Prehranski dodatki za športnike

Prehranski dodatki za športnike: da ali ne?

Športna prehrana

Če mislite, da so redna vadba, zdrava in uravnotežena prehrana ter uživanje prehranskih dopolnil edini odločevalci za dober športni uspeh, se motite. Zanj so zelo pomembni tudi zdrava spalna higiena, dobro duševno zdravje in kakovostno uravnavanje stresa.

Z zagotovostjo pa lahko trdimo, da kakovostna prehranska dopolnila v primernih količinah lahko pripomorejo k boljšemu počutju in trdnejšemu zdravju. To dokazujejo tudi mnoge študije in raziskave.

1. Proteinska dopolnila

Beljakovine so ključna hrana za mišice. Na trgu lahko izbirate med štirimi glavnimi skupinami beljakovinskih dopolnil: sirotkini proteini, aminokisline, mešani proteini in počasni proteini.

Dopolnila iz beljakovin so za uživanje namenjena predvsem po treningu. Z njimi prav tako na kakovosten način nadomeščate posamezne obroke. Še posebej priljubljeni so beljakovinski napitki, ker so tudi dobrega okusa, njihova priprava pa je hitra in preprosta.

2. Ogljikohidratna dopolnila

Za športnike so najpomembnejši viri energije ogljikovi hidrati. Zagotavljajo jim gorivo za mišično delovanje. Po njih zlasti posegajo športniki, ki si želijo povečati maso mišic.

Prehransko dopolnilo: ogljikovi hidrati

Ker ogljikohidratna prehranska dopolnila dobro poskrbijo tudi za dvig energije med daljšimi treningi, so zlasti dobrodošli za vzdržljivostne športnike.

3. Dopolnila maščobnih kislin

Če ne uživate zadosti maščobnih kislin, telesu lahko grozijo resnejše poškodbe. Telo jih ne more proizvajati samo, zato jih morate vanj vnašati s pomočjo prehranskih dopolnil.

Prehransko dopolnilo z omega-3 maščobnimi kislinami je eno od najbolj iskanih. Na trgu vam je na voljo več vrst. Večina kapsul vsebuje več kot 250 mg EPK in DHK, kar pomeni zadosten kriterij za dnevni vnos maščobnih kislin.

4. Vloga magnezija

Sodobne raziskave kažejo na subklinično pomanjkanje magnezija, kar vpliva na delovanje vseh organov. Zato je izjemno dobrodošlo dodajanje koncentriranih virov magnezija v obliki prehranskih dopolnil. Športniki ga namreč s prehrano ne zaužijejo dovolj.

Magnezij

Magnezij je zlasti pomemben za presnovo maščob, glukoze, proteinov in membranskega ter mišičnega transporta in ne nazadnje za tvorbo energije. Rekreativni in poklicni športniki ga izgubljajo predvsem s potenjem in uriniranjem.

5. Vloga vitaminov B, C in D

Raziskave prav tako kažejo na ugoden vpliv vitaminov skupine B, C in D. Tisti, ki vitamine uživajo v zadostnih količinah, po fizičnih naporih hitreje okrevajo in imajo boljše rezultate.

Zadostna količina vitamina C v krvi pripomore k boljšemu delovanju imunskega sistema ter zmanjšanju oksidacije. Vitamin D zlasti vpliva na imunski sistem, zobe, kosti, delovanje mišic in absorbcijo fosforja ter kalcija. Pri izbiri prehranskega dopolnila z D vitaminom bodite pozorni na to, da je ta v obliki D3. Takšna oblika je namreč za telo najbolj razpoložljiva.

Koristni nasveti pri izbiri prehranskih dopolnil

Zelo pomembno je, da pri izbiri dopolnila poznate sestavine, ki jih posamezno prehransko dopolnilo vsebuje. Izdelki ne smejo vsebovati škodljivih aditivov, na primer magnezijeve soli. Čim več sestavin naj bo rastlinskega izvora ter iz ekološke pridelave.

Proizvajalec dopolnil mora strogo slediti standardom kontrole ter kakovosti. Odsvetovano je dolgotrajno uživanje določenih mineralov, na primer cinka in železa, ker lahko povzročajo previsoko oksidacijo v telesu.

Številna prehranska dopolnila lahko jemljete dlje časa in brez odmora. Če niste prepričani o uporabi določenega izdelka, se lahko obrnete na strokovno pomoč, na primer na svetovalca za zdravo prehrano ali na strokovno podkovano osebje v specializiranih trgovinah s tovrstnimi izdelki.