Športni napitki za tekače in kolesarje

Športni napitki za tekače in kolesarje

Športna prehrana

Če se nekoliko bolj resno ukvarjate s tekom ali kolesarjenjem, potem veste, da vaše telo med treningom izloča veliko vode. Vodo nadomestimo s pitjem, a žal se na ta način ne izgublja zgolj te dragocene tekočine. Tu so še minerali in soli, ki jih telo nujno potrebuje.

K sreči obstaja precej enostaven način za njihovo učinkovito nadomeščanje, le človek se mora v prvi vrsti tega zavedati. Bistvenega pomena je, da imate pri roki ustrezen in okusen napitek, ki ne vsebuje škodljivih snovi in dodanega sladkorja.

1. Hidracijski napitek

Ker se športnik med naporom močno poti, potrebuje nazaj vse tisto dobrega, kar skozi potenje uide iz telesa. V nasprotnem primeru se prehitro pojavijo utrujenost, bolečine in krči v mišicah. Hidracijski napitek Sport Isotonic proizvajalca Enervit ima vse tisto, kar vaše telo potrebuje.

Hidracijski napitek Enervit Sport Isotonic 420g
Hidracijski napitek Enervit Sport Isotonic 420g (Extremevital.com)

Ko je telo izpostavljeno večjim naporom, ki trajajo dlje časa, potrebuje pomoč. To mu zagotovi prav izotonični napitek na osnovi ogljikovih hidratov in elektrolitov. Tudi profesionalni kolesarji jih imajo vedno pri roki. Že vedo, zakaj.

2. Energijski napitek

Če nečesa športniku ni nikoli preveč, je to energija. Skozi trening ali tekmo se raven le-te ves čas spušča in nastopi trenutek, ko telo prične kazati znake utrujenosti. Da bi dosegli več in podaljšali čas treninga ter pomagali telesu, da zdrži vse napore, je vanj treba nujno dostaviti nove zaloge energije.

Energijski napitek High5 Energy Source 2,2kg
Energijski napitek High5 Energy Source 2,2 kg (Extremevital.com)

V ta namen odlično služijo energijski napitki, kot je High5 Energy Source, ki poleg enostavnih ogljikovih hidratov telesu priskrbi še glukozo in fruktozo. Ta se v kri absorbira neodvisno od glukoze in tako zagotavlja zares močan pospešek energije.

3. Regeneracijski napitek

Športnik za svoj napredek potrebuje kvaliteten trening, a nikakor ne sme pozabiti na regeneracijo. Gre za čas, ko najbolj utrujene mišice počivajo in se obnavljajo. Prav med tem procesom tudi rastejo in se pripravljajo na še večje napore.

Da bi bila regeneracija uspešna in hitra, pa ne bo dovolj le počitek. Na pomoč priskoči tudi regeneracijski napitek, kakršen je Rego Rapid Recovery blagovne znamke Science in Sport. Poleg visokih vrednosti ogljikovih hidratov zagotavlja še proteine, ki so ključni za hitro in kvalitetno regeneracijo.

Regeneracijski napitek SiS Rego Rapid Recovery 1,6kg
Regeneracijski napitek SiS Rego Rapid Recovery 1,6kg (Extremevital.com)

Na ta način bodo mišice uspele precej bolj učinkovito shranjevati energijo, proteini pa bodo poskrbeli za obnavljanje mišičnih vlaken in rast mišic. Ta izdelek je primeren tudi za ljudi s slabšo toleranco laktoze in je lahko prebavljiv.

Zakaj posegati po športnih napitkih?

Nekoč so se rekreativci morda nekoliko upirali ideji, da bi posegali po izdelkih za boljšo vzdržljivost in več moči, danes pa je jasno, da gre za izdelke, ki močno pripomorejo k zdravemu napredku in boljši regeneraciji. Telo aktivnega športnika enostavno potrebuje določene snovi, ki mu jih samo s hrano žal ne moremo dati.

Pa ne zato, ker jih v hrani ne bi bilo. Težava je v tem, da toliko hrane niti ne moremo pojesti, zato so razvili različne napitke, gele in ploščice, ki v enem obroku zadostijo vsem potrebam telesa po mineralih, ogljikovih hidratih, proteinih in drugih ključnih hranilih.