Smučarska zaščitna oprema

Smučarska zaščitna oprema – imate vse?

Zimski športi

Ljubitelji smučanja se boste prav kmalu odpravili na bele strmine. Na njih ne boste sami, zato je dobro, da se zavedate, da se je na smučišču potrebno vesti podobno kot na cesti. Ves čas morate biti previdni, še posebej zato, ker je na smučarskih progah veliko otrok in mladostnikov, ki včasih pozabijo, da niso sami. To je le eno od naših opozoril za varno smučanje.

Hkrati vas želimo v današnjem članku spomniti na še eno zelo pomembno zadevo, ki je povezana s smučarsko zaščitno opremo. Preden se odpravite od doma, dobro preverite, ali imate s seboj vse, kar vas bo obvarovalo pred morebitnimi padci in drugimi nevarnostmi na smučišču.

Priporočamo vam, da si naredite seznam, na katerega napišite vso potrebno opremo, potem pa obkljukajte to, kar imate. Česar še niste obkljukali, si obvezno priskrbite, pa četudi si boste morali kos opreme, ki vam primanjkuje, začasno izposoditi pri sosedu ali kje drugje. Varnost je namreč vedno na prvem mestu.

Seznam obvezne smučarske opreme

Na vašem seznamu obvezne smučarske opreme morajo biti topla obleka, kot je smučarsko perilo, majica, puli in nogavice, deska ali smuči, smučarske palice, deskarski ali smučarski čevlji, kombinezon ali smučarske hlače, čelada, rokavice za smučanje ali deskanje na snegu, smučarske nogavice ali tople dokolenke, smučarska očala, šal in krema za obraz z zaščitnim faktorjem. Priskrbite si lahko tudi ščitnike za goleni in podlahti ter ščitnik za hrbet.

Ščitniki za smučanje
Ščitniki za smučanje Poc – na voljo v spletni trgovini Extremevital.com.

Oprema, ki mora biti prav tako v vaši bližini, sploh ko se boste odpravili na smučanje za več dni, pa je trenirka ali hlače in pulover, dodatno spodje perilo, bombažne nogavice, pižama, higienski pribor, copati, ki naj ne bodo iz blaga, vrečka za umazano perilo ter brisače za telo in obraz.

Nikakor ne pozabite na zdravstveno izkaznico, baterijo za nočne izhode, čevlje za pohodništvo ali snežke, zvezek in pisalo. S seboj vzemite še družabne igre.

Drugi koristni nasveti

Smuči in palice imejte spete skupaj, ker bo vaš transport na ta način zagotovo veliko lažji. Smučarske čevlje imejte v trobi ali v nahrbtniku in ne v plastični vrečki, kot ste jih morda imeli do sedaj. Vso svojo opremo tudi primerno označite z imenom in priimkom. Ob prihodu na smučišče bodite oblečeni v čim bolj udobna oblačila.

Če vas bolj kot smučanje pritegne deskanje na snegu, ne spreglejte prispevka, v katerem smo zapisali, kaj vse potrebuje deskar.

Dobra fizična pripravljenost

Zelo pomembno pa je tudi to, da pred začetkom smučarske sezone vsak ljubiteljski smučar razmisli, ali je nanjo dovolj dobro fizično pripravljen. Poleg vse primerne opreme morate preveriti tudi to nadvse pomembno dejstvo.

Ko boste na seznamu obvezne smučarske opreme obkljukali vse in ko boste ugotovili, da ste dovolj dobro fizično in kondicijsko pripravljeni, se morate držati še enega zelo pomembnega nasveta. Prvo smuko odsmučajte na nezahtevnem terenu. Uspešnost in varnost smuke lahko v največji možni meri izboljšate tudi z lahkotnim smučanjem ter ponovnim seznanjanjem z občutki, ki so pri smučanju še kako zelo pomembni.

Prvi smučarski dan naj bo v znamenju vaših smučarskih sposobnosti. In to naj velja za vse dni uživanja na snegu. Pred vsakim spustom po beli strmini se tudi primerno ogrejte. Vključite prav vse glavne mišične strukture, ki jih uporabljate med smučanjem.

Za še bolj brezskrbno uživanje na snegu se še dodatno zavarujte. Vse naše zavarovalnice so prav tako pripravljene na zimsko sezono in vas pričakujejo, da se pred odhodom na snežne strmine oglasite še pri njih.