Vzmetenje pri gorskem kolesu

Izbrati polno ali prednje vzmeteno gorsko kolo?

Kolesarjenje

Če kupujete novo gorsko kolo, se neizogibno soočate z veliko izbiro: polno vzmeteno ali zgolj prednje vzmeteno kolo? Polno vzmeteno gorsko kolo ima sprednjo vzmetno vilico in zadnji amortizer, medtem ko ima kolo s prednjim vzmetenjem samo prednjo vzmetno vilico.

Vrsta vzmetenja gorskega kolesa vpliva na nadzor, oprijem in udobje vožnje. V nadaljevanju predstavljamo nekaj dejstev o obeh vrstah gorskih koles, da se boste lažje odločili, katero vam bolj ustreza.

Katera vrsta gorskega kolesa je za vas prava?

Odgovor je v veliki meri odvisen od tega, koliko ste pripravljeni zapraviti, najbolj pa od terena, po katerem radi vozite. Poleg vsega obstajajo še tudi drugi dejavniki, ki so odvisni od potreb in želja posameznika. Kratek odgovor se glasi: če ste pripravljeni zapraviti nekoliko več in želite voziti po tehnično zahtevnejših poteh, izberite kolo s polnim vzmetenjem.

Po drugi strani pa z izbiro kolesa s prednjim vzmetenjem nekoliko privarčujete. Priporočamo vam ga, če nameravate večino časa preživeti na manj zahtevnem terenu, kjer je potreba po večjem vzmetenju odveč.

Kdaj je primerno gorsko kolo s polnim vzmetenjem?

Če se večinoma vozite po tehnično zelo zahtevnih poteh in se z gorskim kolesarstvom redno ukvarjate: v tem primeru je gorsko kolo s polnim vzmetenjem za vas zelo primerno. Zagotavlja vam razburljivo vožnjo skozi skalnjake, po koreninah in predelih, kjer lahko izvedete tudi kakšen skok. Za večje in manjše skoke ter za takšne terene so kolesa s polnim vzmetenjem namreč namenjena. Kombinacija prednjega in zadnjega vzmetenja omogoča bolj tekočo vožnjo z boljšim oprijemom in vodljivostjo, kar lahko pomeni več zabave na razgibanem terenu.

Polnovzmeteno gorsko kolo Giant Trance X 29 1
Polnovzmeteno gorsko kolo Giant Trance X 29 1 (Extremevital.com)

Če ste, kot omenjeno, zanj pripravljeni zapraviti nekaj več: cene visokokakovostnih gorskih koles s polnim vzmetenjem se začnejo pri približno 1.500 €. Če vas ta znesek (ali več) ne moti in je polno vzmetenje smiselno za vrsto terena, po katerem želite voziti, je to za vas dobra izbira. Prav tako pa je cena neposredno odvisna tudi od kakovostnih delov, ki sestavljajo vaše gorsko kolo.

Tovrstno gorsko kolo je za vas primerno tudi, če želite udobnejšo vožnjo: gorsko kolo s polnim vzmetenjem bo namreč ublažilo večino sunkovitih udarcev, ki bi jih sicer prejeli po telesu (in vas v nekaterih primerih tudi spravili iz ravnotežja, kar lahko privede do padca).

Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Intrigue
Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Intrigue (Extremevital.com)

Na kolesu s polnim vzmetenjem se ne boste tako hitro utrudili, kar vam bo posledično omogočalo hitrejšo in daljšo vožnjo. Tudi na spustu so gorska kolesa s polnim vzmetenjem hitrejša: sprednje in zadnje vzmetenje tako dobro blažita neravnine, da lahko na tehničnih odsekih poti običajno vozite z večjo hitrostjo, kot bi lahko s kolesom z zgolj prednjim vzmetenjem.

Kdaj je primerno gorsko kolo s prednjim vzmetenjem?

Če se večinoma vozite po nezahtevnem terenu: večino časa preživite na dokaj nezahtevnih poteh, vam lahko kolo s prednjim vzmetenjem ponudi hitro in zabavno vožnjo, ki bo s prednjo vzmeteno vilico blažila blage do zmerne neravnine. Polno vzmetena kolesa višjega cenovnega razreda hkrati omogočajo tudi zaklep zadnjega vzmetenja, kar boste še posebej cenili ob dolgih vzponih, pri katerih vam zadnje vzmetenje ne bo jemalo odvečne energije, obenem pa se deli takšnih koles manj obrabijo in so dolgotrajnejši.

Prednjevzmeteno gorsko kolo Cannondale Trail 5
Prednjevzmeteno gorsko kolo Cannondale Trail 5 (Extremevital.com)

Če imate omejen proračun: tovrstna gorska kolesa so cenovno nekoliko ugodnejša, to je zato, ker imajo preprostejšo zasnovo, ki je cenejša za izdelavo, kar proizvajalcem koles omogoča, da vanje vključijo boljše komponente (kot so prestavne ročice, menjalniki, zavore itd.).

Če želite lahko kolo, je boljša izbira za vas gorsko kolo s prednjim vzmetenjem: takšna gorska kolesa namreč običajno tehtajo manj kot kolesa s polnim vzmetenjem, saj imajo zaradi preprostejše zasnove manj delov. Manjša teža je zagotovo koristna, če se boste veliko vzpenjali ali premagovali daljše razdalje, zato se za pogoste vzpone priporoča nakup gorskega kolesa s prednjim vzmetenjem. Kljub temu pa so lahko tudi kolesa s polnim vzmetenjem višjega razreda precej lahka, zato je lahko razlika v teži minimalna, če ste za to pripravljeni odšteti denar.

Žensko prednjevzmeteno gorsko kolo Specialized Chisel
Žensko prednjevzmeteno gorsko kolo Specialized Chisel (Extremevital.com)

Res je, da imata obe vrsti gorskih koles svoje prednosti. Odvisno je od načina uporabe in cene, ki jo želite porabiti. Če še vedno niste prepričani, katero gorsko kolo izbrati, se obrnite na strokovnjaka v specializirani kolesarski trgovini, saj vam bo njegov nasvet zagotovo pomagal pri odločitvi.