Veslaški trenažer in bolečine v hrbtu

Veslaški trenažer in bolečine v hrbtu: kako jih preprečiti?

Prosti čas

Veliko ljudi trpi za bolečinami v hrbtu, kar zagotovo slabo vpliva na kakovost življenja. V iskanju najrazličnejših rešitev se mnogi odločijo za nakup veslaškega trenažerja za vadbo doma, saj naj bi pomagal preprečevati bolečine v hrbtu, prav tako naj bi izboljševal vzdržljivost srca ter ožilja.

Žal pa nekateri že kmalu po začetku uporabe veslaške naprave poročajo o poslabšanju simptomov ali pa o povsem novi vrsti bolečine. Kaj je pravzaprav vzrok za bolečine v hrbtu med veslanjem in na kakšen način se jih da odpraviti?

Bolečine v spodnjem, srednjem in zgornjem delu hrbta

Ponavljajoča se gibanja pri veslanju lahko poškodujejo spodnji del hrbta in povzročijo poškodbo ledvene hrbtenice. Bolečine največkrat izžarevajo iz zadnjice v spodnji del hrbta. Mnogo veslačev poroča o bolečinah v ledvenem predelu hrbta. Simptomi bolečine se običajno pojavijo ob koncu veslaškega giba, ko so noge iztegnjene.

Predvsem veslači začetniki pa pogosto občutijo tudi bolečine v zgornjem in srednjem delu hrbta. Te so praviloma posledica slabe tehnike in izvedbe. Zaokrožena ramena in pokrčena drža glave med vadbo povzročata bolečine v vratu do spodnjega dela prsnega koša.

Kako odpraviti bolečine v hrbtu med veslanjem?

K sreči se bolečine pri veslanju v večini primerov lahko odpravijo zgolj z izboljšanjem tehnike in prilagoditvijo drže. Če se tudi vi soočate s tovrstno težavo, v nadaljevanju spoznajte nekaj koristnih nasvetov, ki se vam jih vsekakor izplača upoštevati.

1. Izboljšajte svojo držo

Tako začetniki kot izkušeni veslači lahko občutijo bolečine v hrbtu zaradi nepravilne drže. Zaradi zgrbljenega hrbta se ramena dvignejo, prsni koš se spušča, spodnji del hrbta pa upada. Takšna drža mišicam ne omogoča dovolj prostora za izvajanje gibanja in povečuje obremenitev hrbta.

Namesto tega boke nagnite naprej, vključite jedro, hrbet pa ohranite v nevtralnem položaju. Stabilnost izboljša tudi sprostitev ramen, da niso nagnjena naprej.

2. Ne nagibajte se nazaj

Ena od pogostih napak veslačev je nagibanje nazaj in na koncu giba ročico potegnejo nazaj proti obrazu. Nagibanje nazaj pa ustvarja neučinkovito, šibko obliko, zaradi katere so pretirano obremenjeni – preobremenjene so predvsem mišice.

Svoje telo si predstavljajte kot urine kazalce. Na koncu vsakega giba se telo nikoli ne sme nagniti preko položaja 11. ure. Da bi to preprečili, lahko za seboj postavite stol ali škatlo.

3. Uporabite pravilne nastavitve

Pogost vzrok za bolečine pri veslanju so napačne nastavitve naprave. Prepričajte se, da je telefon, monitor ali tablični računalnik nameščen v višini oči. Če zaslona ne zmorete videti, ne da bi pri tem pogledali navzdol, ga postavite višje. Zaradi nepravilnega položaja višine monitorja namreč lahko preveč raztegujete vrat in hrbtenico.

4. Ne pretiravajte

Pretiravanje je zagotovo eden od najpogostejših vzrokov za poškodbe in bolečine v mišicah, in to ne glede na vrsto vadbe. Do preobremenitev prihaja, ko nenadoma povečate intenzivnost vadbe ali pogostost veslanja. Do pretiranosti lahko pride tudi zaradi uporabe zahtevnejšega programa. Ni nujno, da je vaše telo dovolj pripravljeno nanj.

Vadba na veslaški napravi
Zahtevnost programa vadbe na veslaški napravi zvišujte postopoma.

Ne glede na raven izkušenosti pri veslanju je ključnega pomena, da se osredotočite predvsem na tehniko in kondicijo. Z izboljševanjem kondicije počasi povečujte intenzivnost, količino in trajanje vadbe. Vzemite si dovolj časa za osredotočanje na gibanje. Tako boste vzpostavili dobro povezavo med mislimi in mišicami. Ne pozabite na ogrevanje. Če ne zmorete vzdrževati pravilne tehnike gibanja, si vzemite nekaj časa za počitek.

Še naprej veslati ali raje ne?

Veslanje v zaprtih prostorih je vsekakor lahko fantastična vadba za celotno telo. Usmerjena je v več mišičnih skupin, kot so hrbet, noge in jedro. S pravilno tehniko lahko z veslanjem zmanjšate bolečine v hrbtu, preprečite poškodbe, pridobite kondicijo in preoblikujete svoje telo.

Namesto na intenzivnost se pri veslanju raje osredotočite na pravilno držo in tehniko. Ne nagibajte se preveč nazaj, ker to obremenjuje hrbtne mišice. Zapomnite si, da do poškodb lahko privedejo tudi nepravilne nastavitve in pretiravanje z vadbo. Naj bo torej vadba na veslaškem trenažerju zmerna in postopna.