Mestno kolo

Mestno kolo – vse, kar morate vedeti

Kolesarjenje

Za varno vožnjo s kolesom v mestnem prometu smo za vas izbrali najkoristnejše informacije in nasvete, ki vas bodo poučili o vsem, kar morate na splošno vedeti o tej priljubljeni vrsti kolesa.

Ne glede na to, ali se boste odločili za rabljeno ali novo mestno kolo, električno, s prestavami ali brez, s košaro ali brez nje, je najbolje, da v končni fazi za nasvete vprašate tudi izkušenega prodajalca, ki vam bo znal najbolje svetovati. Pred odhodom v specializirano športno trgovino pa si preberite tudi današnji prispevek.

1. Mestno kolo naj bo podaljšek vaše osebnosti

Mestno kolo je v resnici kot vaša obleka, zato izberite takšnega, ki bo podaljšek vaše osebnosti. To pomeni, da vam bo všeč in da se pri izbiri ne boste ozirali samo na ceno. Raje posezite po nekoliko dražjem kolesu, ki vas bo spremljalo več sezon.

Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Fiesta White
Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Fiesta White

Dražja mestna kolesa so največkrat zagotovilo, da so tudi kakovostna, sploh če je na njih oznaka priznanega proizvajalca (npr. mestna kolesa Schwinn, Specialized in Bottecchia). Če si ne morete privoščiti dražjega mestnega kolesa, potem je bolje, da si kupite rabljenega.

2. Raje se odločite za enoprestavnik

Mestno kolo je veliko lažje vzdrževati, če ima manj premikajočih se delov. Zapomnite si, da je v mestih z ravnimi površinami kolo s prestavami prej breme kot korist. Vsekakor pa morate na to drugače gledati v hribovitih mestih.

Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser ALU 1
Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser ALU 1

Če boste kolesarili po ravninskih mestih, potem si raje kupite enoprestavnik. Če živite ali boste kolo uporabljali v hriboviti pokrajini, pa si priskrbite kolo s prestavami. Običajno imajo mestna kolesa 0, 3 ali 7 prestav, lahko pa tudi več kot 20.

3. Sedež mestnega kolesa naj bo 10-15 cm višje od okvirja

Verjetno se sprašujete, katera velikost kolesa je za vas najprimernejša. Mestno kolo prave velikosti boste dobili v primeru, če boste izmerili svojo višino in jo zaupali prodajalcu. Na ta način vam bo izkušeni prodajalec najlaže nastavil kolo.

Žensko mestno kolo Specialized Alibi Sport EQ
Žensko mestno kolo Specialized Alibi Sport EQ

Najpomembnejše pravilo, ki se ga morate obvezno držati pri nakupu kolesa, je, da lahko brez težav stojite na tleh s kolesom med nogami in se pri tem ne dotikate zgornje cevi. Sedež mora biti od 10 do 15 centimetrov višje od okvirja.

Obstaja pa še eno zanimivo pravilo, ki kaže na to, ali se po mestu vozite s pravo izbiro kolesa. Med vožnjo poglejte sprednje kolo. Krmilo bi moralo pokriti točko, kjer je kolo vpeto v vilice.

4. Izognite se umazanim hlačnicam in obrabi zobnikov

Če sledite aktualnim trendom, potem ste gotovo že opazili, da so vse bolj priljubljena električna mestna kolesa, ki pa so lahko precej draga.

Mestno kolo Schwinn Cruiser Hornet
Mestno kolo Schwinn Cruiser Hornet

Še eden od trendov na tem področju pa je spremenjen pogon, kar v praksi pomeni, da je jermen zamenjal klasično verigo. Za taka kolesa je značilno, da imajo samo eno prestavo ali pa imajo notranje. Jermena vam za razliko od verig ni potrebno mazati. Tako se lahko izognete umazanim hlačnicam, obraba zobnikov pa je bistveno zmanjšana.

5. Za mestno vožnjo izberite mestno in ne gorsko kolo

Velika napaka bi bila, če bi za mestno vožnjo namesto mestnega kolesa izbrali gorsko. Zanj velja, da je športno kolo, ki od kolesarjev zahteva nizko in aerodinamično držo. To pa ni nekaj, kar bi si želeli pri mestni vožnji, se vam ne zdi? Pri mestnem kolesu je pri vožnji najprimernejša pokončna in udobna drža.

6. Obvezna oprema mestnega kolesa je dobra ključavnica

Mestno kolo mora obvezno vsebovati dobre zavore, luči in primerno količino zraka v pnevmatikah. Poleg tega je potrebna še dobra ključavnica, ki naj bo narejena iz trde kovine, da se je ne bo dalo preščipniti s kleščami. Svetujemo uporabo ključavnice na ključek, če pa izberete takšno s številkami, naj ključavnica vsebuje najmanj štiri.

7. Spredaj košara, zadaj otroški sedež

Če ste si zamislili, da boste na mestnem kolesu imeli tudi košaro, to namestite na sprednjem delu. Le na ta način boste imeli dober pregled nad predmeti, ki jih prevažate s seboj.

Mestno kolo Bottecchia 212 Anthracite
Mestno kolo Bottecchia 212 Anthracite

Otroški sedež postavite na zadnji del kolesa. V primeru padca je bolje, da otrok pade na vas, kot da vi padete nanj. Tudi sicer boste kolesarili precej lažje, če boste otroka posedli zadaj.

8. Mestno kolo redno vzdržujte

Če želite, da vam bo kolo dolgo časa dobro služilo, ga redno vzdržujte. Poskrbite, da bodo zračnice kolesa polnjene vsaj enkrat na mesec. Po vsakem dežju obvezno namažite verigo.

Svoje mestno kolo peljite na servis spomladi, če boste kolesarili še pozimi, pa servis obiščite tudi jeseni. Spomladanski servis je namenjen temu, da kolo dobro pripravite na novo sezono. Servis poskrbi za čiščenje in zamenjavo delov, ki jih je uničila zimska sol. V jesenskem času pa je servis namenjen pregledu kolesa in pripravi na zimo.