Kreatin

Kaj je kreatin in komu je namenjen?

Športna prehrana

Kreatin je aminokislinski derivat. V telesu torej nastane iz aminokislin, in sicer iz arginina, glicina ter metionina. Ima ključno vlogo pri energijskem metabolizmu. Zanj boste pogosto slišali tudi, da je telesu lastna dušikova organska spojina.

Kreatin se sintetizira v jetrih, ledvicah in trebušni slinavki. Vsekakor ga lahko pridobite tudi z uživanjem določene vrste hrane. S krvjo se prenaša do srca, možganov ter mišic. Uporablja se za sintezo fosfokreatina.

Večji del kreatina v mišičnem tkivu skeletnih mišic

Kar 95 % kreatina se v telesu nahaja v tkivu mišic v skeletnih mišicah. Preostalih 5 % se nahaja v možganih, jetrih in ledvicah.

Prosti kreatin predstavlja približno 40 % kreatina, preostali delež je shranjen v obliki kreatin fosfata. Izjemno pomemben je za pospeševanje sinteze mišičnih beljakovin. To še povečuje sposobnost mišic za opravljanje fizičnega dela.

Zlasti za športnike s kratkimi in intenzivnimi treningi

Kreatin se priporoča predvsem športnikom s kratkimi ter intenzivnimi treningi. Njegova naloga je namreč povečanje moči ter eksplozivnosti. Ravno zato je najbolj priljubljen pri fitneserjih ter bodybuilderjih.

Kreatin v prahu
Kreatin v prahu je priporočljiv predvsem pri intenzivnih treningih.

Kreatin se pogosto uporablja tudi v terapevtske namene, še zlasti takrat, ko ga v telesu nimate dovolj oziroma pri hujši obliki stresa.

Kreatin v obliki dopolnila

Na trgu lahko posegate po kakovostnih dopolnilih s kreatinom. Ta omogočajo povečanje koncentracije kreatina kot tudi fosfokreatina v skeletnih mišicah. Obenem poskrbijo še za vzdrževanje primerne količine energije, ki je na razpolago skeletnim mišicam, in sicer v času intenzivne vadbe.

Morebitni stranski učinki jemanja kreatina

Med najopaznejše stranske učinke jemanja kreatina se uvršča povečanje telesne teže, predvsem zaradi vezave vode v mišice. Nekateri posamezniki, toda le redki, imajo pri jemanju kreatina težave s prebavo, kot sta driska in slabost. Temu se boste najbolje izognili tako, da boste kreatin dobro raztopili v vodi.

Sicer pa ne poznamo drugih posebnih stranskih učinkov jemanja kreatina. To pomeni, da gre za povsem varen dodatek, četudi ga boste jemali dlje časa.