Tekaške nogavice

Kako izbrati ustrezne tekaške nogavice?

Tek in treking

Ko enkrat začnete uživati v teku, se težko ustavite in prenehate z aktivnostjo. Ljudje, ki redno tečejo, naj bi imeli v povprečju 20 % energije več v primerjavi s tistimi, ki se s tekom ne ukvarjajo. Seveda bi prednosti teka lahko naštevali v nedogled, a danes se bomo posvetili nečemu drugemu.

Če želite v teku resnično zares uživati in se počutiti prijetno ter udobno, obenem pa še koristiti številne prednosti, se morate nanj dobro pripraviti. Pri tem ne mislimo samo na stabilizacijske vaje, ki jih je še kako dobro opraviti, preden se podate na tekaško progo. Prav tako je pomembno, da na sebi nosite primerna oblačila in tekaško obutev. Kljub temu da vse to že veste, pa morda pozabljate na pomemben kos opreme, ki lahko precej doprinese k udobju med tekom. To so tekaške nogavice.

Podcenjevanje pomena dobrih tekaških nogavic

Številni tekači še vedno podcenjujejo pomen kakovostnih nogavic za tek. V resnici pa primerno izbrane tekaške nogavice naredijo veliko razliko med neudobnim in prijetnim tekom. Kombiniranje nogavic slabše kakovosti z visokokakovostnimi tekaškimi copati mnogi primerjajo z uporabo poceni nizkooktanskega bencina v dragem športnem avtomobilu. V tem primeru sta prizadeti voznikova zmogljivost in vožnja. Nič drugače ni pri teku.

Moške tekaške nogavice CEP Ultralight MID
Moške tekaške nogavice CEP Ultralight MID (Extremevital.com)

Nakup kakovostnih tekaških nogavic je zagotovo naložba, ki se izplača. Pri izbiri pa je treba paziti na nekaj pomembnih lastnosti. To so vrsta tkanine, višina nogavic, debelina in oblazinjenje, anatomska oblikovanost in kompresija.

Vrsta tkanine

Pri izbiri materiala tekaških nogavic se je dobro izogibati bombažu. Ta vlago absorbira, namesto da bi jo odvajal stran od kože, kar med tekom lahko povzroča drgnjenje in žulje. Bistveno bolje je poseči po paru nogavic, ki so izdelane iz sintetične tkanine, kot sta na primer najlon ali poliester. Dobra izbira so tudi tekaške nogavice iz merino volne.

Če se ne boste zmogli odločiti, ali izbrati nogavice za tek iz sintetične tkanine ali merino volne, je najbolje, da nogavice preizkusite. Merino volna ni prav nič podobna srbečemu puloverju, ki ste ga morda kdaj nosili v mrzlih zimskih dnevih. Volna je mehka in gladka, merino ima celo protimikrobne lastnosti, kar učinkovito preprečuje neprijeten vonj stopal.

Višina tekaških nogavic

Tekaške nogavice so običajno na voljo v petih različnih dolžinah. Ena od možnost je na primer izbira nogavic za tek, ki se skorajda ne vidijo in imajo robove na gležnjih. Težava pri prenizkih nogavicah je morda lahko ta, da vas žulijo, če zlezejo prenizko.

Ženske tekaške nogavice Mico Running Extralight Weight
Ženske tekaške nogavice Mico Running Extralight Weight (Extremevital.com)

Višje nogavice so dobrodošla izbira za tek v hladnejših razmerah, saj omogočajo večjo pokritost. Prav tako ponujajo dobro oporo ahilovi peti. Pred končno izbiro preizkusite čim več različic, da boste lažje našli primerno višino. Seveda lahko kupite nogavice več višin, da boste dobro pripravljeni na različne pogoje.

Debelina in oblazinjenje

Za kakovostne tekaške nogavice je značilen ojačan petni predel, ki ponuja dodatno blaženje. Nekateri tekači imajo raje debelejše nogavice, in sicer ravno zaradi učinkovitejšega blaženja. Spet drugi si raje izberejo tanke nogavice, saj jim dajejo občutek lahkih nog, zlasti v toplejšem vremenu. Paziti morate tudi na predel ob prstih, ki bi moral biti brezšiven. Na ta način boste zmanjšali možnost za nastanek žuljev.

Najpomembnejši dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri izbiri stopnje oblazinjenja nogavic, je, kako debelina nogavic dopolnjuje obutev, ki jo nosite med tekom. Zelo tanka nogavica na primer najbolje deluje v oprijetem čevlju. Po drugi strani pa je visoko podložena nogavica primernejša za copat, ki stopalu omogoča več prostora.

Anatomska oblikovanost in kompresija

Če med tekom nosite cevaste nogavice brez anatomske oblikovanosti, se lahko zgodi, da se vam v copatih nabere material, ki vas bo med aktivnostjo dražil ter povzročal žulje. Primerne tekaške nogavice so anatomsko oblikovane, in sicer tako, da lepo objamejo vaše stopalo. S tem preprečite morebitno nastajanje otiščancev. Izberite nogavice, ki imajo zgornji rob elastičen. Tako bodo med vadbo vedno ostale na svojem mestu.

Kompresijske nogavice za tek Compressport Pro Racing V4.0 Run High
Kompresijske nogavice za tek Compressport Pro Racing V4.0 Run High (Extremevital.com)

Pri tekačih so postale priljubljene tudi kompresijske nogavice. Takšne nogavice se tesno prilegajo nogam in jih je zato nekoliko težje nadeti. Oblikovane so tako, da spodbujajo pretok krvi nazaj proti srcu. Pogosto jih tekači uporabljajo tudi z namenom hitrejše regeneracije po teku. Nekateri jih nosijo vsak dan na treningih, spet drugi le na daljših tekmah. Najpametneje pa je, da se nanje privajate postopoma.