Smučarski čevlji

Kako izbrati smučarske čevlje?

Zimski športi

Smučarska sezona je pred vrati in če ste ljubitelj smučanja, ste svoje počitnice na snegu zagotovo že rezervirali. Pri tem vam svetujemo, da preverite še svojo smučarsko opremo. So smučarski čevlji še v enem kosu ali morda potrebujete nov par? Če je prišel čas za nakup novih pancerjev, vam v nadaljevanju članka ponujamo štiri nasvete, s pomočjo katerih boste zagotovo izbrali pravi par zase.

1. Za nakup smučarskega čevlja si morate vzeti dovolj časa.

Nakup ustreznih smučarskih čevljev prav gotovo ni enostavno opravilo, ki ga boste izvedli v slabih 10 minutah. Saj ne želite, da bi vam bilo kasneje žal za denar, ki ste ga odšteli za nakup, kajne? Zavedati se morate, da bodo na smučanju vaše noge ves čas zaprte v smučarskih čevljih.

Smučarski čevlji Salomon S Max 110
Smučarski čevlji Salomon S Max 110 – na voljo v športni trgovini Extreme Vital.

Ravno zaradi tega si tudi sami vzemite kakšno uro, da ugotovite, kateri smučarski čevelj najbolj ustreza vaši nogi. Strokovnjaki pravijo, da morate imeti pancerje obute vsaj 20 minut. Le tako boste dobili pravi občutek, če vam dolžina in širina čevlja sploh ustrezata.

2. Nikoli ne kupite prevelikih smučarskih čevljev.

Žal se to vse preveč pogosto zgodi, a smučarski čevlji vsekakor niso copati, prti katerih je dobro imeti kakšen centimeter več na zalogo. Presenetljiv je podatek, da si kar 90 odstotkov smučarjev nabavi prevelike čevlje. In potem se čudijo, ker v nogah čutijo bolečine ali pa jim noge v čevljih “zaspijo”.

Smučarski čevelj mora nogo tesno objeti. Če imate občutek, da vam je ravno prav, je po vsej verjetnosti celo nekoliko prevelik.

3. Smučarske čevlje kupujte obuti v debele nogavice.

Seveda najbrž ni potrebno posebej napisati, da si obujte nogavice, ki jih boste nosili med smuko. Izogibajte se želji, da bi obuli predebele nogavice ali si privoščili kar dvojni par, saj bodo tako noge slabše prekrvavljene, zato se bodo med smučanjem toliko težje ogrele.

4. Bodite pozorni še na individualno obliko stopala.

Če je vaše stopalo posebej ozko ali posebej široko, potem morate to upoštevati tudi pri nakupu smučarskega čevlja. Na srečo danes na tržišču obstaja cel kup različnih modelov, med katerimi se bo zagotovo našel tak, ki bo ustrezal vašemu stopalu.

Smučarski čevlji priznanih proizvajalcev
Smučarski čevlji Atomic Hawx Magna 100 in Fischer RC PRO 100.

Svetujemo vam, da se po pomoč obrnete na strokovno podkovanega prodajalca. V specializiranih športnih trgovinah vam bodo pri izbiri ustreznih pancerjev znali pomagati.

Kam po smučarske čevlje?

Če iščete pancerje priznanih blagovnih znamk po ugodnih cenah, obiščite spletno trgovino Extreme Vital, kjer boste med pestro ponudbo smučarskih čevljev zagotovo našli svoj par.

Izbirali boste lahko med freeski, turnimi, on-piste ženskimi in moškimi smučarskimi čevlji. Na svoj račun bodo prišli tudi otroci, saj so v omenjeni trgovini na voljo tudi številni otroški smučarski čevlji po ugodnih cenah.

Seveda ne manjka niti ponudba dodatkov za smučarske čevlje, kot so nadomestni podplati, vložki, grelne gel blazine in drugi pripomočkov za udobnejšo smuko.