Ohranjanje kolesarske kondicije čez zimo

Kako kolesarsko kondicijo ohraniti čez zimo?

Kolesarjenje

Slovenske ceste v toplejših mesecih privabijo številne kolesarje. Že od zgodnje pomladi in vse do prvih nizkih jesenskih temperatur je aktualna sezona kolesarjenja. Ko se ozračje občutno ohladi, veliko rekreativnih kolesarjev zaradi mraza, snega in podobnih vremenskih vplivov svoje kolo čez zimo pospravi v kot, kjer čaka na prve tople spomladanske žarke. Pred zimo se zato mnogim kolesarjem poraja vprašanje, kako kolesarsko kondicijo ohranjati tudi čez zimo.

Vsem profesionalnim in amaterskim kolesarjem je doseganje boljših rezultatov, doseganje večjih hitrosti in lažje premagovanje vzponov cilj, da se izboljšajo v fizični pripravljenosti za nadaljnje nabiranje kilometrov. Da mišični sklopi, pomembni za kolesarjenje, med zimo malo počijejo, si športniki formo pilijo z anaerobnimi in aerobnimi vadbami – tako zunaj kot na suhem.

Kombinacija zunanjih in suhih treningov

Vse kolesarje je v prehodnem zimskem obdobju strah, da bi izgubili težko prigarano kondicijo. Toda, če se treningov lotimo sistematično in telesu omogočimo dovolj regeneracije, nas ne bi smelo biti strah. Zimski čas za kolesarje lahko predstavlja nov izziv. Telo nam bo ob spremembi hvaležno, saj se bo ob napornem poletnem kolesarjenju lahko malo odpočilo in pri tem krepilo druge sklope mišic.

Tek v fitnesu
Če vam zunaj zdi premrzlo, se odpravite na tek v fitnes.

Za najboljšo telesno pripravljenost je priporočljiva kombinacija vadbe v naravi in vadbe v telovadnici. Če vam čas dopušča, vam priporočamo vsaj 3 suhe treninge in vsaj 3 do 4 zunanje treninge na teden. Bolj intenzivni so zunanji treningi, manj časa naj trajajo. Katero športno dejavnost boste izbrali, pa je odvisno od tega, kaj vam bolj ustreza in kaj vas pozimi bolj motivira. Vsem vadbam naj bo skupen cilj: nabiranje kondicije in moči brez morebitne poškodbe.

Zunanji treningi bodo okrepili vaš imunski sistem

Zunanji treningi lahko vključujejo različne športne dejavnosti, s katerimi ohranjamo splošno telesno kondicijo. Čeprav se marsikdo zunanji vadbi izogiba, češ da bo zbolel, pa je resnica ravno nasprotna. Z zunanjo vadbo se le okrepite in izboljšate imunski sistem, saj ste več časa na svežem zraku, poleg tega pa še krepite telo. Najboljša in celovita izbira za telo so tek na smučeh, pohodništvo in hitra hoja ali tek navkreber. Največjo korist na telo ima tek na smučeh, pri katerem je vključeno veliko mišičnih skupin.

Tek na smučeh in kondicija
Tek na smučeh je odlična aktivnost za krepitev kondicije.

Ker pa marsikdo opreme za tek na smučeh nima, je druga odlična alternativa pohodništvo oziroma tek navkreber. Ta dejavnost ne zahteva veliko opreme, pomembno je le, da imate kvalitetno obuvalo, nahrbtnik in rezervna oblačila.

Z vadbo na svežem zraku boste pridobili vitamin D, endorfine oz. hormone sreče, izboljšali imunski sistem, izgubili odvečno maščobo, zato boste v kolesarsko sezono vstopili okrepljeni in močnejši. Pri zunanji vadbi morate biti pozorni le na to, da ste oblečeni v tanjših plasteh in se redno preoblačite ter okrepite s toplimi napitki.

Suhi treningi naj vključujejo vadbo za moč

Vsi profesionalni kolesarji že dolgo časa ne trenirajo le na kolesu, ampak treninge kombinirajo z vadbami za moč. Tudi vse več rekreativnih kolesarjev se odloči za takšno vadbo, v katero vključujejo krepitev hrbtnih, trebušnih in nožnih mišic, ki so za kolesarja ključnega pomena.

Na trgu obstaja veliko pripomočkov za domačo vadbo, od pripomočkov za vadbo moči do številnih sobnih koles, eliptičnih koles, trenažerjev in podobnih naprav. Zato lahko suhi trening opravite kar doma ali pa se odpravite v bližnjo telovadnico.

Sobno spinning kolo
Udeležite se skupne vadbe na sobnih ali spinning kolesih.

Zadnje čase je zelo atraktivna spinning vadba. To je odlična alternativa solo treninga organizirane vadbe, ki se odvija pod budnim očesom kvalificiranih inštruktorjev in glasbe. Če ne želite preveč spremeniti položaja na kolesu, je najbolje, da suho vadbo kombinirate na domačem trenažerju, v katerega vpnete svoje kolo. Na zadnjem kolesu ta ustvarja upor ter tako imitira vožnjo s pravim kolesom. Če pa trenažer povežete še na ekran, lahko v »navidezni resničnosti« kolesarite v virtualnem svetu.

Skratka, načinov za ohranjanje kolesarske kondicije čez zimo je več kot dovolj.