Oblačila za deskanje na snegu

Kako se obleči za deskanje na snegu?

Zimski športi

Znano je, da deskanje na snegu sodi med zahtevnejše vrste športnih aktivnosti. Kljub temu pa je vse bolj priljubljeno. Pri njem je ključno tudi to, da ne zanemarjamo varnosti, zato je še toliko pomembneje, da smo pri izvajanju aktivnosti ustrezno opremljeni. Obvezno je tudi nošenje čelade in ščitnikov.

Ključni del opreme deskarjev na snegu so oblačila. Ta vključujejo primerne hlače, majico, pulover, jakno, kapo, nogavice in rokavice. Seveda je poleg izgleda posameznega kosa poglavitna tudi funkcionalnost. A iskanje oblačil, ki so obenem učinkovito odporna proti vetru ter dihajo in so vodotesna, je še posebej za začetnika lahko precej velik izziv. Pametno je pobrskati predvsem po uveljavljenih proizvajalcih oziroma blagovnih znamkah.

Vodoodporna in dovolj topla snowboard oblačila

Oblačila za deskanje na snegu vas morajo kar se da učinkovito obvarovati pred mrazom ter drugimi zunanjimi vplivi. Ključno je, da so dovolj topla in vodoodporna. V specializiranih prodajalnah s tovrstno opremo so na voljo številni artikli, prilagojeni prav posebej za snowboarding.

Snowboard oblačila Picture
Snowboard oblačila priznane blagovne znamke Picture (Extremevital.com)

Izbirate lahko med najrazličnejšimi materiali, modeli in kombinacijami različnih blagovnih znamk. Na voljo so kosi, narejeni po zadnjih smernicah, pogosto pa tudi oblačila iz preteklih sezon.

Udobni in dovolj veliki snowboard čevlji

Čevlji za bordanje morajo biti udobni in dovolj veliki. Izbirate lahko med mnogimi modeli, ki se med seboj razlikujejo tudi po trdoti. Za začetnike so dobrodošla izbira mehkejši čevlji. Prav tako jih lahko izberejo tisti, ki med aktivnostjo radi izvajajo različne manevre. Trši snowboard čevlji pa so namenjeni bolj izkušenim deskarjem. Narejeni so torej iz trše zunanje plastike ter notranjega čevlja. Omogočajo večjo stopnjo opore, tudi pri zelo velikih hitrostih.

Snowboard čevlji Deeluxe ID Team 2022
Snowboard čevlji Deeluxe ID Team 2022 (Extremevital.com)

Naj vas čevlji za deskanje ne prevzamejo le zaradi privlačnega dizajna. Vedno preverite kakovost. Tako kot to velja za oblačila, tudi v kategoriji snowboard čevljev izbirate med novejšimi modeli ali pa posežete po modelih iz prejšnjih sezon, ki so običajno cenovno nekoliko ugodnejši.

Preverite tudi: Katere napake lahko zagrešite pri izbiri snowboard čevljev?

Zaščitna oprema za deskanje na snegu

Pri deskanju na snegu je zelo pomembna kakovostna zaščitna oprema. Najpomembnejša na tem področju je vsekakor snowboard čelada. Ta lahko učinkovito varuje glavo ob morebitnih padcih. Ključno je, da je izbrana čelada dovolj funkcionalna, prav tako tudi lahka, čvrsta in ergonomsko oblikovana. Le takšna lahko dovolj učinkovito služi svojemu namenu.

Snowboard čelada Poc Obex BC MIPS
Snowboard čelada Poc Obex BC MIPS (Extremevital.com)

Poleg snowboard čelade so pomembna tudi kakovostna snowboard očala. Na voljo so najrazličnejši modeli za oba spola in vse generacije. Pogosta izbira so očala s klasičnim videzom in pridihom modernega. Najpomembneje pa je, da vas očala dovolj dobro zaščitijo pred vetrom in UV žarki. Prav tako morajo preprečevati rosenje in v vseh vremenskih razmerah zagotavljati dobro vidljivost.

Ščitnik za hrbet Poc VPD System Back
Ščitnik za hrbet Poc VPD System Back (Extremevital.com)

Večina deskarjev na snegu se odloča tudi za dodatno zaščitno opremo, kot so kakovostni ščitniki za hrbet. Na voljo je izjemno pestra ponudba najrazličnejših modelov ter blagovnih znamk ščitnikov. Ključno pa je, da za sebe najdete takšnega, ki se vam dobro prilega in kot takšen omogoča visoko mero zaščite.

Preverite tudi: 9 znakov, da bo morda prišlo do tekaške poškodbe

Ostala obvezna oprema za snowboardanje

Tokrat smo v ospredje postavili, kako se primerno obleči za deskanje na snegu. Seveda pa boste vsi začetniki morali veliko pozornosti nameniti tudi izbiri snowboarda in vezi.

Snowboard Burton Ripcord 2022
Freeride/Freestyle snowboard deska Burton Ripcord (Extremevital.com)

Za začetnika eno od primernejših izbir predstavlja srednje trda freestyle deska, kot je snowboard oblike “rocker” in tipa “all mountain”. Sicer pa se mora deska izbirati glede na višino in težo uporabnika. Za ustrezno izbiro velja snowboard, ki deskarju sega nekje med brado in nosom.

Vezi pa pri bordanju predstavljajo orodje za prenašanje energije gibov na desko. Če je prenos bolj direkten, je to še toliko bolj dobrodošlo. Na voljo je več vrst vezi. Freestyle vezi veljajo za mehkejše, freeride pa so trše. Vsekakor ne bo odveč, če se za nasvet obrnete kar na prodajalca v specializirani trgovini z zimsko športo opremo.