Stoplani lok in tekaški čevlji

Oblika stopalnega loka in izbira tekaških čevljev

Tek in treking

Na izbiro primernih tekaških čevljev vplivajo različni dejavniki, med katerimi je tudi oblika stopalnega loka. Dejstvo je, da se ljudje med seboj razlikujemo in podobno je tudi s stopalnim lokom. Obstajajo tri vrste stopalnega loka, in sicer normalen, raven in visok.

In kako lahko najlažje ugotoviti, kakšen stopalni lok imate? Lahko greste v specializirano trgovino, kjer vam med drugim lahko opravijo tudi analizo stopal. Druga možnost pa je, da obliko ugotovite kar sami. To boste najlažje storili z mokrim odtisom stopala na kartonsko podlago.

Ko boste ugotovili, v katero skupino tekačev sodite, izberite kakovostne tekaške čevlje, primerne izključno za vašo obliko stopal. Na ta način boste preprečili bolečine in morebitne poškodbe, ki vas lahko odvrnejo od tekaških užitkov.

Tekaški čevlji, primerni za raven lok stopal

Če je vaše mokro stopalo pustilo odtis preko celotne površine, potem imate čezmerno pronacijo. Po domače temu rečemo platfus. Verjetno ste to tudi že sami opazili, saj imajo takšni tekači običajno notranjo stran čevljev izrazito bolj obrabljeno. Mišice stopal v tem primeru niso sposobne obdržati stopalnega loka, zato prekomerno obračate stopalo navznoter, kar je pri teku lahko velika težava.

Raven stopalni lok (pronacija)

Za vas je najboljša rešitev, da izbirate tekaško obutev, ki jo boste našli v skupini pronatorjev. Tovrstni tekaški čevlji so posebni zato, ker nudijo večjo stabilnost na notranjem delu in imajo trši podplat ter podporo po celotni površini stopal. Pri izbiri pronatorskih tekaških čevljev bodite pozorni na to, da vas podpora ne moti, medtem ko hodite oziroma tečete.

Tekaški čevlji, primerni za visok lok stopal

Visok stopalni lok imajo vsi tisti tekači, ki zvračajo stopalo navzven. V tem primeru je pri odtisu stopala vidna samo peta in sprednji del stopala ter tanka črta zunanjega dela stopala. Če je vaš odtis natanko tak, sodite v skupino supinatorjev. Teža telesa se v tem primeru prenaša na zunanji del stopal, kar lahko povzroči poškodbe.

Visok stopalni lok (supinacija)

Med tekom vaša stopala ne blažijo dovolj udarca ob tla, ki se zato prenaša na sklepe in kosti nog. Svetujemo vam, da izbirate tekaške čevlje z nevtralnim blaženjem oziroma mehkejšim podplatom, ki na ta način spodbujajo pronacijo. Pomembno je, da tovrstni tekaški čevlji nimajo dodatnih stabilizatorjev iz trdnih materialov.

Tekaški čevlji, primerni za normalen lok stopal

Normalen lok stopal je najpogostejši tip stopala, zato je velika verjetnost, da sodite v skupino tako imenovanih nevtralnih tekačev. Test mokrega odtisa vam bo v tem primeru pokazal sprednji del stopala, peto in zunanji del stopala.

Normalen stopalni lok

V tem primeru izbira tekaških čevljev ne bo težka, saj lahko izbirate praktično katere koli tekaške čevlje. Kljub temu pa vam svetujemo, da izberete tiste s poudarjeno stabilnostjo, ki nudijo stopalnemu loku zmerno podporo. Pri tem igra pomembno vlogo tudi teža. Če sodite med lažje tekače, vam bodo ustrezali tudi nevtralni tekaški čevlji brez dodatne podpore.

Nakup ustrezne tekaške obutve

Pri nakupovanju tekaških čevljev boste ugotovili, da je največja ponudba tekaških copat za vse tiste tekače in tekačice, ki imajo nevtralni stopalni lok. Ta skupina tekačev lahko uporablja praktično vse modele, ki so namenjeni zmernim pronatorjem ali supinatorjem.

Kar je najpomembneje, pa je to, da z nakupom ne hitite. Vzemite si čas in pomerite več različnih modelov tekaške obutve. Za nasvet povprašajte tudi prodajalce, ki so v specializiranih trgovinah s športno opremo zelo dobro strokovno podkovani.