Smučarske vezi

Vprašanja, ki se pojavljajo pred nakupom smučarskih vezi

Zimski športi

Pred nakupom smučarske opreme se moramo odločiti o marsičem. Katero vrsto smuči bomo kupili? So za nas bolj primerne trše ali mehkejše smuči? Enako velja za smučarske čevlje in prav nič drugače ni z vezmi. Včasih jih jemljemo kot samoumevne, a bi si pri tem vendarle morali odgovoriti na nekaj vprašanj.

Ta se hitro pojavijo, ko pričnemo razmišljati o vezeh in o tem, kaj od njih pričakujemo. Na trgu je ogromno različnih znamk in modelov, med katerimi vsak smučar lahko poišče idealne zase. In katera so tista pogosta vprašanja, na katere je treba najti odgovore?

Potrebujem alpske smučarske vezi. Katero vrsto izbrati?

Vezi za alpsko smučanje delimo na naslednje vrste:

  • navadne,
  • integrirane/sistemske,
  • široke zavorne/freestyle,
  • tekmovalne.

Določanje vrste vezi bo temeljilo na smučeh, ki jih imate, ali na tistih, ki jih šele kupujete. Običajne vezi za alpsko smučanje so standardne ali navadne vezi, ki se namestijo na smuči. Integrirane/sistemske pa so denimo vezi, ki so vgrajene v del smuči.

Smučarske vezi Marker Squire 10 85mm (2023)
Freeski smučarske vezi Marker Squire 10 85mm (Extremevital.com)

Vezi Wide brake ali freestyle so nekoliko širše, da se prilagodijo širšim freestyle smučem. Tekmovalne vezi za alpsko smučanje pa so lahke, z višjim razponom DIN, da se lahko primerno odzovejo na sile, ki nastanejo med tekmo.

Opazil sem, da imajo nekatere smuči integrirano vez. Kaj je to?

Smuči, ki se prodajajo s pritrjenimi vezmi za alpsko smučanje, imajo integrirane vezi, saj so vgrajene v same smuči in so njihov del. Integrirane vezi so modernejša različica smučarskih vezi. Če niste ravno izkušen tekmovalec ali smučar prostega sloga s posebnimi potrebami glede vezi, bodo te vezi dobra izbira za vas.

Turne smučarske vezi Marker Tour F12 EPF 110mm (2022)
Turne smučarske vezi Marker Tour F12 EPF 110mm (Extremevital.com)

Upogljivost je bistvena za smučarja začetnika in smučarja, ki morda nima veliko izkušenj na smučeh. Proizvajalci smuči so ugotovili, da je z integriranimi vezmi sodelovanje med smučarskim čevljem in vezjo precej boljše. Pri upogibanju smučke se tako vezi pomikajo naprej in nazaj, s čimer pritiskajo na smučarski čevelj in omogočajo boljši nadzor.

Kaj pa široke zavorne vezi?

Namen zavore je seveda preprečiti, da bi smučka pobegnila, ko se vezi odpnejo. In ne gre zgolj za odpenjanje pri padcu, ko bi lahko smuča poletela v dolino in pri tem še koga poškodovala. Zavora smučko obdrži na mestu tudi pri sestopanju, denimo pred odhodom na stranišče, kosilo ali v drugih situacijah.

Zavore za smučarske vezi Marker Kingpin 100-125mm
Zavore za smučarske vezi Marker Kingpin 100-125mm (Extremevital.com)

Takšne vezi so potrebne tudi v primeru freestyle smuči. Te so namreč lahko širše od večine smuči za spust. Imenujemo jih tudi “debele smuči”. Standardne zavorne vezi niso dovolj široke za to obliko smuči. Ko se odločate, katero široko zavorno vez boste kupili, morate poznati širino vaših smuči, saj se tako izognete napačnemu nakupu in komplikacijam ob zamenjavi.

Kaj je DIN?

DIN je ena ključnih reči, ki jih je treba upoštevati pri izbiri smučarskih vezi. Gre za vrsto vezi in širino zavor. Izbira smučarskih vezi je odvisna od vaše teže in načina vožnje. Agresivnejši smučar potrebuje popolnoma drugačne vezi kot nekdo, ki je na smučeh bolj rekreativen.

Kakšna je vrednost DIN, vam vezi sporočajo na svoji sprednji strani. Višja kot je, težje se bodo vezi odpele. To pomeni tudi, da so primernejše za nekoliko težje in bolj agresivne smučarje. O vrednosti in nastavitvah se posvetujte s prodajalcem na prodajnem mestu.

Lahko na smuči za odrasle namestim otroške vezi?

Tega ne počnemo. Otroške vezi so primerne samo za otroške smuči, saj je njihov DIN precej nižji in tako na odraslih smučeh takšne vezi ne bi bile dovolj varne. Prav tako v otroško vez ne morete vpeti smučarskega čevlja za odrasle, ožja je tudi zavora.

Kako vem, ali bodo moji čevlji ustrezni za nove vezi?

Smučarski čevlji in vezi za alpsko smučanje so univerzalni, kar pomeni, da bodo med seboj združljivi. Pred nakupom vezi se boste morali odločiti, za katero vrsto smučanja jih boste potrebovali in biti tudi pošteni pri svoji oceni, kako dober smučar ste. V primeru, da ste naprednejši, tekmovalen smučar in imate tekmovalne smučarske čevlje, boste potrebovali tudi tekmovalne vezi. Prav tako bodite pozorni na širino zavore.