Recept za športnike

2 preprosta recepta za športnike

Športna prehrana

Ste do sedaj mislili, da si lahko športniki kakovostno hrano za svojo telesno dejavnost kupijo le v dragih specializiranih trgovinah? Ni res! Tisto, kar si boste pripravili v domači kuhinji, je lahko prav tako zdravo, obenem pa tudi občutno ceneje. V nadaljevanju članka vam zato ponujamo 2 odlična recepta za energijske ploščice.

Energijske ploščice so zelo priljubljen obrok pri športnikih, saj jih lahko vzamejo s seboj kamorkoli: v telovadnico, v službo za malico, na izlet, na večerno zabavo in podobno. Na tržišču je na izbiro ogromno različnih vrst energijskih ploščic, a kaj, ko je njihova cena precej zasoljena. Po drugi strani pa tudi ne veste, kaj točno te ploščice vse vsebujejo. Prav lahko se zgodi, da imajo veliko preveč sladkorja in drugih, zdravju ne najprijaznejših sestavin.

Energijske ploščice si torej lahko pripravite kar sami doma. Za to ne boste potrebovali ure in ure svojega časa, saj jih lahko pripravite hitro in preprosto. Najboljše od vsega pa je to, da boste natančno vedeli, kaj vse vsebujejo.

Recept: Sadna energijska tablica

Sestavine:

  • 15 dag ovsenih kosmičev
  • 5 dag sezamovih semen
  • 5 dag kokosove maščobe
  • 20 dag poljubnega suhega sadja
  • 1/2 dcl tekočega sladila (lahko uporabite javorjev sirup)
  • mešanica začimb po okusu (npr. piment, cimet, ingver, kardamom …)
  • voda od namakanja suhega sadja

Domača energijska tablica

Postopek priprave:

  1. Suho sadje nekaj ur namakajte v vodi.
  2. Namočeno sadje odcedite in zmeljite. Vodo od namakanja prihranite.
  3. Na maščobi prepražite ovsene kosmiče in sezam.
  4. Dodajte še tekoče sladilo in suho sadje ter dobro premešajte.
  5. Zmes mora biti gosta, a mazava. Po potrebi dolijte nekaj vode od namakanja sadja.
  6. Pekač prekrijte s papirjem za peko, po njem pa enakomerno razmažite zmes.
  7. Pecite na 160 °C, in sicer 30 do 45 minut.
  8. Ko se zmes ohladi, jo narežite na ploščice.

Dober tek!

Recept: Domača sadna ploščica

Sestavine:

  • 125 g ovsenih kosmičev
  • 25 g bučnih semen
  • 20 g riževih kosmičev
  • 20 g kokosove moke
  • 30 g rozin
  • 15 g brusnic
  • 50 gramov navadnega masla
  • 4 žlice kokosovega olja
  • 3 žlice medu

Postopek priprave:

  1. Najprej prepražite ovsene kosmiče in bučna semena na dveh žlicah kokosovega masla.
  2. Prepražene kosmiče in bučna semena zmešajte skupaj s suhim sadjem, riževimi kosmiči, oreščki, semeni ter kokosovo moko.
  3. V kozico dodajte navadno maslo, 2 žlici kokosovega olja in med. Vse skupaj segrejete do vretja in odstavite.
  4. Vročo zmes masla in medu zlijte k ostalim sestavinam in dobro premešajte.
  5. Zmes stresete na peki papir na pekaču. Vse skupaj potlačite z žlico.
  6. Dobiti morate pravokotnik, ki je debel približno 1 cm.
  7. Pecite v pečici 20 minut pri temperaturi 160 °C.
  8. Pustite, da se zmes ohladi, nato jo razrežite na ploščice.

Dober tek!