Hoja in zdravje

Vsakodnevna hoja in zdravje: z roko v roki

Tek in treking

Hoja morda ni ravno najbolj trendovska in moderna prostočasna dejavnost, pa vendar je to edina aktivnost, ki s starostjo ne upada. Glavni razlog za to je v tem, da predstavlja eno od najvarnejših oblik gibanja, za katero ne potrebujete nobene posebne opreme.

Kot osnovna oblika gibanja je hoja zaradi najrazličnejših prevoznih sredstev v sodobnem načinu odrinjena iz vsakdana in kaj hitro, ne da bi se tega niti dobro zavedali, ugotovimo, da se preko celega dne zelo malo gibamo.

Zakaj se vsak dan odpraviti na sprehod?

Zadnje raziskave kažejo, da je hoja ena od najbolj priljubljenih oblik telesne dejavnosti, še posebej pri ljudeh v srednjih letih in pri starejših. Razlogov za to je več. Hoja je nezahtevna oblika gibanja, ki pa je še vedno dovolj učinkovita, da ima pozitiven vpliv na izboljšanje telesne zmogljivosti.

Hoja velja za zelo vsestransko telesno aktivnost, saj se jo lahko lotite ne glede na starost, spol in raven trenutne telesne zmogljivosti. Je izjemno prikladna, saj ne potrebujete nobenih naprav, rezervacije prostorov ali posebne opreme. Na kratek sprehod se lahko odpravite kadarkoli, ne glede na to, ali je lepo ali slabo vreme, poleg vsega pa je aktivnost brezplačna.

Sprehod do delovnega mesta
Imate možnost, da se na delovno mesto odpravite peš?

Splošno znano je, da vsakodnevna hoja izboljšuje delovanje srca, pljuč, mišic, sklepov in krvnega obtoka ter povečuje telesno zmogljivost. Istočasno pa vas hoja varuje pred dejavniki tveganja, kot so visok krvni pritisk, visok krvni sladkor in visoka vsebnost nevarnih maščob v krvi, ki povzročajo različne kronične bolezni sodobnega časa.

Vendar pa pozitivnih vplivov hoje ne boste občutili zgolj v fizičnem, psihičnem ali vsesplošnem stanju in počutju, temveč hoja predstavlja tudi prijeten način spoznavanja okolice. Opazovanje spreminjanja narave ter vaše doživljanje rastlin, živali in različnih odtenkov narave so lahko odlična protiutež stresnemu načinu življenja in nespečnosti.

Kako poskrbeti za vsakodnevno hojo?

Pravijo, da je za dobro počutje dovolj že 10.000 korakov na dan, vendar pa naj vas razveselimo, da ta podatek ni le trenutna modna muha, ki bi spodbudila prodajo pedometrov, ampak o tem govori tudi Svetovna zdravstvena organizacija. 10.000 korakov naj bi bilo dovolj za dobro počutje in začetek aktivnega načina življenja.

Vedeti morate, da 10.000 korakov ni tako malo. To je približno 6 do 7 kilometrov, ki jih boste brez zadostne mere discipline težko dosegli. Za začetek pomislite na vse aktivnosti preko dneva, ki jih lahko nadomestite s hojo:

  • namesto dvigala uporabite stopnice,
  • po opravkih v svoji okolici se odpravite peš namesto z avtomobilom,
  • če je le mogoče, se v službo odpravite peš.

Nič ni narobe, če se boste hoje lotili načrtno – tako kot redne vsakodnevne aktivnosti. Ker je hoja najnaravnejše gibanje, smo prepričani, da pri navajanju nanjo ne boste imeli težav. Lahko se odločite za izziv 10.000 korakov na dan ali pa za začetno spodbudo vsak dan prehodite pol ure, kar je približno 2 do 3 kilometre.

Bistveno je, da ne hodite samo trikrat na teden po eno uro, ampak da hoja postane vsakodnevna aktivnost, ki vam pride v kri. Ko boste ujeli ritem, bo redna hoja postala nekaj povsem samoumevnega.