Prosti čas z otrokom v naravi

Prosti čas z otrokom v naravi: 8 idej

Prosti čas

Preživljanje prostega časa v naravi je za otroke še kako pomembno. Raziskave so pokazale, da so otroci na takšen način bolj motivirani in telesno ter duševno zdravi. Danes, ko večino otrokovega prostega časa zavzemajo pametne naprave in ostala tehnologija, je preživet čas v naravi še toliko bolj dragocen.

Ta članek vsebuje več seznamov zabavnih idej za številne aktivnosti v naravi za otroke vseh starosti. Z njimi boste otroke spodbudili k odkrivanju neokrnjene narave in jim omogočili, da izrazijo svojo ustvarjalnost. Prepričani smo, da boste z njimi popestrili dan svojemu malčku ne glede na vreme in letni čas.

1. Kako preskočiti skalo?

V naravi najdete neskončno naravnih ovir, ki vam lahko služijo kot odličen športni rekvizit. Preskakovanje skal in kamnov različnih velikosti ni le zabavno, ampak boste s tem krepili tudi otrokovo moč in samozavest.

2. Metanje kamnov v vodo in delanje žabic

Le kdo v svojem otroštvu ni delal žabic z majhnimi kamni? Za to igro morate poiskati le kakšno jezero in vzeti v roke ploščat in primerno velik kamen. Glavni cilj je vreči kamen tako, da na vodni gladini čim večkrat poskoči.

3. Plezanje na drevo

Plezanje ima na otrokov razvoj številne koristi, za nameček pa je to aktivnost, ki jo otroci obožujejo. Čeprav so starši pogosto do takšnih nekoliko tveganih aktivnosti skeptični, pa so odličen način za oblikovanje otrokove samozavesti, krepitev telesne moči, razvijanje osredotočenosti in koncentracije in še mnogo drugega.

Otrok pleza po drevesu
Otrok s plezanjem po drevesu krepi moč, stabilnost in ravnotežje.

Zato vam ne preostane drugega, kot da otroka pri tem le še spodbujate. Seveda poiščite dovolj nizko in razvejano drevo ter pazite, da se otrok med morebitnim padcem ne poškoduje.

4. Igranje z blatom in izdelovanje tort

Ja, prav ste prebrali. Tudi igranje z blatom in izdelovanje blatnih tort je odlična senzorna aktivnost v naravi. To lahko počnete kmalu po dežju, ko je zemlja mokra, lahko pa blato naredite kar sami s pomočjo vode. Za najbolj privlačne torte potrebujete le še staro posodo, razne kamenčke, školjke, liste, cvetje in druge okraske.

5. Sprehajanje po podrtih drevesih in hlodih

Podrtega drevja je v naravi veliko in zelo preprosto ga lahko izkoristite za otrokov športni rekvizit. Otrokom boste na ta način omogočili razvijanje kinestetičnih in senzoričnih sistemov, hkrati pa bodo razvijali ravnotežje in druge motorične sposobnosti.

6. Kotaljenje po hribu navzdol

Ali se spomnite, da ste se tudi vi kot otrok kdaj kotalili po travnatih hribih? Le kaj je za otroka lahko bolj zabavnega od tega? Poiščite lep, rahlo poševen hrib brez skritih nevarnosti, kot so skale ali luknje. Kotaljenje navzdol bo pri otroku spodbudilo senzorični in ravnotežni sistem, otrok bo razvijal občutek orientacije v prostoru, hkrati pa bo krepil mišice in vezi celega telesa.

7. Zabava na prostem z jesenskim listjem

Jesen je idealen čas v letu, ko se lahko odpravite ven in se igrate s padajočim listjem. Za nekoliko večje otroke lahko uporabite že nekoliko poučne aktivnosti in skupaj poiščete drevo, ki se ujema z listom, ali pa v gozdu enostavno skušajte poiskati čim več različnih listov. Za mlajše otroke bo skakanje v goro listja zagotovo najbolj zabavna aktivnost, ki se je ne bodo nikoli naveličali. Za to potrebujete le grablje, da jim boste pripravili teren.

8. Zabavni načini igranja v dežju

Tudi dež ne sme biti ovira, ko želite s svojimi otroki izkoristiti prosti čas v naravi. Pri tem bodite pozorni le na to, da otroke pravilno oblečete v dežno opremo, kot so gumasti škornji in pelerina. Na deževen dan se bodo otroci zabavali tudi, če bodo le skakali v luže ali mokro zemljo, sicer pa jih lahko spodbudite, da skušajo na jeziku ujeti dežne kapljice. Lahko pa tudi plešete in pojete v dežju.

Prepričani smo, da bodo s temi aktivnostmi vaši otroci ostali zdravi in veseli. Vaša naloga je le, da jih pri tem spodbujate in podpirate.