Cepljenje proti klopnemu meningitisu

Cepljenje proti klopnemu meningitisu – FAQ

Zdravje

Klopni meningoencefalitis (KME) je resna virusna bolezen, ki jo prenašajo klopi in povzroči vnetje možganskih ovojnic ter možganov. Okužba s tem virusom lahko vodi do hudih zdravstvenih zapletov, vključno s trajno nevrološko škodo in v najhujših primerih tudi smrtjo.

Zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja ta bolezen, je pomembno, da se zaščitimo z ustreznimi preventivnimi ukrepi, med katerimi je cepljenje najpomembnejši. Cepljenje proti klopnemu meningitisu je še posebej priporočljivo za ljudi, ki živijo ali pogosto preživljajo čas na območjih, kjer je KME endemičen.

Kaj je klopni meningitis?

Klopni meningitis oziroma klopni meningoencefalitis (KME) je virusna bolezen, ki jo prenašajo klopi. Povzroča vnetje možganskih ovojnic in v hujših primerih tudi možganov. Simptomi vključujejo visoko vročino, glavobole, slabost in bruhanje ter včasih nevrološke težave.

Zakaj je pomembno cepljenje proti klopnemu meningitisu?

Cepljenje je najzanesljivejša metoda zaščite pred klopnim meningitisom. Bolezen lahko povzroči resne zaplete, vključno z dolgotrajnimi nevrološkimi težavami ali celo smrtjo. Cepivo pomaga preprečiti okužbo in zmanjšuje tveganje za razvoj težkih simptomov.

Kdo naj se cepi proti klopnemu meningitisu?

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki živijo ali pogosto preživljajo čas na območjih, kjer je klopni meningitis endemičen. Še posebej je priporočljivo za osebe, ki se ukvarjajo z dejavnostmi na prostem, kot so pohodniki, gozdarji in kmetje.

Kakšen je cepilni načrt za klopni meningitis?

Cepilni načrt običajno vključuje tri osnovne doze cepiva. Prva in druga doza se aplicirata v razmaku enega do treh mesecev, tretja doza pa sledi pet do dvanajst mesecev po drugi dozi. Kasneje so potrebne obnovitvene doze, običajno na vsakih tri do pet let.

Ali cepivo povzroča stranske učinke?

Kot vsako cepivo lahko tudi cepivo proti klopnemu meningitisu povzroči stranske učinke, ki so običajno blagi in prehodni. Najpogostejši so bolečina na mestu injiciranja, rdečina, oteklina, rahla vročina in utrujenost. Resni stranski učinki so redki.

Ali cepivo zagotavlja popolno zaščito?

Cepivo proti klopnemu meningitisu nudi visoko stopnjo zaščite, vendar ni 100-odstotno učinkovito. Kljub cepljenju se je še vedno potrebno zaščititi pred klopi z uporabo repelentov, primernih oblačil in rednim pregledovanjem telesa po prihodu iz narave.

Kdaj je najboljši čas za cepljenje?

Najboljši čas za cepljenje je pred začetkom klopne sezone, torej v zimskih mesecih ali zgodaj spomladi. Tako se telo lahko pripravi na morebitno izpostavljenost klopom v toplejših mesecih, ko so klopi najbolj aktivni.

Ali je cepljenje mogoče v kateri koli starosti?

Cepivo je primerno za otroke, stare od enega leta naprej, in odrasle vseh starosti. Posebne previdnostne ukrepe je treba upoštevati pri nosečnicah in osebah z določenimi zdravstvenimi težavami, zato je priporočljiv posvet z zdravnikom.

Koliko časa traja zaščita?

Po prejemu vseh treh osnovnih doz cepiva zaščita traja približno tri do pet let. Po tem obdobju so potrebne obnovitvene doze, da se ohrani zaščita pred okužbo. Natančen časovni okvir za obnovitvene doze je odvisen od starosti in zdravstvenega stanja posameznika.

Ali lahko klopni meningitis prenašajo tudi domače živali?

Klopi, ki prenašajo klopni meningitis, lahko okužijo tudi domače živali, vendar te živali ne prenašajo bolezni na ljudi. Lahko pa klopi, ki so na živalih, pridejo v stik z ljudmi, zato je pomembno, da tudi domače živali zaščitimo pred njimi.

Kaj storiti, če se po cepljenju pojavijo hudi stranski učinki?

V primeru hudih stranskih učinkov po cepljenju, kot so visoka vročina, hude alergijske reakcije ali nevrološki simptomi, takoj poiščite zdravniško pomoč. Zdravnik bo ocenil simptome in zagotovil ustrezno zdravljenje.

Vir: https://vaccination-info.europa.eu/sl/klopni-meningoencefalitis-kme