Oprema za tek na smučeh: kaj boste potrebovali?

Zimski športi

Tek na smučeh je zabaven način preživljanja prostega časa ob uživanju v naravi. To je aktivnost, ki se jo lahko loti vsak in je enako zabavna tako za začetnike kot za izkušene rekreativce.

Čeprav poznamo različne tehnike teka na smučeh, se večina ljudi za začetek odloči za klasično tehniko. Ta je najbolj podobna naravnemu gibanju rok in nog pri hoji, zato je tudi najbolj priljubljena. Ne glede na tehniko pa boste za tek na smučeh potrebovali ustrezno opremo.

Najboljši del pri teku na smučeh je, da je ta aktivnost razmeroma poceni, potem ko si enkrat priskrbite celotno opremo. To lahko ob rednem in skrbnem vzdrževanju uporabljate zelo dolgo.

In kaj natančno potrebujete za prve tekaške kilometre na snegu?

1. Smuči za tek na smučeh

Danes je na voljo pestra ponudba različnih tekaških smuči. Najpogostejše so klasične tekaške smuči, ki so dolge in ozke, najbolje pa se obnesejo na urejenih poteh. Tekaške smuči bi morale biti višje od vas, a je dolžina odvisna tudi od vaše teže. Običajno so tovrstne smuči široke do 70 mm, saj je to najbolj tipična širina prog na urejenih tekaških smučarskih centrih.

Smuči za tek na smučeh Atomic Redster Marathon Skate Hard
Smuči za tek na smučeh Atomic Redster Marathon Skate Hard

Tretji dejavnik, na katerega morate biti pozorni pri izbiri smuči, je njihova upogljivost. Ta nakazuje na to, kako prožne oziroma trde so tekaške smuči. Za začetnike so priporočljive mehkejše smuči, ki so bolj upogljive in so zato v zavojih prizanesljivejše.

2. Smučarski čevlji in vezi

Pri izbiri čevljev za tek na smučeh je najpomembnejši dejavnik njihovo udobje. Noge bi se morale v njih počutiti udobno, tudi ko so dobro nameščene na stopalih. Razveseljiv podatek za vas pa je zagotovo ta, da so čevlji za tek na smučeh bistveno udobnejši od smučarskih čevljev, saj segajo le nekoliko preko gležnjev.

Čevlji za tek na smučeh Fischer XC S
Čevlji za tek na smučeh Fischer XC S

Pri izbiri je pomembno, da poiščete takšne čevlje, ki se ujemajo z vašimi smučmi. Poiščite popolno ravnovesje med prilagodljivostjo in togostjo. Čevlji morajo biti dovolj mehki, da lahko med tekom premikate stopala, a hkrati dovolj trdi, da se dobro odzivajo na zavoje in vsa hitra zaustavljanja. Torej, v pravih čevljih za tek na smučeh se vaše noge ne bodo počutile pretesno in tudi ne preveč ohlapno.

Čevlji in vezi gredo z roko v roki. To je zato, ker obstajata dva tipa vezi in čevljev, ki se med seboj razlikujeta po številu utorov. Zato je pomembno, da preverite, ali imajo vaše vezi in čevlji enako število utorov.

3. Smučarske palice

Smučarske palice so kos opreme za smučarski tek, pri katerem lahko veliko prihranite. Dražje palice so nekoliko lažje in bolj trdne, a če ste začetnik, tega zagotovo ne boste opazili in vam takšni podatki ne bodo veliko pomenili. Zato raje izberite palice po nižji in zmerni ceni, medtem ko ostale prihranke raje namenite ostali opremi. Pri izbiri bodite pozorni predvsem na to, da izberete palice, ki segajo med pazduho in vrhom ramen.

4. Oblačila za smučarski tek

Čeprav je tek na smučeh aktivnost na prostem, pa vam bo ob njej prijetno toplo. Zato pozabite na debele smučarske hlače in jakne ter pretirane plasti oblačil. Vse, kar potrebuje večina smučarskih tekačev, je kvalitetna osnovna plast oblačil in kakovostna jakna iz soft-shell materiala.

Softshell bunda Arcteryx Sabre AR
Softshell bunda Arcteryx Sabre AR (Extremevital.com)

Pomembno je, da je osnovna plast – hlače in majica z dolgimi rokavi, izdelana iz hitro sušečega materiala, ki dovolj učinkovito vpija vlago. Zagotovo ne morete zgrešiti z izdelki iz merino volne, čeprav obstaja tudi nekaj kakovostnih izdelkov iz sintetičnih materialov, ki so cenejši.

Pri izbiri oblačil bodite pozorni na to, da se vam tesno prilegajo. Pomembno je, da je zunanja plast oblačil lahka in zračna. Tekom aktivnosti se boste dobro ogreli, zato ne potrebujete pretirano toplih oblačil. Njihov namen je le, da vas zaščitijo pred vlago in snegom.

5. Vosek za smuči

Na trgu so na voljo klasične smuči, pri katerih se uporablja vosek ali pa imajo smuči posebno podlago. Smuči z voskom so gladke in hitre, vendar zahtevajo kar nekaj dodatnega vzdrževanja. Smuči s posebno podlago pa ne zahtevajo nobenega vzdrževanja.

Z izbiro primerne opreme za smučarski tek bodo vaši užitki na snegu zagotovo prijetnejši. Zato ji pred nakupom namenite posebno pozornost in si vzemite dovolj časa za njeno izbiro. Nikakor pa ne pozabite na kvaliteto, ki mora biti pri tem odločilnega pomena.