Tek in dihanje

Tek in dihanje: skozi nos ali usta?

Tek in treking

Med tekom pogosto hlastamo za zrakom, s čimer pa ni nič narobe, saj bi nam celo strokovnjaki s področja teka najverjetneje dejali, da med aktivnostjo življenje zajemamo s polnimi pljuči. Vsekakor pri teku ni pomembna le izbira ustrezne tekaške obutve in ostale opreme, temveč tudi dihanje.

Ker lahko dihamo na različne načine, se je smiselno vprašati, kateri slog dihanja je najprimernejši. Kakšno dihanje nam bo torej omogočalo, da bomo lahko tekli hitreje, dlje in s še večjim užitkom. Je bolje dihati skozi nos ali usta? Vdihovati skozi usta in izdihovati skozi nos? Hkrati vdihovati in izdihovati tako skozi nos kot skozi usta? Odgovor boste izvedeli v nadaljevanju.

Dihati skozi nos ali usta?

Dihanje skozi nos je načeloma bolj zaželeno, saj se zrak pri tem, ko potuje skozi nosno votlino, dodatno navlaži. Hkrati se ogreje in delno očisti. Preko vdihanega zraka v pljuča dodatno prihaja še dušikov oksid. Ta ima pozitivne učinke na izboljševanje prehoda kisika v kri, poleg tega zmanjšuje krvni tlak v pljučnih arterijah in deluje zaščitno na pljuča.

Kljub temu med tekom le težko dihamo samo skozi nos. Dihanje skozi nos je torej primerno, ko sedimo ali kadar zmerno hitro hodimo. Pri teku, še posebej če tečemo hitreje, pa je skoraj nujno, da nekoliko odpremo tudi usta.

Ste vedeli, da je poraba kisika med sedenjem v primerjavi s hojo v razmerju 1 proti 5? Med tekom pa potrebujemo od 10x do 14x več kisika kot pri sedenju. Prisiljeno dihanje samo skozi nos bi nas zato med tekom privedlo do dihalne stiske. Dihalna pot skozi nos je v primerjavi s potjo skozi usta ožja in daljša. Pri povečani količini zraka je zelo smiselno izbrati širšo in krajšo pot.

Pri teku je torej še kako priporočljivo dihati tako skozi nos kot skozi usta. V hladnejših dneh, ko nas pri teku moti vdihan mrzel in suh zrak, je smiselno, če konico jezika potisnete proti nebu. Tako bo vdihan zrak zaokrožil po ustni votlini in se posledično ogrel in navlažil.

Ko se naslednjič odpravite na tek, bodite še posebej pozorni na pravilno dihanje. Malenkost odprite usta in pazite, da boste dihali skoz nos in usta hkrati. Način dihanja vam bo zelo hitro prešel v navado, zato boste svoje misli med tekom lahko že kmalu spet usmerjali v prijetnejše stvari.