sončna očala Oakley Radar EV Path Prizm Road 9208-05
Sončna očala Oakley Radar EV Path Prizm Road 9208-05 (Extremevital.com)

Najboljša so sončna očala, ki blokirajo vsaj 98 % UVA in UVB žarkov. Za posebej občutljive oči pa so najboljša sončna očala z zavitim dizajnom, ki ščitijo oči iz vseh zornih kotov.

Dodatne funkcije sončnih očal

UV zaščita in barvni odtenek sta najpomembnejši lastnosti sončnih očal za tek. Vendar pa obstajajo tudi druge lastnosti, zaradi katerih so preprosta sončna očala resnično spektakularna in uporabna.

Zato ne spreglejte tudi drugih funkcij sončnih očal, kot so:

  • funkcija proti rosenju za dosledno čist pogled v vseh pogojih;
  • odpornost proti praskam za dolgotrajno vzdržljivost;
  • nastavljive nosne blazinice za popolno udobje po meri;
  • izmenljive leče za uporabo v različnih svetlobnih pogojih;
  • lahki okvirji za še večje udobje.

Izberite prava sončna očala in zaščitite oči med tekom

Sončna očala so praktično nujna naložba, če se ukvarjate s tekom. Z njimi je vadba udobnejša, saj vam omogočajo optimalno vidljivost v vseh pogojih, hkrati pa z njimi zaščitite svoje oči pred močnimi in škodljivimi UV žarki.

Sončna očala Uvex Sportstyle 231 2.0 Variomatic
Sončna očala Uvex Sportstyle 231 2.0 Variomatic (Extremevital.com)

Ko boste izkusili pravo kakovost sončnih očal, boste z njimi neustavljivi. Zato jih ob naslednji tekaški vadbi nikar ne pustite doma!