Napake staršev pri učenju otroka smučanja

Otroci in učenje smučanja: 5 napak, ki jih delajo starši

Zimski športi

Veliko učiteljev smučanja ima izkušnje s starši, ki so želeli svojega otroka naučiti smučanja. Omenjajo, da starši hitro spoznajo, da je otroka najbolje vpisati kar v tečaj smučanja.

Če kljub temu nameravate otroka poučevati smučanja v lastni režiji, vam v nadaljevanju posredujemo pet najpogostejših napak, ki jih pri tem lahko zagrešite. Če se jim boste uspešno izognili, se bo dan na smučišču zagotovo končal bistveno bolj uspešno – brez nepotrebne slabe volje in solza malčkov.

1. Izbira neustreznega terena

Pogosto lahko na smučišču opazimo starše, ki svoje otroke pričnejo učiti smučanja na neustreznem terenu, čeprav menijo, da je teren namenjen za začetnike, ker je proga tako označena. Z otrokom pa morate v resnici smučarsko učenje pričeti na ravnini.

Otroške smuči Elan Jett JRS + vezi EL4.5 (2024)
Otroške smuči Elan Jett JRS + vezi EL4.5 (Extremevital.com)

Odraslim lahko hitro postane dolgčas, ker se morajo skupaj z otrokom po zasneženem hribu, ki je namenjen za najmlajše, spustiti neštetokrat. Če otroka želite potrpežljivo učiti nove aktivnosti, morate to vzeti v zakup.

2. Izguba nadzora

Nekateri otroci že drugi dan kažejo nadpovprečne sposobnosti smučanja, zato jih odrasli brez večjega pomisleka še isti ali naslednji dan popeljejo na bolj strm oziroma nekoliko zahtevnejši teren. Pri tem so povsem prepričani v otrokovo sposobnost, da bo zmogel. A ko se spusti po strmem delu, otroku ne uspe narediti že prvega zavoja. Vse skupaj se praviloma konča s padcem in jokom.

Otroške smuči Fischer RC4 Race JR + vezi FJ4 (2023)
Otroške smuči Fischer RC4 Race JR + vezi FJ4 (Extremevital.com)

Dobro je, da vam otrok dlje časa sledi oziroma je na smučišču za vami. Pa ne zgolj zato, ker imate bistveno več možnosti, da ga ujamete, če slučajno uide izpod nadzora. Počutil se bo varneje in učenje smučanja se mu ne bo kar tako zamerilo, ker je manjša verjetnost, da bo imel slabe izkušnje.

Seveda poskrbite, da so vaši zavoji dovolj veliki in dovolj počasni, da bo otrok lahko ves čas ohranjal nadzor in vam sledil. Bodite pozorni na teren, na ljudi pred vami, da boste lahko otroka uspešno usmerili mimo prihajajočih ovir.

3. Prezgodnja uporaba smučarskih palic

Na zasneženih progah lahko pogosto vidimo otroke, ki za seboj vlečejo smučarske palice. Toda otroku na začetku ne bi smeli dati palic. Ko jih vleče za sebo, namreč smuča nagnjen preveč nazaj. Otrok zato ne more pravilno zavijati ali smučati po robovih, saj ima težo na petah. Če palice uporablja samo, da se z njihovo pomočjo zaustavi, gre lahko marsikaj narobe in pride lahko do poškodbe.

Otroške smučarske palice Leki WCR Lite SL 3D (2024)
Otroške smučarske palice Leki WCR Lite SL 3D (Extremevital.com)

Najbolje je, da se otrok na začetku vozi zgolj po eni smučki in dela pentljo, osmice, se obrača, prestopa in podobno. Pomembno je, da čim več aktivnosti naredi v obliki igre in zabave, in to brez palic. Ko vidite, da otrok razume, kako se zmore odriniti v polkrog oziroma ko mu postane dolgčas, mu dodajte še drugo smučko. Kasneje pa na vrsto pridejo tudi smučarske palice.

4. Učenje smučanja ne vključuje zabave

Otrok bi se moral zabavati od prvega trenutka, ko stopi na smučišče. A zato boste morali v prvi vrsti poskrbeti sami. Da smučanje otroku postane dovolj zabavno, pa je seveda potreben čas. Ko z otrokom prvi dan pridete na smučišče, ga ne učite zgolj smučanja.

Otroška smučarska čelada Uvex Heyya Set
Otroška smučarska čelada Uvex Heyya Set (Extremevital.com)

Vmes mu prepevajte, skupaj delajte snežne kepe – skratka: igrajte se! Poskrbite, da se bo malček počutil udobno in srečno. Pomembno je tudi to, da si vzamete dovolj odmora. Triletnega otroka naj bi učili približno uro na dan, štiriletnika pa lahko nekaj ur, seveda s primerno dolgimi prekinitvami.

Preberite tudi: Kdaj otroka prvič postaviti na smuči?

5. Povsem samostojno učenje

Nekateri starši so sposobni svoje otroke naučiti smučanja samostojno. Kljub temu pa veliko odraslih, ki sicer smučajo že vrsto let, pozabi, kako težko je lahko učenje. Posledično ne vedo, kako smučanje dovolj dobro razčleniti na veščine, ki se jih je mogoče naučiti. Žal je precej staršev, ki med učenjem hitro izgubijo potrpežljivost, kar vsekakor ne vodi do uspeha.

Preden se otroka lotite učiti smučanja v lastni režiji, si zastavite nekaj vprašanj:

  • Ali lahko opustim pričakovanja o tem, kako hitro se mora moj otrok naučiti smučanja?
  • Ali imam dovolj strokovnega znanja s področja učenja smučanja?
  • Ali znam smučati nazaj – čeprav zelo počasi?
  • Ali lahko z veseljem in potrpežljivostjo preživim ves dan na zasneženem hribu, medtem ko bom otroka učil smučati?
  • Ali lahko sprejmem, da bo zabava najpomembnejši element učenja smučanja?

Če lahko na vsa zastavljena vprašanja odgovorite pritrdilno, imate dobro možnost, da otroka sami naučite smučati. Po drugi strani pa bo morda kljub vsemu bolje, da malčka vpišete v tečaj smučanja, saj se otroci na sploh bolje odzovejo na drugo avtoriteto in običajno bistveno hitreje napredujejo. Napredek je hitrejši tudi zato, ker med smučanjem opazujejo svoje vrstnike.

Preberite tudi: Zakaj otroka vpisati v šolo smučanja?