Pronator ali supinator

Ste pronator ali supinator?

Tek in treking

Ali ste pronator ali supinator, se navezuje na kot med vašim gležnjem in stopalom. Pri tem ne gre za patologijo stopala, ampak se navezuje na biomehaniko telesa in je torej naravna danost. Zato ni priporočljivo načrtno spreminjati supinacije ali pronacije, kot to lahko storite npr. pri slabi drži.

In kdaj govorimo o supinaciji oziroma pronaciji? Če ste supinator, je vaš gleženj nagnjen navzven, zato je kot v gležnju zaprt na notranji strani. Če pa ste pronator, je vaš gleženj nagnjen navznoter in ima zaprt kot na zunanji strani.

Supinacija ali pronacija?

Supinacijo in pronacijo je zelo težko prepoznati s prostim očesom ali zgolj z dotikom, razen ko gre za nekatere skrajne primere. Ne glede na to pa za ugotavljanje pronacije in supinacije obstaja zelo preprosta tehnika, ki jo lahko preizkusite tudi sami.

Oglejte si podplate svojih čevljev in določite tisti del, ki je najbolj obrabljen.

  • Če je dotrajanost vašega podplata največja na zunanji strani, ste supinator, podobno kot je to pri približno 10 % populacije. V tem primeru je pritisk na stopala večji na zunanji strani podplata.
  • Če je najbolj obrabljen notranji del podplata, ste pronator, podobno kot je pri 45 % populacije. V tem primeru je pritisk na stopala večji na notranji strani podplata.
  • V primeru, da je obrabljenost podplata največja na sredini vašega podplata, imate nevtralen ali univerzalen stopalni lok, kar predstavlja 45 % populacije. Nevtralen stopalni lok je sicer za telo najboljši, saj je pritisk enakomerno porazdeljen po celotnem stopalu.

Težave, povezane s supinacijo in pronacijo

Biti pronator ali supinator je nekaj povsem običajnega, zato popravljanje biomehanike stopala ni potrebno. Če ste pronator, bo pritisk ob dotiku s tlemi absorbiral zunanji del stopala, potem pa se bo prenesel na notranjo in sprednjo stran stopala, v ravnini palca na nogi. Če ste supinator, bo pritisk ob stiku s tlemi absorbirala notranja stran stopala, pri čemer bo celoten pritisk ostal na zunanji strani stopala tekom celotnega koraka.

Supinacija, nevtralno stopalo, pronacija

V primeru prekomerne pronacije ali supinacije obstaja večja verjetnost za pojav poškodb, zato so vam na voljo različne vrste tekaških copat, ki blažijo prekomerno pronacijo ali supinacijo.

Če ste pronator, boste bolj nagnjeni k nastanku otiščancev, vnetju Ahilove tetive in vnetju stopalnega loka (plantarni fasciitis). To so vnetja, ki se pojavijo na tistem delu stopala, ki je pretežno v stiku s tlemi in so pritiski največji.

Če ste supinator, obstaja velika verjetnost za nastanek otiščancev, poškodbe meniskusa, pa tudi vnetja na zunanji strani mečne mišice.

Kako zmanjšati pronacijo oziroma supinacijo?

Za zmanjšanje tveganja zgoraj naštetih poškodb obstajata dva načina. Lahko si kupite tekaške copate, ki so prilagojene supinatorjem oziroma pronatorjem, ali pa si kupite primerne ortopedske vložke.

Če ste pronator, morate biti pozorni, da kupujete tekaške copate, ki so namenjene pronatorjem, če pa ste supinator, morajo kupiti tekaške čevlje za supinatorje. Previdni bodite tudi glede izbire pravilne velikosti tekaških copatov, saj med aktivnostjo postanejo stopala preobremenjena. V njih dejansko kroži več krvi, kot je to običajno, saj krvni obtok lahko le na takšen način zagotovi dovolj kisika in hranil, ki so potrebni za fizični napor. Zaradi preobremenjenosti stopala otečejo, zaradi česar se poveča tudi njihova velikost, kar je potrebno upoštevati ob nakupu tekaških copatov.

Kar zadeva ortopedske vložke, jih lahko zelo preprosto kupite v vseh večjih trgovinah, vendar vam le to odsvetujemo, saj ni rečeno, da vam bodo optimalno ustrezali. Namesto tega raje poiščite ustreznega specialista, ki vam bo izdelal ortopedske vložke po meri vaših stopal. Ta možnost je nekoliko dražja, vendar vam bodo vaše noge in sklepi zagotovo hvaležni.