Prepovedana živila po vadbi

Katerih živil po vadbi NE SMETE jesti?

Športna prehrana

Če si po vadbi privoščite nezdravo hrano, za to niste v celoti krivi sami. Možgani takrat namreč pošljejo telesu signal, da dopolni manjkajočo energijo in poišče ustrezna hranila. Telo po vadbi takoj preide v način regeneracije, zato je zelo pomembno, kaj jeste v tem času, saj s tem določite, kako učinkovito se boste regenerirali.

Če telo nima na razpolago vseh potrebnih hranil, namesto tega razgradi glikogen v mišičnem tkivu, zato poskušajte jesti v 30 minutah po vadbi. To je namreč najboljši čas, ko telo absorbira in uporabi potrebna hranila. Toda, pozor! Obstajajo živila, ki jih po vadbi ne smete jesti.

Surova zelenjava

Zelenjava je polna hranilnih snovi in vlaknin ter je izjemno koristna za zdravje, zato se verjetno sprašujete, zakaj se uvršča na seznam živil, ki jih po treningu ni priporočljivo uživati. Ko opravimo fizično naporen trening, potrebujemo krepko hrano, ki nam bo pomagala, da napolnimo izpraznjene zaloge energije, žal pa nizka kalorična vrednost surove zelenjave za to ne zadostuje.

Surova zelenjava
Surova zelenjava ni primerna za obnovitev ravni energije po vadbi.

Surova zelenjava ni dovolj nasitna, da bi nam pomagala obnoviti raven energije in ohraniti zdravo presnovo. Zelenjava po vadbi sama po sebi sicer ni prepovedana, a da bi zadostili potrebam telesa, zelenjavo obogatite vsaj z omakami, dodajte maslo, oreščke ali humus.

Sol

Po vadbi je pomembno, da telo obnovi izgubljene hranilne snovi in vzpostavi ravnovesje. Prekomerno uživanje soli lahko negativno vpliva na to ravnovesje, saj povzroči zadrževanje vode v telesu, kar se kaže v oteklinah in nelagodju. Poleg tega visok vnos soli po vadbi povzroči tudi povečano obremenitev ledvic, saj morajo te delovati intenzivneje za odstranjevanje odvečne soli iz telesa.

To privede do dodatnega stresa za telo, še posebej po fizični aktivnosti, ko so ledvice že obremenjene zaradi čiščenja odpadnih snovi iz telesa. Poleg tega lahko prekomerno uživanje soli po vadbi zavira procese regeneracije. Raziskave kažejo, da visok vnos soli povzroči vnetje in oksidativni stres v telesu, kar lahko upočasni proces obnove mišic in tkiv. Namesto tega je priporočljivo izbrati hrano, bogato z minerali in elektroliti, ki jih telo potrebuje za regeneracijo.

Mastna hrana

Po vadbi se izogibajte uživanju mastne hrane zaradi več razlogov. Mastna hrana upočasni prebavo, kar negativno vpliva na proces okrevanja po vadbi. Namesto tega telo potrebuje hitro prebavljive ogljikove hidrate in beljakovine, ki pomagajo obnoviti glikogenske zaloge v mišicah in spodbuditi mišično rast.

Mastna hrana
Uživanje mastne hrane po vadbi ima negativen vpliv na regeneracijo.

Uživanje mastne hrane po vadbi povzroči nelagodje v prebavnem sistemu, kot so napenjanje, krči ali zgaga. Telo po vadbi potrebuje lahko prebavljive in hranljive obroke, ki zagotavljajo potrebna hranila, ne da bi obremenjevali prebavni sistem. Zato je pametno izbrati lahko prebavljivo hrano, bogato z vitamini in minerali, živila z beljakovinami, ter se izogibati mastni hrani, ki ovira proces okrevanja po vadbi.

Kofein

Po vadbi se izogibajte uživanju kofeina, saj deluje diuretično, kar pomeni, da spodbuja izločanje tekočine iz telesa. V tistem trenutku je bolj pomembno nadomestiti izgubljeno tekočino, uživanje kofeina pa bi prispevalo k dehidraciji in zmanjšalo sposobnost telesa, da se učinkovito hidrira po napornem treningu.

Kofein poviša tudi srčni utrip in krvni tlak, kar povzroči dodatno obremenitev srca po vadbi. Ker se srce že trudi, da bi obnovilo normalen utrip in krvni tlak po fizični aktivnosti, bi uživanje kofeina le še povečalo to obremenitev.

Mlečna čokolada

Mlečna čokolada vsebuje visok delež maščob in sladkorja, kar jo uvršča med živila, ki niso najbolj primerna za uživanje po vadbi. Visok vnos sladkorja lahko povzroči hitro dvigovanje ravni krvnega sladkorja, s čimer se sproži hitro izločanje inzulina. To ovira proces obnavljanja glikogenskih zalog v mišicah, ki so pomembne za obnovo energije po vadbi.

Mlečna čokolada
Če brez čokolade po vadbi ne morete, se odločite za temno čokolado.

Visok vnos maščob zavira tudi hitrost prebave in absorpcije hranil, kar upočasni okrevanje telesa po fizični aktivnosti. Če bi se vseeno radi vsaj nekoliko posladkali, izberite temno čokolado. Ta vsebuje 70 % kakava in dobršno količino antioksidantov, ki pomagajo preprečevati poškodbe zaradi prostih radikalov, oksidativni stres in prekomerna vnetja.

Hitra hrana

Čeprav se vam morda zdi, da si zaslužite pico, posladek ali enostaven hiter obrok, v resnici svojemu telesu tako bolj škodite kot koristite. Z lahkoto boste povrnili vse kalorije, ki ste jih pravkar zapravili za trdo delo, in takšna hrana vam ne bo koristila pri regeneraciji. Poleg tega se boste počutili napihnjeni in brez energije.

Če se zavedate, da imate v prihajajočem tednu načrtovano vadbo, si vzemite nekaj časa in premislite, kakšno prehrano boste izbrali za pred in po vadbi. Ta premišljen pristop se na prvi pogled morda zdi nepotreben, vendar boste s tem dejansko poskrbeli za boljše počutje ter pospešili napredek in dosegli boljše rezultate.