Vadba joge

Zakaj se odločiti za vadbo joge?

Prosti čas

Kaj je joga in zakaj je tako priljubljena? Joga je vrsta raztezanja in poz, ki jih izvajate hkrati s tehnikami dihanja. Ker je nežna, jo lahko izvaja skoraj vsak, ne glede na starost ali stopnjo telesne pripravljenosti.

Joga je 5000 let stara disciplina iz Indije. Razvili so jo kot prakso, ki združuje um in telo. Obstaja veliko vej joge. Vsi slogi pomagajo uravnotežiti telo, um in duha. Nekateri slogi joge so intenzivni in živahni, drugi sproščujoči in meditativni. Ne glede na to, katero vrsto izberete, je joga odličen način za raztezanje in krepitev telesa, osredotočanje uma in sprostitev duha.

Prednosti joge

Joga vas lahko naredi močnejše in prožnejše. To je odličen način, da ostanete živahni in energični. Počutili se boste tudi bolj osredotočeni in pozorni. Joga vam lahko pomaga, da se v vsakdanjem življenju počutite odlično in bolje funkcionirate. Joga lahko pomaga tudi pri izboljšanju naslednjih stanj: slab krvni obtok, visok krvni pritisk, artritis, osteoporoza, omejena mobilnost, bolečine v spodnjem delu hrbta, težave pri dihanju, glavoboli, napetost ali stres, depresija.

Joga je dobra za ljudi, ki že dolgo niso aktivni. Vaje lahko spremenite tako, da ustrezajo vašim potrebam. Toda joga je tudi odlična tudi, če ste že v formi in želite zahtevno vadbo. Ko postanete močnejši in gibčnejši, je lažje izvajati druge vrste vadb, kot so ples, hoja in plavanje.

Izvajanje joge
Redno izvajanje joge pozitivno vpliva na telo, um in duha.

Joga zmanjša tveganje za poškodbe, zmanjša stres, poveča koncentracijo, pomaga razumeti povezavo uma in telesa, pomaga pridobiti moč in vzdržljivost, izboljša ravnotežje in stabilnost, izboljša držo ter pozitivno vpliva na zavedanje lastnega telesa.

Poznamo različne vrste joge, za katere se lahko odločite. Vsebujejo različne vrste gibov, imenovane asane. Odvisno od vaših ciljev in ravni telesne pripravljenosti boste morda raje izbrali določeno vrsto joge: hatha, iyengar, ashtanga, bikram, obnovitvena, kripalu.

Prav tako lahko z jogo delamo na moči. Mnogi ljudje mislijo, da je joga v bistvu le raztezna vadba. Seveda je tudi to, a hkrati mnogo več. Kako krepite mišice z jogo? Preprosto tako, da se držite joge in držite poze. Joga vam lahko krepi mišice s položaji, kot so:

  • poza psa obrnjena navzdol,
  • poza polmeseca,
  • plank poza,
  • poza kobilice.

Kako začeti z vadbo?

Najlažje je najti tečaj joge. Preverite po svojih lokalnih skupnostih. Oglejte si bližnje telovadnice, plesne studie in zdravstvene klube. Ali pa si oglejte regionalne in nacionalne sezname učiteljev in združenja, klube ter društva joge.

Pomembno je najti pravi slog joge za vas, prav tako pa tudi učitelja, ki vam je všeč. Težko je vedeti, kakšen je tečaj, dokler ga ne obiščete. Tudi če dva učitelja uporabljata iste izraze za opis svojih tečajev, so lahko skupine precej različne.

Preden začnete z jogo ali katero koli drugo vadbo in imate določene zdravstvene težave, se pogovorite s svojim zdravnikom. Dobro je, da se udeležite vadbe z izkušenim učiteljem. Učitelja obvestite o morebitnih zdravstvenih stanjih, kot sta visok krvni tlak in artritis. Povejte mu o poškodbah ali telesnih težavah. Dober učitelj bo vedel, katere vaje so za vas najboljše, in vam povedal, katerim položajem se je treba izogniti.

Joga vam lahko pomaga, da se prilagodite življenju. Pomaga vam pri spopadanju s stresom, da brez težav dvignite svojega otroka, nadzirate psa, nosite živila ali delate na vrtu. Prav tako lahko pomaga preprečiti ali olajšati bolečine v hrbtu ter poškodbe mišic ali sklepov ter vam dati samozavest in dobro samopodobo.

Vendar ena najpomembnejših prednosti vsake rutine joge ni v fizični pripravljenosti, temveč umirjanju uma. Bistvo je učenje pozornosti. Natančno prilagodite svojo pozornost, začenši s telesom, nato pa preidite na um. Ko se z leti poglabljate v svojo prakso, začnete opažati mentalne in duhovne koristi.