Motivirana tekača

Kako se motivirati za tek? (8 nasvetov)

Tek in treking

Pogosto razmišljate o tem, da bi pričeli s tekom? Za začetek te priljubljene športne aktivnosti ne potrebujete prav veliko. Dovolj so le kakovostna majica, hlače in obutev ter seveda polna mera volje in motivacije.

Ne glede na to, kje želite teči, obstaja najmanj osem odličnih motivacijskih nasvetov, ki vas lahko najhitreje spravijo na tek.

1. Poiščite razloge, zakaj s tekom sploh želite pričeti

Če ne veste točno, zakaj si želite pričeti teči, boste z vadbo najverjetneje prenehali, še preden boste na lastni koži občutili vse njene največje prednosti. V prvi vrsti si torej določite tehtne razloge za pričetek. To so na primer lahko odprava odvečnih kilogramov, zmanjšanje stresa, izboljšanje zdravja in počutja, udeležitev tekaških prireditev.

Ne glede na ključne razloge, zakaj boste tekli, pa tek izjemno dobro vpliva tako na fizično kot mentalno zdravje. Na splošno si boste s tekom v relativno kratkem času izboljšali svoj splošen življenjski slog, ki je ne nazadnje povezan prav z zdravjem. Vsakič, ko se vam ne bo dalo preobuti v tekaške copate in pričeti z vadbo, se spomnite, zakaj ste se za tek sploh odločili. To vas bo spodbudilo k temu, da si ne boste dovolili kar tako izpuščati treningov.

2. Določite natančne tekaške cilje

Potem ko natanko veste, zakaj teči, si določite še natančne cilje. Tekaški cilji vključujejo: koliko dni na teden boste tekli, kateri del dneva boste tekli, kje boste tekli in koliko časa oziroma koliko kilometrov, s kom boste tekli.

Tekaški cilj
Postavite si natančne cilje in delajte na tem, da jih dosežete.

Pazite, da cilji na začetku vendarle ne bodo preveliki. Bolje je pričeti z manjšimi ter jih kasneje zaostrovati. Če boste že prvi teden tekli vsak dan in si ne boste dovolili ustreznega počitka, vam to zagotovo ne bo prineslo dobrega počutja. Za tekača začetnika je priporočljivo, da teče trikrat do štirikrat na teden, približno pol ure.

3. Načrt napišite na papir in ga sproti kljukajte

S postavitvijo konkretnih ciljev ste si postavili tudi načrt, ki ga je treba še nekoliko dodelati, nato pa še dosledno upoštevati. Učinkovito načrtovanje teka vas bo zagotovo pripeljalo na pravo pot in do odličnih rezultatov, in to v relativno kratkem času. Več kljukic na seznamu pomeni boljše in hitrejše rezultate.

Načrt športne rekreacije jemljite tako resno, kot jemljete svojo družino, službo oziroma vse, kar vam je v življenju najpomembneje. Ker si ne smete dovoliti kar tako manjkati na delovnem mestu, si enako mislite za tek. Ne morete kar brez razloga sebi ali prijatelju reči, da nimate časa teči.

4. Na tek povabite prijatelje

Ni lepšega kot nekaj početi v dvoje. Če se s tem strinjate, na tek povabite svoje bližnje. Ko bo motivacija najmanjša, pomislite na tekaško druženje z zabavno in prijetno osebo. Po teku si skupaj lahko privoščita kavo, čaj ali kakšen zdrav napitek.

Tek v družbi
Sem ter tja se na tek odpravite s prijatelji ali sodelavci.

Dobra tekaška družba je lahko tudi vaš hišni ljubljenček. Namesto kratkega sprehoda mu sem ter tja za spremembo omogočite nekaj teka. Zadovoljno bo mahal z repom, saj bo to tudi zanj prijetno in zdravju prijazno doživetje.

5. Odkrijte zanimive tekaške poti

Za pričetek tekaških podvigov je telovadnica dobra izbira. Hkrati pa že pričnite razmišljati, kje boste tekli v naravi. Raziščite okolico in tecite po poteh, ki vam lahko poleg teka ponudijo še druge razburljive izkušnje, na primer fotografiranje nadvse zanimive narave.

Tudi sicer je najbolje, da tečete po različnih terenih. Če vedno tečete po isti poti, je velika verjetnost, da se boste teka prej naveličali in vam ne bo več zanimiv. Zanimive tekaške steze v neposredni bližini vašega doma si najverjetneje lahko poiščete tudi s pomočjo spleta. Ne nazadnje vam bo kakšen odličen predlog dala še družba, s katero boste tekli.

6. Tecite z dobrim namenom

Čeprav morda ne sodite v skupino tekačev, ki se pripravlja na pomembne tekme oziroma tekaške prireditve, kot je na primer maraton, pa je tu in tam vseeno dobro, da se udeležite kakšnega dogodka, ki je povezan s tovrstno rekreacijo.

Še posebej dobro se boste počutili, če se boste udeležili tekaških dogodkov, ki so dobrodelno obarvani. Zberite skupino istomislečih in se odpravite na tek, da bi z njim pomagali tudi drugim.

7. Med tekom poslušajte glasbo

Številne raziskave kažejo, da je glasba odlična motivacija za tek. Vpliva tudi na povečanje intenzivnosti vadbe. Še preden se preobujete v tekaške copate, si prižgite uvodno pesem, ki vam bo dala neverjeten zagon za tek.

Poslušanje glasbe med tekom
Poslušanje glasbe med tekom je lahko odlična motivacija.

Na spletu lahko najdete cele sezname skladb, ki so še posebej primerne za tek. Poslušajte jih in izberite tiste, ki vas še posebej navdušujejo. Repertoar čez nekaj časa zamenjajte, tako kot boste menjali različne terene teka. Motivacija za tek bo tako ves čas na višku. Sicer pa si lahko povsem sami pripravite seznam glasbe, za katero menite, da je za vas najboljša spodbuda.

8. Zavedajte se, da vas bo tek osrečil

S tekom lahko dosežete večjo samozavest, boljše fizično, duševno in čustveno stanje. Tega se zavedajte že na začetku vadbe, saj je to več kot odlična motivacija. Vaše življenje bo s tekom postajalo vse bolj zdravo in srečnejše. In kaj je lahko lepšega, kot biti zdrav in srečen?

Ste dovolj motivirani, da si že danes ali jutri nadenete tekaške copate in pretečete prvih nekaj kilometrov? Zagotovo!