Šola smučanja

Zakaj otroka vpisati v šolo smučanja?

Zimski športi

Vsako leto se v smučarske čevlje prvič obuje veliko malih, smučanja željnih otrok. Pri tem pa se vse premalo zavedamo, da je smučanje vrsta prometa, v katerem prav tako veljajo zakonsko določeni predpisi. Da bi bilo smučanje za naše najmlajše varno in obenem še zabavno, skrbijo v prav vseh šolah smučanja.

V današnjem prispevku pa vam bomo poskušali podrobneje odgovoriti na vprašanje, zakaj je otroka smiselno vpisati na tečaj smučanja.

Zelo pomemben je stik otroka s snegom

Mnogi strokovnjaki menijo, da je za kasnejše ukvarjanje s smučanjem v prvi vrsti najbolj pomemben stik otroka s snegom. Majhen otrok snega ne bi smel dojemati samo kot nekaj mrzlega, mokrega ali celo nelagodnega.

Najbolje je, da se s snegom sooči prek različnih iger, ki jih lahko izvaja na njem. Skozi igro otrok najlaže pridobiva občutke, tudi take, ki so vezani na drsenje po snežni površini. Seveda so prvi otroški koraki še zelo daleč od smučanja, vendar pa so izjemnega pomena za vse nadaljnje aktivnosti, ki jih bo otrok opravljal na snegu.

Individualno učenje ali skupinska šola smučanja?

Zagotovo se boste strinjali, da je vloga staršev še kako zelo pomembna pri prvih otrokovih korakih na smučeh. Vendar pa je pri učenju smučanja zelo pomembno, da se otrok že od samega začetka uči pravilne tehnike. Kasneje bo napake zelo težko odpravljal. To je eden od prvih razlogov, zakaj bi prav vsak otrok potreboval svojega učitelja smučanja in ne samo staršev, čeprav ti znajo odlično smučati.

Če se otrok vpiše v tečaj smučanja, se tehnike uči v skupini. To pa mu vsekakor prinaša še številne druge prednosti. Te so vezane tudi na skupinske igre na snegu, medsebojne primerjave in tekmovanja. Skupinski tečaj otroku zagotovo prinašata še prednosti, ki se navezujejo na njegovo osebnost. Otrok bo v družbi postal bolj samozavesten, samostojen in nenazadnje tudi odgovoren.

Šola smučanja otroku omogoča tudi sistematično pripravo na smučanje. Ta se vedno začne s kondicijsko vadbo, ki je v celoti organizirana na snegu in se osredotoča na predznanje in znanje otrok. Izbira terena je primerna, intenziteta dela pa se lahko stopnjuje glede na napredek otrok v skupini.

Ne glede na to, ali veljate za odlične smučarje ali nekoliko manj, je najbolje, da svoje otroke vpišete v šolo smučanja, seveda če za to kažejo pravo zanimanje. Že to, da jih uči nekdo drug in ne vi, je lahko zelo koristno. Otrok bo ukaze in pravila dojemal drugače, če mu jih bo posredoval učitelj smučanja.