Mestno ali cestno kolo

Kako se mestno kolo razlikuje od cestnega?

Kolesarjenje

Veliko število kolesarjev in pogosto tudi dobro organizirane ter obiskane kolesarske prireditve kažejo na to, kako narašča priljubljenost kolesarjenja. Pri tej obliki rekreacije poleg druge obvezne opreme potrebujemo tudi ustrezno kolo. Po namembnosti kolesa delimo na dve veliki skupini; na kolesa za vsakdanjo uporabo in na športna kolesa.

Iz vsake kategorije vam bomo predstavili po eno vrsto kolesa. Iz kategorije športnih koles vam bomo podrobneje opisali cestno kolo, iz kategorije koles za vsakdanjo rabo pa mestno kolo. Ugotovili boste, da je med njima kar nekaj razlik, ki jih morate upoštevati pri nakupu.

Cestno kolo

Cestno kolo se uvršča med športna kolesa. Zaradi svoje nizke teže in zelo velikih ter ozkih koles je primerno samo za vožnjo po asfaltirani podlagi. Majhna teža mu omogoča, da dosega hitrosti do kar 60 kilometrov na uro.

Cestno kolo
Cestno kolo Specialized Diverge E5 Elite (Extreme Vital)

Tekmovalni modeli cestnih koles so zelo togi, ker morajo biti izgube pri prenosih čim manjše. Okvir je najpogosteje izdelan iz karbona in je skonstruiran tako, da uporabnika postavi v aerodinamični položaj.

Rekreativni modeli cestnih koles so narejeni iz aluminija in karbona. Njihov okvir je manj športno oblikovan. Cestna kolesa za rekreativne kolesarje imajo tudi malenkost širše pnevmatike in so nekoliko bolj udobna. Tako so kot nalašč za vse, ki želite prekolesariti veliko kilometrov po utrjenem cestišču.

Mestno kolo

Mestno kolo je narejeno za udobje, hitro sedanje in sestopanje z njega, hitre manevre in prevoze stvari ter vožnjo čez robnike. Razlika med ženskim in moškim okvirjem je vidna že na prvi pogled. Najbolj priljubljena mestna kolesa so holandskega tipa. Pri tej vrsti kolesa je položaj sedenja nekoliko drugačen, ker je krmilo pomaknjeno bliže k telesu.

Mestno kolo - holandski tip
Mestno kolo Bottecchia 212 – holandski tip (Extreme Vital)

Mestno kolo je opremljeno s prestavami, ki so lahko tri-, pet- ali sedemstopenjske. Nekatera mestna kolesa so vzmetena, kar prinese še dodatno mero udobja. Krmilo je pri tej vrsti kolesa upognjeno malenkost nazaj. To omogoča vzravnano držo.

Veliko mestnih koles ima nameščene košarice. Njihova 26-palčna kolesa ne omogočajo hitre vožnje, dokaj široke pnevmatike pa uporabniku omogočajo odličen nadzor in stabilnost na cesti.

Mestno kolo - Cruiser
Mestno kolo Schwinn Cruiser Hornet (Extreme Vital)

Podobno priljubljen je tudi cruiser, ki zaradi svoje nenavadne in zanimive oblike pritegne veliko radovednih pogledov. Ta vrsta mestnega kolesa sodi med najudobnejša. K nam je prišel iz južne Amerike, kjer ga uporabljajo zlasti za vožnjo ob obali. Njegova zaščitna znamka so visoko nameščeno krmilo, široka in sorazmerno majhna kolesa ter elegantno oblikovan okvir. Pogoste so tudi številne dizajnerske poslikave, zanimivi sedeži, kromirana platišča in druga oprema, ki se jo lahko dokupi v številnih specializiranih trgovinah.