Vadba TRX

Kako poteka vadba TRX?

Prosti čas

V prostem času se radi poslužujemo najrazličnejših vadb, med njimi tudi vadbe s trakovi TRX. Nekaj časa je veljala za pravo uspešnico, nato se je navdušenje nad njo nekoliko umirilo – vsaj na videz. Na trg namreč prihajajo nove vadbe, ki prav tako navdušujejo množice. Kljub temu je za nekatere vadba TRX še vedno številka ena. Predvsem za športnike, ki natanko vedo, kaj počnejo med izbrano aktivnostjo.

Vadba s trakovi TRX je izjemno vsestranska in raznolika. Čeprav morate biti pozorni na ustrezno izvedbo, ni tehnično prezahtevna. Sijajni rezultati so plod vztrajnosti v vadbi. Vanjo so vključene vaje, ki vsebujejo različna vlečenja oziroma gibe zgornjega dela telesa, prav tako vaje za krepitev spodnjega dela. Koristne so za vse – mlade, mlade po srcu, gibljive, manj gibljive; tudi za tiste, ki v tem hipu ne sedate na kolo in želite na njem ohraniti dobro držo.

Osnovne značilnosti vadbe s trakovi TRX

Ker morda nekateri za vadbo TRX (Total Resistance eXercise) slišite prvič ali o njej veste le malo, vam za začetek podajamo nekaj osnovnih informacij. To je vadba, pri kateri obremenitev predstavlja lastna teža telesa. Lahko si sami prilagajate upor in položaj telesa. Pri aktivnosti so aktivirane vse skupine mišic.

Vadba s trakovi TRX
Vadba s trakovi TRX aktivira mišične skupine celotnega telesa.

Z vadbo torej trenirate mišično vzdržljivost, koordinacijo, ravnotežje, gibljivost ter stabilizacijo trupa obenem. Gibanje je naravno, predznanja ne potrebujete, vaje so raznolike, težavnost si lahko s spremembo opore in naklona prilagajate sami. S trakovi se je dobro pozabavati dvakrat na teden, saj se tako telo najhitreje navadi na gibanje. Vadba je primerna za moške in ženske.

V vadbo TRX so torej lahko vključene različne vaje. Ne glede na izbiro vaje pa morate pred pričetkom aktivnosti obvezno preveriti, ali ste dobro in dovolj varno namestili TRX, da se ne sname, raztrga ali zdrsne. Vzemite si torej minuto ali dve ter se prepričajte, da je vpetje trakov varno.

TRX vaja: Metuljček (ang. Chest Fly)

Vajo lahko označimo kot odročenje rok na trakovih v črko T. Vaja je izvrsten dodatek k sklecam. TRX v tem primeru primete za ročaja tako, da imate občutek, da sta rami v čim bolj sproščenem stanju. Nagnite se naprej. Pazite, da najprej stopite nazaj z eno nogo, nato še z drugo. Roki imejte iztegnjeni naravnost pred seboj. Pazite na ravnotežje.

Najprej se nagnite tako, da bo glede na tla vaše telo v diagonalnem položaju. Iz začetne postavitve počasi razmaknite roki v položaj črke T. Roki v komolcih naj boste v rahlem upogibu. Prsni koš spustite toliko navzdol, dokler ni enakomerno poravnan z rokama. Sledi drugi del vaje, ko stisnete roki s prsnimi mišicami, nato ju potisnete nazaj navzdol ter jih ob koncu giba pred seboj sklenete skupaj.

Vajo metuljček je treba izvajati počasi. Pomembno je tudi, da ste pred izvedbo primerno ogreti, med njo pa predvsem osredotočeni in pazljivi. Upoštevajte tudi načelo postopnosti. Danes ena ponovitev, jutri dve, čez teden dni lahko že pet.

TRX vaja: Izteg komolca (ang. Triceps Extension)

Ena od najboljših vaj za triceps je vaja z iztegovanjem komolca. Vaja močno spominja na tisto, ki jo izvajate v fitnesu, ko ležite na hrbtu na vodoravni vadbeni klopi, z nogami na tleh, v navpično pravokotno iztegnjenih rokah pa držite utež, ki jo spuščate navzdol in ponovno dvignete – z upogibom v komolcih nazaj proti glavi. Ker ne gre za najbolj preprosto vajo, morate biti pri njej še toliko pazljivejši.

Veliko bolj prijazen je izteg komolca na TRX trakovih. V tem primeru se morate najprej postaviti v položaj, kot je bilo opisano v vaji metuljček. Preverite, ali stojite stabilno in dovolj varno. Iztegnjeni roki nato v istem položaju dvignite nekoliko višje. Pričnite s stiskanjem prsnih mišic in jedra telesa, s trakovi nad rokama ter z dlanmi obrnjenimi navzdol. V istem položaju nato komolce upognite tako, da telo spustite, prsni koš ter glavo pa pomaknite proti dlanem.