Otrok na poganjalcu

S poganjalcem do koordinacije in ravnotežja

Kolesarjenje

Za poučevanje majhnih otrok vožnje s kolesom na trgu obstaja kar nekaj pripomočkov. A če želite za svojega malega junaka poskrbeti, da bo kar najbolje usvajal koordinacijo in lovil ravnotežje, je poganjalec zagotovo daleč najboljša izbira. Tovrstno prevozno sredstvo je vse bolj priljubljeno povsod po svetu, saj ponuja tudi mnoge druge prednosti za naše male junake. Ne nazadnje so poganjalčki še izjemno prikupnega videza, kar dodatno motivira še tako zahtevnega malčka.

Poganjalci se že na prvi pogled razlikujejo od preostalih sredstev za učenje vožnje s kolesom. So brez pedal, kar še učinkoviteje vpliva na vadbo ravnotežja in koordinacije otrok. Malčki se nanje dobro odzovejo, saj jim na splošno dajejo dovolj veliko mero prijetnega počutja in varnosti. Na poganjalcu otrok hitro doseže občutek nadzora, kar je pri takšnem učenju sila pomembno.

Hitrejši prehod na učenje vožnje s pravim kolesom

Poganjalci so posebej zasnovani za najmlajše otoke. Voziti jih lahko začnejo že pri manj kot dveh letih starosti. Poganjalec je prevozno sredstvo na dveh kolesih, brez pedal. Ravno slednje otroku pomaga, da hitreje usvoji krmiljenje in se pravilno nauči loviti ravnotežja.

Poganjalec Woom
Otroški poganjalec woom 1 (12″) v modri barvi (Extremevital.com)

Ko je otrokovo ravnotežje na poganjalcu dovolj stabilno in krmiljenje natančno, je velika verjetnost, da bo slej ko prej prešel na učenje vožnje s kolesom s pedali.

Ena od ključnih prednosti poganjalca je torej večji nadzor malčka pri učenju vožnje. Otrok v svet kolesarjenja s pomočjo poganjalčka vstopi stabilno, saj so njegove noge pri učenju osnovnih prvin trdno na tleh. Otrok se na njem zato počuti varneje, tudi vožnja je bistveno lažja, saj dobi občutek zaupanja.

Poganjalec omogoča obvladovanje več spretnosti

Poganjanje, lovljenje ravnotežja, krmiljenje … Otrok se mora naučiti številnih spretnosti, da kasneje lahko lažje preide na učenje vožnje s pravim kolesom. Poganjalec mu omogoča, da več spretnosti doseže naenkrat in v relativno kratkem času. Še preden se otrok dobro zave, s poganjalcem brezskrbno in samozavestno teka po dvorišču.

Poganjalec odlično poskrbi za otrokov razvoj

Poganjalec ima velik vpliv tudi na otrokov razvoj. Pomaga mu razviti motorične spretnosti. Prav tako je odlična pomoč za učenje ravnotežja in premikanja. Je tudi dober trening za noge, kar otroku lahko učinkovito koristi pri nekaterih dejavnostih, na primer pri plezanju po stopnicah, hoji nazaj ipd.

Najboljši nasveti za nakup poganjalca

S poganjalcem bo torej vaš otrok precej hitro prišel do pravega ravnotežja in koordinacije. A le, če mu boste omogočili ustreznega poganjalca. Pri nakupu poganjalca boste zato morali poskrbeti za kar nekaj pomembnih zadev. Najprej se prepričajte, ali je poganjalec za vašega otroka primerno visok. To preverite tako, da so otrokove noge pri sedenju na poganjalčku trdno na tleh.

Pozorni morate biti tudi na velikost koles poganjalca. Za najmlajše uporabnike so najustreznejša 12-palčna kolesa, za večje otroke pa so priporočljiva 14-palčna. Ker se poganjalci med seboj razlikujejo tudi po materialih, pazite še na to. Pri izbiri najustreznejšega poganjalčka naj vam pomaga izkušen prodajalec v specializirani prodajalni s kolesi.