Veslaška naprava za domačo uporabo

Zakaj kupiti veslaško napravo za domačo uporabo?

Prosti čas

Če obiskujete fitnes centre, ste verjetno opazili, da se v prostoru običajno nahaja tudi naprava, ki ji rečemo veslač. Ker omenjena naprava na naše telo lahko vpliva celostno, vse pogosteje pridobiva svoje mesto tudi v domačih telovadnicah.

Vadba z veslaško napravo je zlasti dobrodošla v hladnejšem delu leta ali pa tedaj, ko želimo le na hitro opraviti vadbo oziroma trening. V nadaljevanju vam podajamo nekaj najbolj prepričljivih argumentov, zakaj bi morali tudi vi doma imeti veslaško napravo.

1. Vadba za celo telo

Veslanje velja za popolno aerobno vadbo, ki je celovita, tekoča, ritmična, in to brez primere glede fizioloških in estetskih užitkov. Veslanje je primerno tudi kot dopolnilni trening za druge vrste športov.

Vadba na simulatorju tako omogoča različne vrste treningov – od relaksacije, regeneracije do treninga moči, vzdržljivosti in vzdržljivostne moči. Na monitorju naprave lahko natančno spremljate vadbo in merjenje svojih sposobnosti. Med veslanjem pa so aktivne prav vse mišične skupine. To pomaga razvijati tudi mišice, ki pri drugih športih niso aktivne.

2. Naprava za izboljšanje telesne drže

Veslač vas bo navadil tudi na to, kako se pravilno držati. Vsak zaveslaj boste morali namreč pričeti s pravilno držo. Le na ta način boste lahko učinkovito in varno vadili.

Vadba na veslaškem trenažerju
Z vadbo na veslaškem trenažerju do izboljšane drže.

Za dosego pravilne drže morate sedeti zravnano na sedežu, ob tem pa imeti napete trebušne mišice, trebuh pa potegnjen navznoter. Veslati je treba z vzravnano glavo in pogledom naprej. Med zaključevanjem zaveslaja ter prehoda v vračanje morate trup iz rahlega nagiba nazaj vrniti naprej. Pravilna drža je torej ključna za celotno vadbo veslanja.

3. Veslač lahko prilagodite glede na svoje sposobnosti

Kot je značilno za tekalno stezo in sobno kolo, je ena od prednosti veslaške naprave ta, da nastavitve zlahka prilagodite glede na svoje sposobnosti. Pomembno pa je, da intenzivnost vadbe stopnjujete postopoma in ne pretiravate. S postopnim povečevanjem upora boste dobro zaščitili tudi svoje telo.

4. Odlična pomoč pri izboljševanju rezultatov pri drugih športih

Dinamična veslaška vadba lahko občutno izboljša vaše fizične sposobnosti pri drugih vrstah športa, kot so plavanje, tek, kolesarjenje, smučanje in tek na smučeh. Obenem pa je ravno veslanje odlično dopolnilo za specifične telesne vadbe.

Zaradi vključenosti skoraj celotnega sistema mišic ter zaradi samega obsega gibanja mišic v posameznem zavesljaju telo potrebuje učinkovito podporo srčno-žilnega in dihalnega sistema. Z redno vadbo lahko tudi to občutno izboljšate.

5. Naprava, ki omogoča poljubno dolgo vadbo

Veslanje na simulatorju uporabniku omogoča tako aerobno kot anaerobno vadbo, doseganje ter vzdrževanje želene telesne pripravljenosti in mase. Zahteva namreč precejšnjo porabo kalorij.

S pravilno tehniko preprečujete preveliko obremenjenost hrbtenice, sklepov in posameznih okončin, kar omogoča poljubno dolgo vadbo. Kljub temu se je boleči zadnjici skorajda nemogoče izogniti. S pomočjo blazinice ter krajšimi premori pa vseeno še vedno lahko naredite primerno dolg in intenziven trening.

6. Odlična pomoč tudi pri duševnem zdravju

Ves čas omenjamo predvsem fizične koristi, ki jih uporabnikom zagotavlja veslač oziroma veslaška naprava. Nikakor pa ne smemo podcenjevati pozitivnih učinkov, ki jih omogoča našemu umu. Če se torej z dela vrnete preobremenjeni in prežeti s stresom, izkoristite omenjeno prednost veslača. Že po nekaj minutni vadbi se boste počutili povsem drugače.

Kako se torej v relativno kratkem časovnem obdobju kar najbolj temeljito, učinkovito in celostno razgibati, okrepiti in izoblikovati telo ter obenem še razbremeniti um? Z veslaško napravo!