Kolesarjenje z otroki

Kolesarjenje z otroki: katere napake delajo starši?

Kolesarjenje

Ko starši otroke posedejo na kolo in se odpeljejo z njimi na družinski izlet, je dan lahko popoln. Ali pa tudi ne! Če starši seveda niso mislili na vse. V prvi vrsti mora biti staršem povsem jasno, da bodo kot kolesarji del prometa in da je varnost zagotovo daleč na prvem mestu. Potem šele na vrsto pridejo užitki.

Še preden se starši z otroki odpravijo na družinsko kolesarjenje, morajo v zakup vzeti nekaj najbolj osnovnih nasvetov, da se prečudovit dan ne bi slučajno sprevrgel v kaj drugega. Tako otroška kot starševska kolesa morajo biti tehnično povsem brezhibna. Pred prvim tovrstnim izletom je najbolje, da vsa kolesa temeljito pregleda kar izkušeni specializirani serviser in jih po potrebi tudi popravi.

V nadaljevanju pa smo za vas pripravili nekaj najpogostejših napak, ki jih pri kolesarjenju skupaj z otroki delajo starši. Tudi na napakah se učimo, kajne?

Nakup prevelikega otroškega kolesa

Ko otroku kupujete novo kolo, je to seveda prav posebno doživetje. Medtem ko je praviloma mlajši otrok precej bolj pozoren na barve, se vi osredotočate na funkcionalnost tovrstnega prevoznega sredstva. Veliko staršev mika, da bi svojemu otroku kupili nekoliko večje kolo, kot ga v določenem hipu potrebuje, ker menijo, da bi ga sicer prehitro prerasel. In ravno slednje je ena od precej pogostih napak, ki jih na sploh delajo odrasli pri izbiri otroškega kolesa.

Otroško kolo Giant XTC JR 20" (2023)
Otroško kolo Giant XTC JR 20″ (Extremevital.com)

Zavedati se je treba, da gre preveliko kolo otroku prej v škodo kot korist. Predvsem je takšno kolo zanj nevarno in precej velika fizična obremenitev, česar si v resnici ne želijo niti starši niti otrok. Zato je zares pomembno, da starši poskrbijo za primerno velikost kolesa za otroka.

Preberite tudi: Kako izbrati ustrezno kolo za otroka?

Na pot brez čelade

K sreči se tega, da je čelada ne samo obvezna za določeno starost, temveč tudi nadvse dobrodošla, zaveda vse več kolesarjev. Na žalost pa je še vedno precej staršev, ki se na pot z otroki s kolesom odpeljejo kar brez čelad. In četudi otroci nosijo čelade, ker je zanje pač obvezna, bi jim morali biti ravno starši največji zgled, in sicer s tem, da bi tudi sami nosili zaščitno čelado.

Otroška kolesarska čelada Specialized Mio Toddler MIPS
Otroška kolesarska čelada Specialized Mio Toddler MIPS (Extremevital.com)

Starši naj bodo torej dovolj pametni in dobri vzorniki in naj na družinskem kolesarjenju vedno nosijo čelado. Poskrbeti pa morajo tudi za to, da so na vseh glavah nameščene čelade, ki so dovolj kakovostne in ravno pravšnje velikosti.

Preberite tudi: Ko pride čas za nakup kolesarske čelade …

Pomanjkanje varnostne opreme

Po zakonu bi morala vsa kolesa vsebovati zvonec ter sprednje in zadnje luči. Dobro je, da ima kolo še dodatne odsevnike. Slednji so dobrodošli tudi na oblačilih vseh družinskih članov. Čeprav je to dokaj samoumevno, pa se družine večinoma naokoli prevažajo s premalo varnostne opreme.

Ščitniki za kolena ali komolce Poc POCito Joint VPD Air
Ščitniki za kolena / komolce Poc POCito Joint VPD Air (Extremevital.com)

Otrokom, ki so se ravno naučili kolesariti, pa bi morali starši nujno omogočiti tudi kakovostne ščitnike za kolena in komolce. Kje jih kupiti? Ena izmed boljših izbir je zagotovo kolesarska trgovina Extreme Vital, ki ima celotno ponudbo na voljo tudi na spletu.

Neupoštevanje in nepoznavanje cestnih predpisov

Če bi naključne starše, ki kolesarijo z otroki, ustavili na cesti ter jih povprašali nekaj osnovnih vprašanj, ki so povezana s kolesarskimi predpisi, verjetno ne bi znali odgovoriti na vsa. Ravno zato je še toliko pomembneje, da preden se odrasli s kolesom na pot odpravite z otroki, doma dobro ponovite osnovna pravila, ki jih morajo znati upoštevati tudi otroci.

Poleg kolesarskih pravil na cesti je otroke pametno že na začetku kolesarske kariere podučiti tudi o bontonu. Kolesarska pravila in bonton gresta namreč eden z drugim. In če se le da, naj pri kolesarjenju z otroki eden od odraslih vozi spredaj, drugi pa zadaj.

Slabo vzdrževana kolesarska oprema

Še vedno na cesti lahko že od daleč opazimo, da je precej koles povsem neprimerno vzdrževanih. Če na to ne opozarjate svojih otrok, se bodo tudi ti v prihodnosti navadili po cestah voziti s povsem neprimerno vzdrževanimi kolesi.

Otroško kolo Specialized Jett 16 (2023)
Otroško kolo Specialized Jett 16 (Extremevital.com)

Vsa družinska kolesa naj bodo torej kar se da dobro vzdrževana. Pred odhodom jih temeljito preverite. Poskrbite tudi za to, da so verige dobro namazane, pnevmatike pa ravno dovolj napolnjene. Redno preverjajte še zavore in zavorne ploščice.

Preberite tudi: 5 nasvetov za vzdrževanje kolesa

Izbira napačnih kosov oblačil

Pogosto se otroci s kolesi na pot odpravijo povsem neprimerno oblečeni. Če so bili starši preveč pozorni na sama kolesa, da so ta dovolj izpravna, pa so pozabili preveriti vse kose oblačil svojih malčkov. Tudi ta namreč močno vplivajo ne samo na udobje in počutje malih kolesarjev, temveč predvsem na njihovo varnost.

Otroška kolesarska oblačila: hlače in majica Scott RC PRO JR
Otroška kolesarska oblačila: hlače in majica Scott RC PRO JR (Extremevital.com)

Starši morajo otroke pred odhodom nujno preveriti, ali imajo na sebi oblačila, ki se jim tesno prilegajo. V nasprotnem primeru se namreč lahko precej hitro pripeti, da se katero od oblačil zatakne v pedala ali menjalnik. Poskrbeti je treba še za dodatni varnostni ukrep, in sicer za nošenje oblačil v dovolj svetlih barvah z odsevnimi elementi.

Zanemarjanje otrokove sposobnosti

Čeprav starši dobro poskrbijo za tehnični pregled vseh koles, za vsa oblačila ter obutev svojih družinskih članov, preden se s kolesi odpravijo na pot, in čeprav so temeljito naštudirali, kje se bodo vozili in kako prometna je pot, pogosto pozabijo na izjemno pomembno zadevo – na presojo otrokovih zmogljivosti.

Če se je otrok ravnokar dobro navadil na vožnjo s pravim kolesom, se od njega verjetno ne pričakuje, da bo že na začetku prevozil veliko kilometrov. Raje izberite krajšo ter prijetnejšo pot, ki bo nanj dobro vplivala. V nasprotnem primeru se mu kolesarjenje lahko precej hitro zameri. Morda za celo življenje.