Nakup čevljev za prosti čas

Nakup čevljev za prosti čas: kako izbrati prave?

Prosti čas

Nihče si ne želi preživeti dneva v neudobnih čevljih. Aktivnosti in dnevna opravila v obutvi, ki stopalom ne ustreza, postanejo še večji izziv, če ne celo napor. Za nakup novega para obutve si je potrebno vzeti dovolj časa, saj izbira vsekakor ni tako preprosta zadeva, kakor morda izgleda na prvi pogled.

Pri pomerjanju in odločanju, katere čevlje izbrati, je potrebno biti pozoren na več dejavnikov, kot so udobje in kvaliteta obutve, barva oziroma videz, velikost in seveda tudi cena. Da vam olajšamo naslednji obisk trgovine z obutvijo, smo za vas pripravili sedem nasvetov, kako izbrati prave čevlje za prosti čas.

7 nasvetov za izbiro obutve za prosti čas

1. Preverite trpežnost čevlja. Ne želite si, da novo obuvalo že takoj razpade. Bodite pozorni na sestavo čevlja in material, iz katerega je obutev narejena. Čevelj naj bo kvaliteten, saj bo le tako služil svojemu namenu. Posebno pozornost namenite zgornjemu delu obutve, podplatom in vložkom. Pozorni bodite tudi na trpežnost čevlja, ne spreglejte vezalk in kakovosti šivov čevlja. Vse to bo namreč vplivalo na prilagajanje stopalu ter daljšo življenjsko dobo obutve. Ne pozabite, da bo prav ustrezno prileganje čevljev stopalom v največji meri vplivalo na udobje.

Moški čevlji za prosti čas On Roger Advantage
Moški čevlji za prosti čas On Roger Advantage (Extremevital.com)

2. Pozorni bodite na podplat obutve. Podplat mora biti dovolj debel in trden, da bo zaščitil vaša stopala. Ne želite si namreč stopiti na kaj ostrega in se pri tem poškodovati. Namen podplata je zaščita vaših stopal, zato preverite kakovost in trpežnost tega dela čevlja. Prav tako imamo za vas še en nasvet: kvalitetni čevlji imajo prišit podplat – in ne prilepljen – pozorni bodite tudi na to.

3. Čevlje obujte in se sprehodite po trgovini. Le tako boste ugotovili, ali se vam obutev zares prilega. Ne zapustite trgovine z novimi čevlji, ne da bi te pred tem vsaj pomerili. Usedite se in premikajte stopalo in prste. Če lahko premikate prste, ste na dobri poti do izbire obutve ustrezne velikosti. Pazite tudi na to, da ne kupite prevelikih čevljev, saj vam bodo zdrsnili s pete. Čevlji morajo podpirati celotno stopalo; smiselno je, da krožite s stopalom in ugotovite, ali se vas obutev na kakšnem mestu preveč oprime. Posebno pozornost namenite delom, kjer so gumbi, šivi ali dodatki – če vas že ob pomerjanju tiščijo, se bo situacija kasneje zgolj poslabšala.

Moški čevlji za prosti čas On Cloudrift
Moški čevlji za prosti čas On Cloudrift (Extremevital.com)

4. Izberite čevlje, ki se vam prilegajo. Pomerite različne modele in številke čevljev ter se odločite za tiste, ki se vam najbolj prilegajo. Ne obremenjujte se s številko, saj se te razlikujejo glede na proizvajalca. Še zdaleč ni nujno, da boste vedno nosili čevelj, označen z isto številko. Obstaja ogromno različnih stopal in posledično tudi oblik in velikosti čevljev; samoumevno je, da vsi modeli ne ustrezajo vsem kupcem. Čevlji vam morajo biti udobni že v trenutku, ko jih prvič preizkusite. Nikar ne računajte na to, da bodo sčasoma postali udobnejši.

5. Nakupujte ob koncu dneva. Tekom dneva stopala otečejo, zato je dobro, da kupujete čevlje ob koncu dneva, ko so stopala največja. Le tako boste dobili pravi odgovor, kateri čevlji vam zagotovo ustrezajo. V trgovino torej pojdite popoldne, ko končate s službo in drugimi obveznostmi. Če ste se odločili za dopoldansko nakupovanje, pojdite pred tem na krajši tek, saj bo gibanje imelo na stopala podoben učinek kot celodnevna aktivnost na delu.

Moški čevlji za prosti čas Five Ten Sleuth
Moški čevlji za prosti čas Five Ten Sleuth (Extremevital.com)

6. S seboj prinesite nogavice, ki jih običajno nosite. Tako boste dobili pravi občutek, ko boste pomerjali nove čevlje. Če kupujete zimsko obutev, s seboj vzemite tople, debelejše nogavice, ki jih običajno nadenete v hladnejših mesecih. V primeru, da kupujete lahkotnejše športne copate, pa prinesite tanke nizke nogavice. Dodatna prednost je tudi ta, da boste na ta način svoja stopala zaščitili pred bakterijami, ki se morda nahajajo v čevljih, ki so jih pred vami pomerjali drugi.

7. Prodajalec naj vam izmeri dolžino in širino stopal. Velikost vaših stopal se namreč lahko spreminja, na kar vplivajo sprememba telesne mase, nosečnost … Vse to lahko vpliva tudi na to, da morda potrebujete večjo številko čevljev.

Prepričani smo, da smo vam z nasveti, ki ste jih pravkar prebrali, vsaj malo olajšali naslednji obisk trgovine s čevlji za prosti čas. Če boste upoštevali vseh sedem nasvetov, vam nakup pravilno izbranega para obutve zagotovo ne uide.